Νέο "καμπανάκι" Στουρνάρα για πιστωτική "ασφυξία"


Νέο "καμπανάκι", το οποίο εξακολουθεί να αγνοεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, χτύπησε ο Γιάννης Στουρνάρας για ενδεχόμενη πιστωτική "ασφυξία" το ερχόμενο χρονικό διάστημα, όσο η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή, τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως στο πρόσφατο Eurogroup επετεύχθη συμφωνία με τους θεσμούς.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ,

ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι "η ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία, θα αντιμετωπίσει πλήθος αβεβαιοτήτων".

Όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία, τότε "μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευση της Ελλάδας για παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει κάνει πολλάκις ανάλογες παρεμβάσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω μάλιστα πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση να βάζει "χέρι" στα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να αποπληρώσει υποχρεώσεις του Δημοσίου. Επισημαίνεται δε πως τον ερχόμενο Ιούλιο λήγει το μεγάλο ομόλογο των 7,2 δισ. ευρώ, το οποίο η Αθήνα θα κληθεί να αποπληρώσει κάτω από άγνωστες-προς το παρόν -συνθήκες και ενώ με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκτιμάται, ως απίθανη η ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του για φέτος, ο κ. Στουρνάς είπε ότι "βλέπει" ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% για φέτος.

"Η ανάπτυξη, που σημείωσε η ελληνική οικονομία για το 2016, δείχνει τις πολύ μεγάλες προοπτικές, που έχει η χώρα", σημείωσε ο ίδιος.
Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, ο επικεφαλής της ΤτΕ σημείωσε ότι "οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες το 2015, αποκλιμακώθηκαν εντός του 2016".

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι για το 2017 είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.
Για το θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως στόχος είναι η μείωση τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα