"Αφαίμαξη" για μισθωτούς και συνταξιούχους το αφορολόγητο και οι περικοπές


Το λοκ άουτ και οι ομαδικές απολύσεις φέρεται να είναι τα μεγάλα "αγκάθια" τα οποία δεν επιτρέπουν στους Θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το Ταμείο ζητάει να μην υπάρχει η έγκριση από το κράτος, παρά μόνο η υποχρέωση της προειδοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ οι δύο πλευρές συζητούν πως θα εφαρμοστεί η περικοπή σε δύο φάσεις των συντάξεων τη διετία 2019-2020.

Χθες δεν βγήκε "λευκός καπνός" απ' το Euroworking Group,

αφού δεν προέκυψε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ωστόσο οι διεργασίες των επόμενων ωρών και ημερών θα κρίνουν αν αυτό θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Παρά τις διαφορές που απομένουν, πηγές κοντά στους Θεσμούς ανέφεραν χθες αργά τη νύχτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών βρίσκονται προς την κατεύθυνση για την Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη διετία 2019-2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τις 8.636 ευρώ στην περιοχή των 6.000 ευρώ μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα χαμηλόμισθων και συνταξιούχων ως 700 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα το κούρεμα των συντάξεων θα πλήξει σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ενημέρωση που έκαναν οι κ.κ. Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ την Πέμπτη.

Επιβεβαιώθηκε, δε, ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας ούτε στην αυγή της επόμενης δεκαετίας καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα πλεονασμάτων 3,5% τουλάχιστον ως το 2021 με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που είναι βέβαια και θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει», τα αντίμετρα εκτός από αβέβαια είναι κατώτερα των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση και δεν αφορούν άμεσα όσους θα πληγούν από τα μέτρα. Θα ισχύουν από το 2019 μόνο αν η χώρα πιάσει και διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα αντίμετρα θα μπορούσαν να υπάρχουν μέτρα όπως τα εξής:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 250-300 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% της βεβαίωσης του φόρου.
-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα
- Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%
-200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου
-Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ
-Πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά – 150 εκατ. ευρώ
-400-450 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 1ο και 2ο τέκνο
-Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
-400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη – απασχόληση και βασικές υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα