Θρίλερ στις βρετανικές εκλογές - Νίκη της Μέι, χωρίς αυτοδυναμία

23:41 8/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Μία εκλογική βραδιά θρίλερ έχει ζήσει η Βρετανία αφού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Τερέζα Μέι κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού

κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις 07:30 το πρωί (σσ. ώρα Ελλάδος) έχοντας βγει οι 615 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι βγάζει 295 βουλευτές (-14 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 251 βουλευτές (+31 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

Για την πλειοψηφία στη βρετανική βουλή απαιτούνται 326 έδρες τις οποίες δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει η Τερέζα Μέι και έτσι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να κυβερνήσει αφού θα χρειστεί είτε να συγκυβερνήσει, είτε να έχει τη στήριξη κάποιου άλλου κόμματος για να περνά τα νομοσχέδια.

Η έκπληξη είναι τεράστια, τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρρευση της αξιοπιστίας της Μέι, η οποία περίμενε θρίαμβο και τώρα της λείπουν 12 έδρες (σύμφωνα με το exit poll) για την πλειοψηφία. Οι Βρετανοί, όπως φάνηκε απέρριψαν όχι μόνο την πολιτική σκληρή λιτότητας αλλά και το σκληρό Brexit και τα πράγματα στη Βρετανία τίθενται σε νέα βάση από αύριο.

Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip καταποντίζονται αφού δεν εξασφαλίζουν ούτε μία έδρα!

Προβάδισμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δίνουν τα πρώτα exit poll των βρετανικών εκλογών.

Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και λίγο αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή εκτίμηση BBC, ITV και Sky News για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι έδρες μέχρι στιγμής

Update 5:29am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkVCl1 pic.twitter.com/7qly3mpObg

BBC Election (@bbcelection) 9 Ιουνίου 2017

Η τελική πρόβλεψη του BBC δίνει 316 έδρες στους Συντηρητικούς και 265 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες. Επίσης το BBC δίνει 34 έδρες στους Σκωτσέζους και 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Δείτε live εικόνα από το SkyNews

Πατήστε εδώ για να δείτε live από το BBC τα αποτελέσματα και την κατανομή των εδρών.

Γύρω στις 6.00 πμ (8.00 πμ ώρα Ελλάδας) αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας για την ενημέρωσή σας. Καλό σας βράδυ!

04:11: 46-26, μπροστά οι Εργατικοί

04:09: Έτοιμος να επιστρέψει ο Νάιτζελ Φάρατζ!

«To Brexit βρίσκεται σε κίνδυνο”, είπε σε δηλώσεις του στο BBC ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Ερωτηθείς για το αν προτίθεται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή εφόσον θεωρήσει πως οι κίνδυνοι για το Brexit είναι πολύ σοβαροί, απάντησε: «Δεν θα είχα καμία απολύτως επιλογή από το να κάνω αυτό ακριβώς»!

04:05: Στηρίζει Κόρμπιν η Στέρτζον

Η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, τόνισε ότι προτίθεται να βοηθήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός δίνοντας εντολή στο SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας) να τον στηρίξει αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία.

Η Στέρτζον πρόσθεσε ότι περιμένει συμφωνίες κάθε είδους μεταξύ του κόμματος της και των Εργατικών αν οι Τόρις χάσουν την πλειοψηφία.

Παρόλο που απέρριψε έναν επίσημο συνασπισμό, ανέφερε ότι θα ήθελε οι Εθνικιστές να είναι μέρος μιας προοδευτικής εναλλακτικής αντί μιας συντηρητικής κυβέρνησης, που θα στείλει τον Κόρμπιν να εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

04:02: Στις 50 από τις 650 έδρες

Εργατικοί: 28
Συντηρητικοί: 16

04:00 Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του Κόρμπιν

.@jeremycorbyn​ supporters jubilant as #ExitPoll predicts hung parliament in his home constituency of Islington in north London. #GE2017 pic.twitter.com/nToTVUJmIN

— RT UK (@RTUKnews) June 9, 2017

03:55 «Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση»

Την βεβαιότητα ότι το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας εξέφρασε η βουλευτής των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπεργκ μιλώντας στο BBC.

Η βουλευτής άσκησε αιχμηρή κριτική στην Τερέζα Μέι χαρακτηρίζοντας «ύβρη» το γεγονός ότι προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ζητούσε λευκή επιταγή για την διακυβέρνηση της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι το κόμμα της θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς συμφωνίας και συνασπισμούς, αλλά με τρόπο ενωτικό, ένα δημοφιλές μανιφέστο και έναν ισχυρό ηγέτη.

03:47: 22χρονη η νεότερη βουλευτής στη Βρετανία

Στη Σκωτία η νεότερη βουλευτής στη Βρετανία, η Μάιρι Μπλακ, 22 ετών, κράτησε την έδρα της για λογαριασμό του Εθνικού Κόμματος.

03:46: Το γραφείο στοιχημάτων Betfair ποντάρει στον Κόρμπιν

Σύμφωνα με το Reuters το γραφείο στοιχημάτων Betfair θεωρεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

03:38: Κόρμπιν: Αλλάξαμε το πρόσωπο της πολιτικής στη Βρετανία

Την πρώτη του δήλωση έκανε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστηρίζοντας πως άλλαξε το πρόσωπο της πολιτικής στη Βρετανία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους οπαδούς μας που εργάστηκε τόσο σκληρά σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, από τις επισκέψεις πόρτα-πόρτα μέχρι τα social media και όλους όσους ψήφισαν ένα μανιφέστο που προσφέρει πραγματική αλλαγή στη χώρα μας. Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα αλλάξαμε ήδη το πρόσωπο της πολιτικής στη Βρετανία», αναφέρει.

03:30: Θα είναι ο Ιούνιος το τέλος της Μέι; - Οι πιθανοί αντικαταστάτες της

Το σοκαριστικό για τους Συντηρητικούς αποτέλεσμα του exit poll έχει ήδη φέρει στο προσκήνιο συζητήσεις για το αν θα παραμείνει στη θέση της η Τερέζα Μέι και αν όχι ποιοι θα είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες της.

Στην παρούσα φάση η λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνει τον Μπόρις Τζόνσον, νυν υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, τον υπουργό Άμυνας Μάικλ Φάλον και το ανερχόμενο «αστέρι» υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ - αν και τα exit polls δείχνουν ότι ενδέχεται να χάσει τη θέση της.

03:25: Κρατούν το Wigan και το Makerfield οι Εργατικοί

03:20: Στους Εργατικούς παραμένει το Llabelli

03:09: Η πρώτη έκπληξη

Η πρώτη μεταβολή της βραδιάς: Οι Εργατικοί κερδίζουν από τους Συντηρητικούς το Clwyd της Ουαλίας.

03:05: Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα οι Συντηρητικοί έχουν 5 έδρες και οι Εργατικοί 10.

03:00: Εργατικοί στο Ντάρλινγκτον

Συντηρητικοί: 19,4%
Εργατικοί: 22,6%

02:48: Οι Εργατικοί κρατούν το Middlesbrough και το Workington, ενώ οι Συντηρητικοί Basildon και Billericay.

02:40: Συντηρητικοί στο Κέτερινγκ

Συντηρητικοί: 57,9%
Εργατικοί: 36.5%

02:38 Tο Μπρόξμπερν βγάζει Μέι

Συντηρητικοί: 29,5%
Εργατικοί: 13,7%
Φιλελεύθεροι: 2,4%

02.30 Τα αποτελέσματα μέχρι αυτή την ώρα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα οι Εργατικοί λαμβάνουν 6 έδρες επί συνόλου 650 και οι Συντηρητικοί 2.



02.11 Στους Εργατικούς και το Washington & Sunderland West

#GE2017: Washington & Sunderland West:
Lab: 60.7% (+5.8)
Con: 28.8% (+10.0)
UKIP: 6.8% (-12.8)
LDem: 2.4% (-0.3)
Grn: 1.3% (-1.7)

— Britain Elects (@britainelects) 8 Ιουνίου 2017

02.10 Αυτοδυναμία των Τόρις δίνουν αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας Nomura

Οι αναλυτές με έδρα το Λονδίνο της ιαπωνικής τράπεζας Nomura έδωσαν στην δημοσιότητα εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα του exit poll και την ανάλυση των δύο πρώτων εδρών που κρίθηκαν από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουν ακριβή εκτίμηση του αποτελέσματος.

«Όταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του 10% των εδρών...τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της Nomura ο οικονομικός αναλυτής Τζόρνταν Ρότσεστερ.

02.07 Το Σιν Φέιν δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο Ουέστμινστερ

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Άνταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

02.05 Πρώτη νίκη της Μέι στο Βόρειο Σουίντον


Συντηρητικοί: 53,6%
Εργατικοί: 53,6%
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 3,6%
UKIP: 2,8%

01.55 Ηγέτης ακροδεξιών (UKIP): Η αλαζονεία της Μέι έβαλε σε κίνδυνο το Βrexit

Αλαζόνα χαρακτήρισε την Τερέσα Μέι ο Πολ Νούταλ, ηγέτης του πολιτικού κόμματος, Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip). Μάλιστα την κατηγόρησε ότι έθεσε σε κίνδυνο το Brexit.

01.40 Κερδίζουν τη Σκωτία οι Συντηρητικοί


Την ώρα που τα exit polls έχουν καταποντίσει τις ελπίδες των Τόρις για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Τερέσα Μέι φαίνεται πως κερδίζει στη Σκωτία, εξανεμίζοντας την πιθανότητα για δεύτερο δημοψήφισμα.

01:39 Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας είναι πρόθυμο να στηρίξει τους Τόρηδες

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

01.36 Βρετανικά ΜΜΕ: Το ρίσκο της Μέι απέτυχε

Το exit poll-σοκ έκανε τις βρετανικές εφημερίδες να μιλήσουν για εκλογική ήττα της Τερέζα Μέι, η οποία έχασε το εκλογικό στοίχημα.

Guardian: «Οι Τόρηδες μεγαλύτερο κόμμα σε μια βουλή χωρίς αυτοδυναμία, λέει το exit poll».

Independent: «Η Μέι χάνει το εκλογικό στοίχημα καθώς το exit poll δείχνει βουλή χωρίς αυτοδυναμία».

Mirror: «"Αν το exit poll είναι σωστό, τότε η Μέι πρέπει να φύγει" πανηγυρίζουν οι Εργατικοί καθώς το exit poll - σοκ προβλέπει συντριπτικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι».

Daily Mail: «Γύρισε μπούμερανγκ το εκλογικό στοίχημα της Μέι;»

The Times: «Το ρίσκο της Μέι απέτυχε».

01.25 "Όχι" από τους Φιλελεύθερους σε κυβερνητικό συνασπισμό

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες επανέλαβαν τη θέση τους μετά το exit poll με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα και για να το ξεκαθαρίσουμε: Όχι συνασπισμός. Όχι συμφωνίες».

01.10 BBC: Αμφίρροπα τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες

Μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων, το BBC μεταδίδει ότι τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα.

«Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο».

01.06 Οι Εργατικοί διατηρούν την έδρα τους στο Σάδερλαντ με 59,6%

Στο Χιούτον-Σάδερλαντ οι Εργατικοί προηγούνται με 59,6. Με 29,6 οι Συντηρητικοί, 5,7% το UKIP και 2,2% οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Πιο αναλυτικά:

Εργατικοί: 24. 665
Συντηρητικοί: 12.324
UKIP: 2.379
Φιλελεύθεροι: 908
Πράσινοι: 725

01.05 Το πρώτο αποτέλεσμα από το Νιουκάστλ

Την πρώτη νίκη παίρνουν οι Εργατικοί, καθώς η υποψήφιά τους κέρδισε με διαφορά στην πόλη του Νιουκάστλ.

Πιο αναλυτικά:

Εργατικοί: 24.071 ψήφους
Συντηρητικοί: 9. 134 ψήφους
Φιλελεύθεροι : 1.812 ψήφους
UKIP: 1.482 ψήφους
Πράσινοι: 595 ψήφους

01.00 Τι γράφουν τα πρώτα πρωτοσέλιδα μετά το exit poll

THE TIMES: May's big gamble fails #tomorrowspaperstoday pic.twitter.com/CgL0IHKNoq

— Neil Henderson (@hendopolis) 8 Ιουνίου 2017

MIRROR: Hanging by a thread #tomorrowspaperstoday pic.twitter.com/fXoBy5Yl8m

— Neil Henderson (@hendopolis) 8 Ιουνίου 2017

GUARDIAN: Exit poll shock for May #tomorrowspaperstoday pic.twitter.com/5bsMShnJJj

— Neil Henderson (@hendopolis) 8 Ιουνίου 2017

00.54 Independent: Έτσι μπορεί ο Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Independent να παρουσιάζει ένα σενάριο μετά το exit poll. «Το σοκαριστικό poll προβλέπει πως οι Συντηρητικοί δεν κερδίζουν την αυτοδυναμία, παρά το τεράστιο προβάδισμα που είχε στην αρχή της εκστρατείας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει «εάν αποδειχθεί πως η Μέι δεν είναι σε θέση να περάσει νομοσχέδια κομβικής σημασίας όπως ο προϋπολογισμός του κράτους, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί κατόπιν στον Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Νίκολα Στέρτζον και τους Πρασίνους».

«Το exit poll δείχνει πως ένας τέτοιος συνασπισμός θα κατέχει 323 έδρες, που, σε περίπτωση που το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν ακολουθήσει την παράδοση να μην καταλάβει στο κοινοβούλιο τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα είναι αρκετές για μια μικρή πλειοψηφία. Αντίθετα, οι Συντηρητικοί θα έχουν κερδίσει 314 έδρες», καταλήγει.

00:50 Οι Πράσινοι θα στηρίξουν κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Καρολάιν Λούκας χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το exit poll και είπε ότι το κόμμα της, που αναμένεται να εξασφαλίσει μία έδρα, θα στηρίξει μια κυβέρνηση των Εργατικών σε ανεπίσημη βάση.

«Το exit poll είναι αξιοσημείωτο. Αν αποδειχθεί αληθινό φαίνεται ότι οι Συντηρητικοί θα πληρώσουν το τίμημα για το εκλογικό τους στοίχημα.

«Οποιοσδήποτε βουλευτής των Πρασίνων εκλεγεί απόψε θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους Τόρηδες μακριά απ’ την Ντάουνινγκ Στριτ και θα στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς κατά περίπτωση».

Επίσης χαιρέτισε την ιδέα της λεγόμενης προοδευτικής συμμαχίας.

00:47 Οι συνέπειες για το Brexit

Ο Ντιν Τάρνερ, οικονομολόγος του UBS Wealth Management είπε ότι αν και είναι νωρίς και το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει, φαίνεται ότι η προσήλωση της Τερέζα Μέι στο Κόμμα των Συντηρητικών έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που δεν αποτελεί καλό σημείο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Brexit.

00:40 H Έμιλυ Θορνπέρρι ζήτησε από την Τερέσα Μέι να αποχωρήσει

H σκιώδης υπουργός των Εξωτερικών στους Εργατικούς ζήτησε από την Τερέσα Μέι να αποχωρήσει. Σε δηλώσεις της στο Sky News ανέφερε: Θεωρώ ότι η Τερέσα Μέι πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη θέση της. Νομίζω ότι πρέπει να φύγει. Νομίζω ότι είμαστε στο χείλος ενός σπουδαίου αποτελέσματος. Η στέρηση του πρωθυπουργού ... ήθελε να κάνει ό, τι ήθελε και είπαμε όχι, το εννοούσαμε, δημιουργήσαμε ένα τεράστιο μανιφέστο, αν κάποιος είναι ισχυρός και σταθερός αυτός είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

00:35 Συστάσεις για... υπομονή μέχρι τα πρώτα αποτελέσματα

Ο Συντηρητικός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη βάση στο exit poll «προτού έχουμε έστω κι ένα πραγματικό αποτέλεσμα»

Ο Τζον Μακ Ντόνελ των Εργατικών συμφωνεί ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά αν αποδειχθεί ακριβές το exit poll τότε «θα αλλάξει τη φύση της πολιτικής» στη Βρετανία.

00.30 Οι έδρες πριν και μετά το exit poll

Διάγραμμα με τις έδρες που εξασφαλίζουν -σύμφωνα πάντα με τα exit polls- τα κόμματα στη Βρετανία. Δεξιά οι έδρες που είχαν πριν τις εκλογές.

00:29 Φιλελεύθεροι: Εξαιρετικά δύσκολη η συμμετοχή μας σε κυβέρνηση

Ο Μένζις Κάμπελ, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων που συγκεντρώνουν σύμφωνα με το exit poll 14 έδρες, δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

00.28 "Βουτιά" για τη στερλίνα μετά το exit poll

Bαριές απώλειες καταγράφει η στερλίνα μετά την ανακοίνωση του exit poll που δείχνουν πως οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν μόλις 314 έδρες, περίπου 10 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε αμέσως στο 1,5% στις 1,28 λίρες, ενώ μειώθηκε κατά 1,2 έναντι του ευρώ κάτω από το 1,4, ενώ λίγο αργότερα έπεσε στο 1,7% στα 1,2755 δολάρια. Τα βρετανικά Μέσα σχολιάζουν πως η «λίρα πέφτει ταχύτερα απ’ όσο μπορούν να δαχτυλογραφήσουν».

Ο Τζέρεμι Κουκ, επικεφαλής οικονομολόγος του World First, μιλώντας στον Guardian ανέφερε: «Θα είναι μακριά νύχτα. Ούτε ένα αποτέλεσμα δεν έχει έρθει από την καταμέτρηση, αλλά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη πολιτικού γεγονότος που υποσκάπτει τη στερλίνα. Τα νομίσματα προτιμούν κυβερνήσεις με ισχυρή εντολή - και δεν τους αρέσουν οι καθυστερήσεις στο Brexit», αναφέρει αναλυτής.

00:27 Guardian: Το αποτέλεσμα είναι γρίφος

Όπως αναφέρει ο Guardian το αποτέλεσμα των εκλογών είναι γρίφος, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που δίνει 314 έδρες στους Τόρηδες, ακριβώς όσες συγκεντρώνουν οι Εργατικοί (266), το Σκωτσέζικο εθνικιστικό κόμμα (34) και οι Φιλελευθέροι (14).

Μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών θα εξαρτάται πιθανώς απ’ τις ψήφους των 10 βουλευτών απ’ τη Βόρεια Ιρλανδία. Αλλά μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Εργατικούς («συνασπισμό του χάους» τον είχε αποκαλέσει προεκλογικά η Τερέζα Μέι) θα εξαρτάται απ’ το ουαλικό Plaid Cymru (3), τον έναν Πράσινο βουλευτή και το SDLP.

00:21 Τζορτζ Όσμπορν: «καταστροφή»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζε Μάι και το Συντηρητικό Κόμμα».

00:09 Τζον Μακ Ντόνελ: Θετική καμπάνια από τον Κόρμπιν

Ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών Τζον Μακ Ντόνελ μίλησε για θετική καμπάνια από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που υποσχέθηκε «ειλικρινή πολιτική, ευθύ λόγο». Χαρακτήρισε δε την πολιτική καμπάνια των Τόρις «δυσάρεστη».

00.00 Το πρώτο exit poll:


Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Σκωτσέζικο Κόμμα - SNP: 34
Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί - LDem: 14
Ακροδεξιό κόμμα: 0
Plaid Cymru (ουαλικό): 3
Πράσινοι: 1



Χάνουν έδρες οι Συντηρητικοί, ενισχύονται οι Εργατικοί

Οι Συντηρητικοί χάνουν 17 έδρες σε σχέση με τις 331 που εξασφάλισαν στις εκλογές του 2015, ενώ οι Εργατικοί κερδίζουν 34 έδρες (από τις 232 που είχαν), πράγμα που σημαίνει ότι η θέση της Τερέζα Μέι είναι εξαιρετικά επισφαλής και θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να κυβερνήσει, αφού δεν προκύπτει με τα νούμερα αυτά κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Μέσα στην επόμενη ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα απ’ το Σάντερλαντ και το Χάουτον, ενώ στις 03:00 π.μ. αναμένεται το αποτέλεσμα απ’ την πρώτη περιφέρεια-κλειδί, το Νούνιτον, που ίσως δείξει προς του που κλείνει η πλάστιγγα. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν επικρατήσει οι Τόρηδες.

Γύρω στις 4.30 θα έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή για τον Κόρμπιν, που θα ανακαλύψει εάν η αφοσιωμένη περιφέρεια του Ίσλινγκτον Νορθ, στην οποία εκλέγεται από το 1983, θα του παραμείνει πιστή, και εάν το κόμμα του κατάφερε να κρατήσει την κρίσιμη έδρα του Ίνις Μον στην Ουαλία.


Στις 5.00 αναμένεται να ανακοινωθεί μια ακόμα μεγάλη φουρνιά αποτελεσμάτων και το τοπίο θα συνεχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά το επόμενο δίωρο.

Στις 6.30 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις περιφέρειες του Σαουθάμπτον Τεστ, και του Λοντις Νορθ Γουέστ, ιδιαίτερα κρίσιμες για τους Εργατικούς.

Αμέσως μετά η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχόμενη. Μέχρι τις 8 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα αποτελέσματα και η Βρετανία θα γνωρίζει τον επόμενο ηγέτη της.





Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Νίκη με ξεκάθαρη πλειοψηφία που θα αγγίξει και τις 96 έδρες για την Τερέζα Μέι δείχνουν οι τελικές δημοσκοπήσεις της προεκλογικής της καμπάνιας.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Lord Ashcroft, που αναφέρει η Daily Mail, η συσπείρωση των οπαδών των Τόρηδων ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται λοιπόν ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει 373 έδρες, εξασφαλίζοντας για τη Μέι μια πλειοψηφία 96 εδρών.

Αν η συμμετοχή κυμανθεί στα επίπεδα του 2015, τότε η πλειοψηφία της Μέι θα συρρικνωθεί στις 78 έδρες με τους Τόρηδες να καταλαμβάνουν συνολικά 364.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Mori για την Evening Standart έφερνε τους Τόρηδες στο 44%, οκτώ μονάδες μπροστά απ’ τους Εργατικούς, πράγμα που σημαίνει ότι η Μέι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία περίπου 40 εδρών.

Τα αποτελέσματα του 2015

Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

Συντηρητικοί: 36,9% και 331 έδρες (αυτοδυναμία)
Εργατικοί: 30,4% και 232 έδρες
SNP: 4,7% 56 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 7,9% και 8 έδρες
UKip: 12,6% και 1 έδρα
Πράσινοι: 3,8% και 1 έδρα
Plaid Cymru(Κόμμα της Ουαλλίας): 0,6% και 3 έδρες
Sinn Fein: 0,6% και 4 έδρες
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Ιρλανδίας (Democratic Unionist Party) 0,6% και 8 έδρες

Τα πέντε πιθανά σενάρια

Η καθημερινή μείωση στο προβάδισμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι μέχρι την ημέρα των εκλογών έχει αποδυναμώσει την στερλίνα και έχει εγείρει ερωτήματα για το αν θα εξασφαλίσει την σαρωτική νίκη που προβλεπόταν πριν από μόλις έναν μήνα.

Οι εκλογές θα κρίνουν αν η Μέι ή ο αντίπαλός της, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Βρετανία εκτός της ΕΕ, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να καθορίσει την νέα πορεία για την οικονομία της χώρας.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της δύναμη στις συνομιλίες για το Brexit, να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το "διαζύγιο" και να ενισχύσει την θέση της στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματός της.

Παρότι η Μέι εξακολουθεί να θεωρείται το φαβορί, οι αγορές επεξεργάζονται τώρα μια ευρύτερη γκάμα πιθανών σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών σε σχέση με παλαιότερα.

Σαρωτική νίκη της Μέι

Η στερλίνα κατέγραψε ράλι τον Απρίλιο όταν η Μέι ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές καθώς οι επενδυτές πόνταραν ότι το ευρύ προβάδισμα που τότε της έδιναν οι δημοσκοπήσεις θα μεταφραζόταν και σε ευρεία πλειοψηφία, μειώνοντας την αβεβαιότητα ως προς το αν θα λάβει την εντολή που απαιτείται για να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας και στη συνέχεια να περάσει την συμφωνία από το κοινοβούλιο.

Οι πρόωρες εκλογές μεταθέτουν την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών από το 2020--λίγο μετά την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την ΕΕ--ως το 2022 δίνοντας έτσι στην Μέι περισσότερο χρόνο για να διευθετήσει την συμφωνία εξόδου και πιθανόν να μειώσει το πολιτικό ρίσκο για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας.

Kάποιοι μάλιστα υιοθετούν την άποψη ότι μια ευρεία πλειοψηφία θα επέτρεπε στην πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με τις Βρυξέλλες σε αντίθεση με την σκληροπυρηνική της προσέγγιση μέχρι σήμερα που έθετε ως προτεραιότητες ζητήματα όπως η μετανάστευση και το εμπόριο αντί της πρόσβασης στην κερδοφόρα ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Όλα αυτά συνέβαλαν στην εκτίναξη της στερλίνας σε υψηλό οκταμήνου 1,3048 δολαρίων στις 18 Μαϊου. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Citi, μια πλειοψηφία περισσότερων από 100 εδρών θα μείωνε τον κίνδυνο μιας χαοτικής εξόδου από την ΕΕ, αλλά θα μείωνε και την πιθανότητα η Βρετανία να μπορέσει να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Νίκη της Μέι με ενισχυμένη πλειοψηφία

Το προβάδισμα των Τόρις μειώθηκε ριζικά μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της Μέι να επιβάλει στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους να πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλισή τους όσο μεγαλώνουν, ενώ ο Κόρμπιν κέρδισε έδαφος χάρις στις δημοφιλείς θέσεις του όπως η επανεθνικοποίηση και η υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Μέι θα βελτιώσει την νίκη 12 εδρών του προκατόχου της στην πρωθυπουργία Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, το προβάδισμα των Τόρις που μειώνεται παραπέμπει σε πλειοψηφία πολύ μικρότερη των 100 εδρών και πλέον.

Τραπεζικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα υπονόμευε τα βασικά σενάρια που έχουν συμβάλει στην πορεία της λίρας τον τελευταίο μήνα.

"Θεωρούμε ότι το βασικό μας σενάριο (πλειοψηφία 70 εδρών των Τόρις) θα έχει ως αποτέλεσμα το ράλι της στερλίνας να επιστρέψει στο φάσμα $1.30-1.3150", αναφέρουν σε υπόμνημα προς τους πελάτες τους αναλυτές από την καναδική τράπεζα Bank of Montreal.

Η Μέι κερδίζει αλλά χωρίς συνολικά κέρδη: Πλειοψηφία 12 εδρών ή μικρότερη

Αν η Μέι δεν εξασφαλίσει μια νίκη με πλειοψηφία 12 εδρών, όπως είχε συμβεί με τον Κάμερον το 2015, το "στοίχημά" της για τις εκλογές θα έχει αποτύχει, η ικανότητά της να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για το Brexit από το κοινοβούλιο θα περιοριστεί και θα προσέλθει πιο αδύναμη στις συνομιλίες αργότερα μέσα στον μήνα.

Η αντίθετη άποψη λέει ότι με λιγότερο χώρο για ελιγμούς στο εσωτερικό της χώρας η Μέι θα είναι σε θέση να απορρίψει τους συμβιβασμούς που έχουν προτείνει οι Βρυξέλλες και να επιδιώξει ένα σκληρότερο παζάρι γνωρίζοντας ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν θα θελήσουν να πραγματοποιήσει την απειλή της για διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Για τους επενδυτές ο κυρίαρχος παράγοντας ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει συμφωνία για Brexit και ποιά θα είναι η μορφή της.

Η Citi αναφέρει ότι πλειοψηφία μικρότερη των 40 εδρών θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα για την διαδικασία του Brexit βυθίζοντας την στερλίνα.

"Η πιθανή εξάρτηση της Μέι από τις μειονότητες, όπως οι σκληροπυρηνικοί θιασώτες της Παραμονής ή οι αντίστοιχοι της Εξόδου, θα αύξανε τον κίνδυνο ενός 'χαοτικού Brexit', αλλά και την πιθανότητα ενός πολύ ηπιότερου Brexit από αυτό στο οποίο στοχεύει σήμερα", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Bουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα: Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει καθαρή νίκη

Αν κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία, οι αγορές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σημαντική αβεβαιότητα για το ποιός θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και ποιούς συμβιβασμούς ο επόμενος πρωθυπουργός θα χρειαστεί να κάνει για να εξασφαλίσει την στήριξη άλλων κομμάτων.

Το 2010, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν σε ρυθμιστές, οι αγορές αντέδρασαν στην αβεβαιότητα πουλώντας στερλίνες.

Αυτή τη φορά η επιλογή αναμένεται να είναι λιγότερο ξεκάθαρη με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σημαντικά αποδυναμωμένους και το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα Σκωτίας να αναδεικνύεται πιθανόν σε μεγαλύτερο παράγοντα επιρροής.

Η θέση των Τόρις για το Brexit και σε μικρότερο βαθμό για άλλα εσωτερικά ζητήματα όπως η λιτότητα, καθιστά σχεδόν απίθανο να μπορέσουν να βρουν έναν πρόθυμο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και ως εκ τούτου πιθανότερο είναι από μια βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα να προκύψει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς.

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι παρά την αβεβαιότητα, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει την άνοδο της στερλίνας.

Νίκη του Κόρμπιν

Μια καθαρή νίκη του Κόρμπιν, του οποίου η μικρότερη της διετίας θητεία του στην ηγεσία των Εργατικών έχει χαρακτηριστεί από χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, πόλωση στο κόμμα του και ένα αποτυχημένο "πραξικόπημα", θα ωθούσε πολλούς επενδυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους τόσο για το Brexit όσο και για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Η ιστορία έχει διδάξει ότι η στερλίνα τείνει να αποδυναμώνεται στις μεγάλες εκλογικές κατακτήσεις των Εργατικών και οι αναλυτές και οι χρηματιστές του Λονδίνου κρατάνε την αναπνοή τους για πιθανή βουτιά της λίρας σε περίπτωση νίκης του Κόρμπιν.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, θριλερ, νικη, exit poll, sky news, exit polls, daily mail, jp morgan, reuters, βουλη, μμε, exit, τίθενται, νέα, ελλαδα, bbc, itv, sky, news, seat, party, full, https, twitter, ιουνίου, live, parliament, home, london, betfair, media, washington, west, τραπεζες, δημοψηφισμα 2015, guardian, independent, mirror, σοκ, mail, times, big, henderson, προυπολογισμος, ντιν, ubs, συμμετοχή, world, οσμπορν, σημαίνει, τεστ, δημοσκοπηση, evening, βρυξέλλες, montreal, morgan, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, first world's fair, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, real news, αλλαγη ωρας 2012, ντάγκλας άνταμς, exit polls 2014, εκλογες 2015, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, ημερομήνια, εδρα, ηγεσια, ηγετης, ηττα, θητεια, ιρλανδια, καθημερινη, λονδινο, μμε, οικονομια, πρωτοσελιδα, τεστ, ωρα, bbc, betfair, daily mail, guardian, jp morgan, mail, news, reuters, seat, times, ubs, αγορα, αλλαξε το, αμπερ, βορεια, βραδια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γριφος, δευτερο, δυναμη, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, δικτυα, διωρο, δοθηκε, εδαφος, ευρω, ειπε, εκστρατεια, εκτιμηση, εμιλυ, ενημερωση, εσωτερικων, ετων, ιδεα, ιδια, ηλικια, υπομονη, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λευκη, μακρια, μειωση, μορφη, νυχτα, νιουκαστλ, ντιν, παντα, οσμπορν, ουαλια, οκτω, παζαρι, πιστη, ροη, πορτα, πρωι, ρισκο, ρυθμιστες, σεναριο, συνεχεια, συμμετοχή, σκωτια, σοκ, τίθενται, ισχυρος, φυση, φορα, ωρα ελλαδας, αγορες, sky, white, big, color, ειπαμε, εξαρτηση, εθνικο, evening, exit, full, henderson, home, https, style, χωρα, ιδιαιτερα, independent, ιουνιος, itv, ιουνίου, london, media, morgan, montreal, μπροστα, washington, parliament, party, σημαίνει, size, sky news, σκηνη, space, σωστο, text, τραπεζα, θεσεις, weight, west, world
Τυχαία Θέματα