Άφησαν στον "πάγο" τον κρατικό μηχανισμό και για τους πρόσφυγες

16:32 9/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Συγκλονιστικές εικόνες από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μόρια της Λέσβου εν μέσω ιστορικού χιονιά και πολικού ψύχους κάνουν το γύρο του κόσμου, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα μας.

Οι πρόσφυγες έχουν "παγώσει" από το φοβερό κρύο, που επικρατεί στην περιοχή, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ενώ τις... καλοκαιρινές τους σκηνές έχουν σκεπάσει τα χιόνια, τα οποία κοντεύουν να τις ισοπεδώσουν.



Οι μετανάστες και οι οικογένειές τους προσπαθούν να ζεσταθούν με κάθε πρόχειρο τρόπο, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός είναι στον "πάγο". Ως προσωρινή λύση

βρέθηκαν οι ξυλόσομπες στις καντίνες γύρω από τον καταυλισμό, όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί πρόσφυγες. Ωστόσο, τα "μέτρα" αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, ξυπνούν μνήμες από την τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου στη Μόρια, όταν γιαγιά και εγγονάκι κάηκαν ζωντανοί από έκρηξη φιάλης υγραερίου.



Η κυβέρνηση, η οποία μάλιστα εξακολουθεί να επιστρατεύει ως επικοινωνιακό τρικ το λεγόμενο "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς, ενώ δεν σκέφτηκε καν τους πρόσφυγες τις ημέρες της κακοκαιρίας, παρακολουθεί τις εικόνες αυτές... άπραγη. Δεν έλαβε, όσο υπήρχε χρόνος, κανένα προληπτικό μέτρο για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ενώ σήμερα-και αφότου έχει δεχθεί τα "πυρά" της Κομισιόν, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των ΜΚΟ-θυμήθηκε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του ψύχους για τους μετανάστες, οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας.

Εντυπωσιακό είναι δε το γεγονός ότι οι φωτογραφίες με τις σκεπασμένες από τα χιόνια καλοκαιρινές σκηνές των προσφύγων στη Μόρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες, αφότου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι πια στο κρύο. "Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα", είχε υπερτονίσει ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κανείς δεν είναι πλέον σε εξωτερική σκηνή, με εξαίρεση 40 σκηνές στο Βαγιοχώρι και άλλες 100 στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, η οποία σημειωτέον βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την Τουρκία για το προσφυγικό, καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες σε βάρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν στους καταυλισμούς εν μέσω άγριων καιρικών φαινομένων.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νίπτει τα χείρας της... αναφορικά με την εξεύρεση λύσης, πετώντας αποκλειστικά το μπαλάκι στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα προστασίας από τον χιονιά για τους πρόσφυγες αποτελούν φλέγον ζήτημα, για το οποίο ευθύνη έχουν μόνο οι ελληνικές Αρχές.

Την ίδια δε στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα σχετικά μέτρα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, «η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, έχει αποτύχει».

Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μένουν σε καταυλισμούς γεμάτους με ακατάλληλες σκηνές, μέσα στις οποίες καταγράφονται θερμοκρασίες ακόμη και 0 βαθμών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε άτυπες δομές στέγασης, την ώρα που η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000.

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Clement Perrin, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

Και ενώ οι "βολές" κατά της Αριστεράς πέφτουν "βροχή", η κυβέρνηση τονίζει πως βάζει σε προτεραιότητα τους πρόσφυγες. Έτσι τόνισαν μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι κκ. Σκουρλέτης και Μουζάλας.

Όπως αναφέρθηκε, στο επίκεντρο βρίσκονται η αντιμετώπιση του ψύχους για τους πρόσφυγες των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και τους άστεγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό και το κεντρικό οδικό δίκτυο. Για τους πρώτους, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

"Το μυστικό είναι ο καλός συντονισμός ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, τους δήμους και τις περιφέρειες", τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Τόσκας από την πλευρά του, είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «διαρκή εγρήγορση», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή του στρατού, ενώ σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διορθωθούν «τα όποια σφάλματα έγιναν τις προηγούμενες μέρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα