Αυλαία για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Τα εγκαίνια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με μία «προσωπική εξομολόγηση».

«Όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, ως υπουργός Πολιτισμού αισθάνομαι κυριολεκτικά μια ανάταση. Εδώ αισθάνομαι ότι ο πολιτισμός συλλειτουργεί με την πόλη και ανοίγεται και στις γύρω χώρες. Εδώ, ο πολιτισμός ξαναβρίσκει

την ουσία του και δείχνει το καλό της χρήσης του.Τα τελευταία χρόνια ζούμε ένα είδος πολιτιστικής αναγέννησης στη χώρα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξαναβρίσκει μια δυναμική, ανοίγει τα φτερά του στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο. Η διοίκηση του Φεστιβάλ και οι σχέσεις που αναπτύσσει δείχνουν ότι κάτι σημαντικό συντελείται στην πόλη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός κηρύσσοντας την έναρξη της 57ης διοργάνωσης.

Στη σημειολογία του «ταξιδιού» στο οποίο μας οδηγεί ο κινηματογράφος αναφέρθηκε - σε άψογα ελληνικά - η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, αναφερόμενη στους συμπατριώτες της αδελφούς Λυμιέρ που έφτασαν το 1895 με τρένο στο Παρίσι, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές αλλαγές στον κόσμο του κινηματογράφου και της τεχνολογίας από το 1932, οπότε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι η επαναδιατύπωση της έννοιας ενός σύγχρονου Φεστιβάλ ως ζωντανού Οργανισμού σε διαρκή συνομιλία με την πόλη, που «δεν το φιλοξενεί αλλά το έχει σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», τους φορείς τέχνης και τους πολίτες, προσβάσιμο σε όλους, ένα Φεστιβάλ ελληνικό αλλά και διεθνές.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην ενίσχυση του θεσμού από την Περιφέρεια μέσω των ΕΣΠΑ (με το ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για τα τέσσερα Φεστιβάλ της διετίας).

Η τελετή διήρκησε περίπου μία ώρα και ακολούθησε προβολή της ταινίας «Paterson» του ανεξάρτητου Αμερικανού κινηματογραφιστή Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα εμφανιζόμενος στην οθόνη, ζητώντας συγνώμη που δεν βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Οι προβολές των 221 συνολικά ταινιών του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αρχίζουν σήμερα σε έξι συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες -τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και την αίθουσα «Παύλος Ζάννας» της πλατείας Αριστοτέλους και τις τέσσερις αίθουσες του προβλήτα Α του Λιμανιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα