Αναζητείται κοινό έδαφος για συντάξεις και αφορολόγητο


Στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στην Αθήνα όσο παραμένει το χάσμα.

Είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει ακόμα και τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου, ενώ φαίνεται πως απέχουμε

πολύ ακόμα από μια συνολική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα, δεν υπήρξε γεφύρωμα του χάσματος Αθήνας-δανειστών με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη εφικτή η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Μας ενημέρωσαν οι θεσμοί. Εχει γίνει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη ζητήματα-κλειδιά σε εκκρεμότητα».

Συμφώνησαν, όπως είπε, στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούν στα εξέχοντα ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν.

Θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσειο ο Ντάισελμπλουμ, «δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά». Η μόνη συμφωνία που υπήρξε από όλους ήταν να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

Οι θεσμοί και οι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου και ιδίως ζητούν εγγυήσεις και υποχωρήσεις στο θέμα των συντάξεων για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις στο μίνι Eurogroup, στο οποίο συμμετείχαν οι έλληνες υπουργοί και οι επικεφαλείς των δανειστών.

Τα ραντεβού των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες είναι και ένας τρόπος να διαχειριστούν επικοινωνιακά την εμπλοκή που έχει προκύψει λόγω της άρνησης του ΔΝΤ να γυρίσει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για συντάξεις και εργασιακά με τη μορφή μιας επιστολής ή ακόμη και της νομοθέτησης κάποιων πρώτων μέτρων.

Από σήμερα Τρίτη οι συζητήσεις θα γίνουν και με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM). Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το επίπεδο της εκπροσώπησης των Θεσμών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ερμηνεύεται και ως μία απόπειρα να αποφύγει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση των συντάξεων και τις αλλαγές τα εργασιακά οι οποίες ζητήθηκαν από την τρόικα στην Αθήνα και όσο δεν δίδονται η επιστροφή της στην πρωτεύουσα δεν φαίνεται εφικτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η Αθήνα φαίνεται να προετοιμάζεται για τον τρόπο αποπληρωμής των δανειακών αναγκών ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της ιδιότυπης στάσης πληρωμών από το Δημόσιο με ταυτόχρονη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών και δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημόσιων φορέων.

Ουσιαστικά το σχέδιο περιλαμβάνει... πάγωμα της οικονομίας με στόχο να μπορέσει η Αθήνα να μείνει ζωντανή στη διαπραγμάτευση κατά το δυνατό περισσότερο χωρίς να έχει ανάγκη ρευστότητας μέσο της δόσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πάγωμα των πληρωμών προς τους ιδιώτες ωστόσο σημαίνει απόλυτο πάγωμα της οικονομίας, νέο κύκλο ύφεσης απολύσεων κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα