"Λίγα Χιλιόμετρα Ιστορίας" με τη Μαρία Ευθυμίου


«Λίγα Χιλιόμετρα Ιστορίας». Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Ο Θουκυδίδης έχει πει πως «Η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ταυτόχρονα η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Οι διαδρομές αναπόφευκτα εμπλέκονται με την προσωπική ιστορία της Μαρίας Ευθυμίου, τις μνήμες ζωής και τις δυνάμεις που την οδήγησαν, με τόσο πάθος και πίστη, στη μελέτη και διδασκαλία της

Ιστορίας. Μιας επιστήμης που συνδέεται με τη μνήμη και τον χρόνο -τους ακούραστους συντρόφους του ατομικού και ομαδικού ταξιδιού όλων μας.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Η ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων, αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου. Και που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον. Να ορίζουν και να κατανοούν, δηλαδή, τη μικρή τους ζωή.

Τούτο μετατρέπει τον άνθρωπο σε ένα συναρπαστικό ον που, ενώ γνωρίζει ότι τα πάντα είναι εφήμερα, λειτουργεί ως εάν είναι αθάνατος. Η Ιστορία του, λοιπόν, στον βαθμό που παραμερίζει το έκτακτο και εστιάζει στη συνέχεια, μπορεί αν αναδείξει την καθόλου τυχαία αλληλεπίδραση των πραγμάτων και να αποκωδικοποιήσει τις αλληλουχίες και τις συνάφειες.

Με την έννοια αυτή, η Ιστορία, ως επιστήμη, παρέχει τη βάση για συναρπαστικούς συνδυασμούς που μοιάζουν, σε πολλά, με μαθηματική εξίσωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι, μετά τους ιστορικούς, τα άτομα που –τουλάχιστον εγώ– έχω ακούσει να μιλούν για την επιστήμη τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «ομορφιά» είναι οι μαθηματικοί. Φαίνεται ότι τα πράγματα εδώ συγκλίνουν».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Ευθυμίου σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1981. Την τελευταία δεκαετία προσέφερε δωρεάν σε δεκάδες χιλιάδες ακροατές. Σε καθημερινή βάση, σε όλη την Ελλάδα, εσπερινά μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα 70 άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Το 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας».

Τίτλος: Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την ιστορία
Συγγραφέας: Μαρία Ευθυμίου (σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά)
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.:288
Τιμή: 13,30 €

Keywords
Τυχαία Θέματα