Μέχρι τον Ιανουάριο τουλάχιστον ο "πάγος" στα μέτρα για το χρέος


Μέχρι τον Ιανουάριο-τουλάχιστον-"παγώνει" η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, στον απόηχο της "παραχολογίας" του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε έκτακτα "δώρα" σε συνταξιούχους και νησιώτες και μάλιστα με έντονο προεκλογικό άρωμα.

Το "πάγωμα" είναι πλέον και επίσημο, καθώς τον εκπρόσωπο του ΕSM, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως οι θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ ο Michel Reijns επισημαίνει πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους

ευρωπαϊκούς κόλπους σχετικά με τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ντάισελμπλουμ αναφέρονται τα εξής:

- Οι Θεσμοί έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας (in line).

- Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.

- Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

"Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις", ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στα Hilton Groups.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως οι αποφάσεις για τη διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για απομείωση του ελληνικού χρέους "παγώνουν"προσωρινά, έπειτα από το αιφνιδιαστικό "μοίρασμα" του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και μάλιστα εν αγνοία των θεσμών.

Όπως όλα δείχνουν το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα ολοένα και εντείνεται, ενόψει δε των επαφών, που θα έχει αύριο και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στο Βερολίνο με την Άγγελα Μέρκελ. Η Αθήνα παρακολουθεί μουδιασμένη τις διαρροές ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου στο πρακτορείο ειδήσεων MNI, ότι υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο για το πολιτικό ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που αποφάσισε το Eurogroup, απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

"Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης", είναι η πρώτη αντίδραση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Eπισημαίνεται πως μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ζητεί την εκτίμηση των θεσμών σχετικά με το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης, είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως το Βερολίνο θέλει άμεσα την απάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

"Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα, έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Ο ίδιος δε τόνισε πως πρέπει να "συμφωνήσουν όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές, που μετέχουν στο πρόγραμμα (δείχνοντας πως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ), προκειμένου να έχουμε μια ολοκλήρωση στο πρόγραμμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα