Άνγκελα Μέρκελ: Πώς η Γερμανίδα Καγκελάριος "στρίμωξε" τον Τούρκο πρωθυπουργό


Σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπιναλί Γιλντιρίμ, το βράδυ της Πέμπτης, η οποία μάλιστα επισκιάστηκε από επεισόδιο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν κατόρθωσε να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν ένας από τους δημοσιογράφους τον ρώτησε για την επιχείρηση της Άγκυρας στο Αφρίν της Συρίας, δείχνοντας μάλιστα φωτογραφία παιδιών με αίματα και χώματα από την επιχείρηση στην πόλη της Συρίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός του απάντησε σε έντονο

ύφος να μην συνεχίζει την προπαγάνδα του κουρδικού κόμματος. «Αν θες να πας να δεις τι γίνεται στο Αφρίν να πας εκεί να δεις τι γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τ' άλλα, η καγκελάριος έκανε λόγο για «πολλά εμπόδια» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, επιμένοντας πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Και οι δύο ηγέτες, πάντως, επισήμαναν ότι η αποψινή συνάντηση αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Αρκετή δουλειά» πρέπει να γίνει ακόμη, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ και σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας αλλά και τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την Τελωνειακή Ένωση, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους όρους με την συμφωνία γα το προσφυγικό. «Υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει και από τη δική μας σκοπιά μια διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης θα την δούμε μόνο όταν θα έχουμε πειστεί περισσότερο από την πρόοδο για τους μηχανισμούς του κράτους δικαίου. Παρακολουθούμε τα πράγματα πολύ εντατικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πολύ χρόνο και σίγουρα κάποιες ενέργειες προκειμένου να μπορούμε καν να κοιτάξουμε στο μέλλον. 'Αρα δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στην Άγκυρα.

Η Μέρκελ σημείωσε πάντως ότι η αποψινή επίσκεψη αποτελεί δείγμα αμοιβαίας βούλησης να συζητήσουμε εντατικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε μια κοινή βάση αξιών. «Αυτό όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο», διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα