Art de la table: 8 tips για την οργάνωση του τραπεζιού της Πρωτοχρονιάς (pics)


Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να οργανώσουμε ένα τραπέζι στο σπίτι και ειδικά τις μέρες των γιορτών αναζητούμε ιδέες που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους μας, μπαίνοντας σε περίπλοκους δρόμους και χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Το να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες που καθιερώθηκαν διεθνώς σε κάθε τραπέζι, απ’ το πρόχειρο καθημερινό μέχρι το επίσημο ή γιορτινό, αποτελεί υποχρέωση κάθε νοικοκυράς που σέβεται τον εαυτό της αλλά και τους καλεσμένους της.

Οι βασικές αρχές στο στήσιμο ενός επίσημου τραπεζιού (Art de la table) είναι :

1. Τα μαχαιροπίρουνα στοιχίζονται σε μια ευθεία

περίπου 3 εκ. απ’ την άκρη του τραπεζιού, χοντρικά στη περασιά της καμπυλότητας του μεγαλύτερου πιάτου.

2. Τα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν στο δείπνο, από έξω προς τα μέσα. Μαχαίρια και κουτάλι δεξιά και πιρούνια αριστερά, εκτός της περίπτωσης που κάποιο ορεκτικό πιάτο, συνήθως θαλασσινό, τρώγεται με μικρό πιρούνι που δεν χρειάζεται συνοδεία από μαχαίρι. Τότε αυτό το πιρουνάκι πάει δεξιά, μια και το δεξί χέρι θα το χρησιμοποιήσει, στην ίδια λογική με το κουτάλι της σούπας.

Τα μαχαιροπίρουνα του γλυκού μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου στη διάταξη με την οποία τα χέρια θα τα πιάσουν (Δηλαδή, η βάση του πιρουνιού αριστερά και η βάση του κουταλιού δεξιά, ώστε να τα πιάσει το αντίστοιχο χέρι).

3. Για το ψάρι ιδανικά πρέπει να μπουν ειδικά μαχαιροπίρουνα, όπως αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία. Εδώ βλέπετε ένα στήσιμο που αντιστοιχεί σε ένα μενού που ξεκινά με σούπα, προχωρά σε ψάρι και τελειώνει με κρέας.

4. Το βοηθητικό πιάτο για το ψωμί ή το μπολ της σαλάτας μπαίνει αριστερά, μαζί με το μαχαίρι του βουτύρου. Αν η σαλάτα είναι πρώτο πιάτο τότε απλά μπαίνει πάνω-πάνω στη στοίβαξη των πιάτων.

5. Τα πιάτα στοιβάζονται με μέγιστο τα τρία με το πιάτο του κυρίως γεύματος κάτω και από πάνω του πρώτου και της σούπας. Αν το δείπνο έχει περισσότερα πιάτα, τότε θα γίνουν αλλαγές απ’ το προσωπικό ή τους οικοδεσπότες στη πορεία ή θα έρθουν τα πιάτα έτοιμα με το φαγητό μέσα.

6. Τα ποτήρια πάνε δεξιά και περιφερειακά προς το πιάτο. Πιο κοντά μπαίνει του λευκού κρασιού, μετά του κόκκινου και προς το κέντρο, του νερού.

7. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστείτε να έχετε στήσει και ποτήρια για απεριτίφ/σέρι, λικέρ και αφρώδη οίνο, δείτε το διάγραμμα, αλλά η βασική αρχή είναι: ό,τι συνοδεύει την αρχή του δείπνου πάει κοντά στην άκρη του τραπεζιού και ό,τι καταναλώνεται προς το τέλος, πάει προς το κέντρο σε περιφερειακή διάταξη, με τελευταίο το ποτήρι νερού.

8. Η πετσέτα (πάντα υφασμάτινη σε επίσημο δείπνο) μπαίνει αριστερά διπλωμένη με όποιον ευφάνταστο τρόπο σκεφτείτε.

Γενικές συμβουλές για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αλλά και κάθε επίσημο γεύμα

Επιλέξτε το χρώμα που θα θέλατε να κυριαρχεί για να φτιάξετε μια αρμονική βάση για το τραπέζι. Το λευκό, το κόκκινο, το χρυσό και το ασημί είναι τα πλέον εορταστικά, χωρίς όμως να εξαιρούνται και άλλα χρώματα που μπορεί να κάνουν πιο μοντέρνο το ύφος και να ταιριάζει καλύτερα στο συνολικό στολισμό σας. Τα στοιχεία που μπορεί να έχουν από το κυρίαρχο χρώμα που θα επιλέξετε είναι: τα υφάσματα (τραπεζομάντηλο, τραβέρσα, πετσέτες, εξ ολοκλήρου ή οι λεπτομέρειές τους), οι λεπτομέρειες του σερβίτσιου εάν δεν είναι μονόχρωμο, τα διακοσμητικά στοιχεία του τραπεζιού.

Για τραπεζομάντηλο, επιλέξτε το πιο καλό που έχετε και καλύπτει πλήρως το τραπέζι σας, αφήνοντας και ύφασμα να κρέμεται. Εάν χρησιμοποιήσετε και τραβέρσα (runner), θα πρέπει αυτά τα δύο να ταιριάζουν, ή να κάνουν αντίθεση. Διαλέξτε το ένα από τα δύο να έχει λεπτομέρειες ή μοτίβα στο κυρίαρχο χρώμα που επιλέξατε. Προτιμήστε υφασμάτινες πετσέτες, αλλά και πάλι στο εμπόριο θα βρείτε πολύ επίσημες σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Υπολογίστε περίπου 60 εκατοστά για κάθε θέση, ώστε οι καλεσμένοι να κάθονται άνετα.

Διακοσμήστε το τραπέζι σας με ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια, ανάλογα την εποχή ή με κηροπήγια.

Αφού καθίσουν οι καλεσμένοι, τοποθετείτε στο τραπέζι πρώτα τις πιατέλες με τα ορεκτικά και κατόπιν εκείνες με τα φαγητά και σερβίρετε από εκεί τον κάθε καλεσμένο σας. Αν στέκεστε όρθιοι, τότε το σερβίρισμα γίνεται από τα αριστερά του κάθε συνδαιτυμόνα, ενώ η αλλαγή των πιάτων από δεξιά. Μην παραγεμίζετε τα ποτήρια για το κρασί.

Πάρτε ιδέες από τις φωτογραφίες και ετοιμάστε με κέφι το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Έπη Τρίμη

Keywords
Τυχαία Θέματα