Αστυνομικός σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα


Νεκρός έπεσε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ, μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση έργων τέχνης στην Άγκυρα, όπως επιβεβαιώνουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης- φερόμενος ριζοσπάστης ισλαμιστής, είναι νεκρός, ενώ φέρεται να μπήκε στην γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ο δράστης μίλησε "για το Χαλέπι" και είπε ότι ήθελε "εκδίκηση". Αρχικά, πυροβόλησε στον αέρα και μετρά στράφηκε στον Καρλόφ.



Το

NTV μετέδωσε ότι άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση.

.

Η επίθεση σημειώθηκε μια μέρα πριν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες για τη Συρία με τον ρώσο και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως ο δράστης ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, αλλά και υπερασπιστής του Γκιουλέν, του φερόμενου ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος του Ιουλίου κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

​ Daily Sabah: Ήταν αστυνομικός ο δράσης

Ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς, σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ.

Ο δράστης είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε "στην αστυνομία", μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα πως ο δράστης είπε κάτι "για το Χαλέπι" και περί "εκδίκησης". Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να φώναξε "πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνεις εδώ", "μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τ’ αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε", "όποιος έχει ευθύνη θα πληρώσει" και «Αλλάχου Άκμπαρ".


Όπως μετέδωσε το CNN Türk, η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση την αδελφή και τη μητέρα του δράστη, στην επαρχία του Αϊδινίου, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Γιλντιρίμ: Στόχος ήταν οι σχέσεις Τουρκίας- Άγκυρας

Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

"Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών", τόνισε ο Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ τόνισε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να "επισκιάσει" την τουρκορωσική φιλία, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια και την καταδίκη του για την "χαμερπή τρομοκρατική επίθεση".

Η ανακοίνωση, που αποτίει φόρο τιμής στον ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ χαρακτηρίζοντας τον έναν αξιοσέβαστο διπλωμάτη, τονίζει πως ο δράστης "εξουδετερώθηκε" και όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

​Ενημερώθηκε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον του πρεσβευτή και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας", σημείωσε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ είναι νεκρός.

Η Ζαχάροβα έκανε λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

"Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε", είπε η Ζαχάροβα. "Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια", τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας.

"Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του. "Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του", πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά το τραγικό συμβάν, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Άγκυρα.

​Εκτός κινδύνου ο ομογενής που τραυματίστηκε

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο ομογενής, Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ζιμπιρικάκης φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του .

Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.

More photos coming in... Person who shoot #Russia ambassador in #Turkey was part of his security detail.. pic.twitter.com/rtHwb2k3yH

— Aldin Abazović (@Ald_Aba) 19 Δεκεμβρίου 2016

Μια φωτογραφία που μεταδόθηκε από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζει ανθρώπους πεσμένους στο δάπεδο.

One minute he is security the other he is a terrorist shouting "don't forget #Aleppo, #Syria Allah Akbar"!#Turkey #Syria #Russia #ISIS pic.twitter.com/GgcmEgH3B4

— maytham (@maytham956) 19 Δεκεμβρίου 2016


Στο σημείο έφτασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας (photo), ενώ συνεχή ενημέρωση είχε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Video of an attack on #Russian ambassador in #Turkey #Ankara pic.twitter.com/QsPJ14OJ9f

— Warfare Worldwide (@WarfareWW) 19 Δεκεμβρίου 2016

Το βιντεο με τους πυροβολισμούς στον Ρώσο Πρέσβη! #Turkey #olympiaGr pic.twitter.com/SWwtRpkeTi

— Μαμά Αντώνη! (@mamaantoni) 19 Δεκεμβρίου 2016

Video of an attack on #Russian ambassador in #Turkey #Ankara pic.twitter.com/QsPJ14OJ9f

— Warfare Worldwide (@WarfareWW) 19 Δεκεμβρίου 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα