Vodafone - Wind φέρνουν συνδρομητική TV για να «χτυπήσουν» τον ΟΤΕ


Στην «αρένα» της συνδρομητικής τηλεόρασης ετοιμάζονται να κατέλθουν από κοινού Vodafone - Wind με στόχο να αποτελέσουν άμεσο ανταγωνιστή του OTE και της πλατφόρμας του Cosmote TV, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα, εξασφαλίζοντας μαζί το αναγκαίο δημοφιλές περιεχόμενο που θα τις καταστήσει ανταγωνιστικές και στον τομέα αυτό απέναντι στον

ΟΤΕ.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν εκπλήσσει με δεδομένο ότι οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη αναπτύσσοντας κοινές υποδομές στην κινητή τηλεφωνία έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Victus (ποσοστό συμμετοχής της καθεμιάς 50%), ενώ έχουν καταστήσει γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσουν τις ίδιες περιοχές για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Vectoring στο σταθερό δίκτυο (ταχύτητες πρόσβασης έως 100 Mbps), η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Οι Vodafone - Wind διεκδικούν επίσης μαζί τη Forthnet ΦΟΡΘ έχοντας αποκτήσει συνολικά ποσοστό 40% της εισηγμένης. Αυτό που κυρίως τις ενδιαφέρει είναι η συνδρομητική της τηλεόραση, Nova. Όπως εκτιμάται οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να δράσουν στο τηλεοπτικό περιεχόμενο ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τη Forthnet - Nova, προκειμένου να μη χάσουν χρόνο, μιας και η κυρίαρχη σύγχρονη τάση είναι ο συνδυασμός των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με το τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Στο στρατόπεδο της Forthnet στο μεταξύ οι όποιες εξελίξεις θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες έχοντας συνάψει ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές της δύναται να αποκτήσουν τον έλεγχό της. Η κατάσταση προς το παρόν δείχνει αδιέξοδη.

Η Forthnet ξεπέρασε τον σκόπελο της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της, που πάντως παραμένει υψηλός εκτινάσσοντας την αποτίμησή της, δεν εξασφάλισε όμως τα αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις (δίκτυα νέας γενιάς κ.λπ.), αλλά και για τις εμπορικές δράσεις που εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πελατολογίου, με αποτέλεσμα να χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς.

Ο ΟΤΕ

Την ίδια στιγμή η επιτυχής πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV έχει βοηθήσει τον ΟΤΕ ΟΤΕ-0,45% να κερδίσει έδαφος στη σταθερή τηλεφωνία καθώς οι συνδυαστικές υπηρεσίες (τηλεπικοινωνίες και τηλεοπτικό περιεχόμενο) κερδίζουν διαρκώς την προτίμηση των καταναλωτών. Και δεν είναι μόνον ο ΟΤΕ. Θέση στο σύγχρονο τηλεοπτικό περιεχόμενο, κυρίως στο κατά παραγγελία (on demand) ετοιμάζονται να λάβουν και τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, Αντέννα, Alpha, Skai και Star, τα οποία στο πλαίσιο της Digea σχεδιάζουν την είσοδό τους και στις συνδρομητικές υπηρεσίες (σχετικό ρεπορτάζ είχε η «Ν» τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου).

Πιθανό θεωρείται στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας για τη δημιουργία ανταγωνιστικής πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να επιδιώξουν την αλλαγή του μοντέλου διάθεσης του δημοφιλούς περιεχομένου (κυρίως των μεγάλων αθλητικών γεγονότων) στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο η διοίκηση της Vodafone αναφέρεται στη δυνατότητα οι έχοντες το δημοφιλές περιεχόμενο να εξασφαλίζουν τα έσοδά τους από περισσότερες από μία εταιρείες.

Τriple play

Ενδεικτικά του πώς κινείται η τηλεπικοινωνιακή αγορά στις συνδυαστικές υπηρεσίες είναι τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Στο τέλος του 2015 οι έχοντες συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας ήταν 988.218. Δημοφιλέστερος τύπος πακέτου σε αυτές τις συνδέσεις, περίπου το 72%, ήταν το αποκαλούμενο triple play, δηλαδή ο συνδυασμός τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης. Η δυναμική είναι μεγάλη με δεδομένο ότι βάσει επίσης των στοιχείων της ΕΕΤΤ μόνον το 16,4% του συνόλου των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας συνδύαζε την αγορά της με τη συνδρομητική τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα