Χωρίς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου θα κλείσουν τα εργασιακά


Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις απολύσεις στη ΑΓΕΤ Ηρακλής δε θα είναι μέσα στο "πακέτο" της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με το δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερη αξιολόγησης.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου που μετέχει στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, σε ερώτηση δημοσιογράφων. "Μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δε θα έχει εκδοθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, άρα η απόφαση που θα δημιουργεί ιστορικό για τις ομαδικές απολύσεις

δε θα ενταχθεί στη δεύτερη αξιολόγηση" είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος επανέλαβε πως για οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, αλλά και για την τελική απόφαση για αλλαγές συνολικά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την ΑΓΕΤ. Ωστόσο, επειδή το ΔΝΤ πιέζει να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα – ανεξαρτήτων δικαστικών αποφάσεων – αλλά και να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων, η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε αύξηση ορίου απολύσεων και δέχεται μόνο να απεμπλακεί μερικώς από τις διαδικασίες των σχετικών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει τουλάχιστον προέγκριση των ομαδικών απολύσεων που συμφωνούν εργαζόμενοι – εργοδότες πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ΔΝΤ διαφωνεί με κάθε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού μιας και θεωρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως "εμβληματική ανατροπή" (σ.σ. ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται από το κράτος).

Εξάλλου κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία, αλλά προτείνει την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα