BBG: Στο "μικροσκόπιο" των δανειστών προσχέδιο αναθεωρημένου μνημονίου


Το προσχέδιο ενός αναθεωρημένου μνημονίου συντάσσουν οι δανειστές, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου με βάση αυτό να γίνει η διαπραγμάτευση, η οποία επανακινήθηκε σήμερα, Τρίτη στις αίθουσες του Χίλτον.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο έγκυρες πηγές. Όπως τονίζεται, στο "μικροσκόπιο" των δανειστών βρίσκεταο μία λίστα πολιτικών,

τις οποίες η Αθήνα καλείται να εφαρμόσει, έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν επιπρόσθετα κεφάλαια απ' το πρόγραμμα διάσωσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει ζητήσει απ' τους Eυρωπαίους πιστωτές ένα προσχέδιο πρόσθετου μνημονίου συναντίληψης και απ' το ΔΝΤ ένα μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των πιστωτών της.

Κατ' ουσίαν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει απ' τις δύο πλευρές να συντάξουν τα προσχέδια των αναθεωρημένων μνημονίων (το μνημόνιο συναντίληψης με τους Ευρωπαίους και το μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών με το ΔΝΤ), επί των οποίων θα γίνει και η μεγάλη διαπραγμάτευση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση περιμένει μία συμφωνία μέσα στο Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου, αλλά το μέγεθος των εκκρεμοτήτων αυξάνει την ανησυχία ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να πουληθεί στο εσωτερικό της χώρας, τονίζουν οι δύο πηγές του Bloomberg.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και αφορούν μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας ουσιαστικά σε θέματα που είχε ορίσει ως "κόκκινες γραμμές". Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα λιτότητα, καθώς για κάθε μέτρο θα υπάρχει αντίμετρο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Την περασμένη Παρασκευή ο Τσίπρας δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο πως η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι δύο πηγές εκτιμούν πως οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν έως και το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου δεδομένου του αριθμηθώ των ανοιχτών θεμάτων που πρέπει να κλείσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα