Ζητούν βοήθεια οι αστυνομικοί; Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης

600 κλήσεις αστυνομικών μέσα σε εννέα μήνεςΟ πιο δύσκολος μήνας ήταν ο περασμένος Ιούλιος, κατά τον οποίο γίνονταν σχεδόν τρεις κλήσεις καθημερινάTα 2-3% των αστυνομικών που εξετάζονται σε πρώτο βαθμό από τις επιτροπές κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο«Έχουν αφαιρεθεί όπλα σε πάνω από 400 συναδέλφους»

Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει δεχθεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους εννέα μήνες, γεγονός που αποκαλύπτει την ψυχολογική πίεση στους κόλπους της Αστυνομίας.

Με αφορμή την τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους, όπου ο 42χρονος αρχιφύλακας Χ.Ζ. δολοφόνησε

τη 42χρονη σύζυγό του, το 4χρονο παιδί του και την πεθερά του, το «Έθνος» αποκαλύπτει τα στοιχεία που δείχνουν τον μεγάλο αριθμό ένστολων και συγγενών τους που ζήτησαν «βοήθεια», όπως και τα αποτελέσματα από την επιτροπή που εξετάζει την καταλληλότητα των αστυνομικών να φέρουν όπλο.

Δείτε επίσης: Ο αστυνομικός σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε μετά από μιάμιση ώρα (εικόνες)

Ο Χ.Ζ. είχε περάσει τελευταία φορά από ψυχολογικές εξετάσεις τον Νοέμβριο του 2011 και έκτοτε δεν έγινε ποτέ επανεξέταση. Το νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκές, καθώς δεν προβλέπει την υποχρεωτική εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με εξαίρεση τους αστυνομικούς για τους οποίους παρατηρείται παρεκκλίνουσα συμπεριφορά από τους προϊσταμένους τους. Στην περίπτωση του 42χρονου αρχιφύλακα δεν παρατηρήθηκε κάτι παράξενο ούτε από τον προϊστάμενό του, αλλά ούτε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη, στη φρουρά του οποίου υπηρετούσε από το 1996.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από τις 606 κλήσεις στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι γυναίκες που τηλεφώνησαν (συνολικά 308) είναι περισσότερες από τους άνδρες. Κάποιες είναι γυναίκες που υπηρετούν στο Σώμα και κάποιες- οι περισσότερες- σύζυγοι αστυνομικών που έβλεπαν την κακή ψυχολογική κατάσταση του άντρα τους στο σπίτι και θέλησαν να ζητήσουν βοήθεια κρατώντας την ανωνυμία τους. Στο εξειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής περιέγραψαν τα όσα βιώνουν και πήραν συμβουλές για το τι μπορούν να κάνουν.

Δείτε επίσης: Γονατιστός δίπλα στο παιδί του βρέθηκε ο αστυνομικός – Το χρονικό της τραγωδίας (video)

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από τις εκατοντάδες κλήσεις κάποιες αφορούσαν σε πολύ σοβαρά περιστατικά. Από τους 606 ανθρώπους που ζήτησαν βοήθεια, οι 208 ήταν εν ενεργεία αστυνομικοί, οι 12 συνταξιούχοι, οι 159 μέλη οικογενειών (κυρίως σύζυγοι) και οι 227 αφορούσαν σε «άλλες περιπτώσεις».

Στις 180 κλήσεις ζητήθηκε ενημέρωση-πληροφορίες για το πρόβλημα, στις 106 ψυχολογική υποστήριξη και στις 201 συμβουλευτική. Ο πιο δύσκολος μήνας ήταν ο περασμένος Ιούλιος, κατά τον οποίο γίνονταν σχεδόν τρεις κλήσεις καθημερινά.

Δείτε επίσης: «Θα τον σκοτώσω τον κοντό», έλεγε για τον Σημίτη ο 42χρονος αστυνομικός (video)

Η ψυχολογική πίεση που δέχονται οι αστυνομικοί φαίνεται και στα αποτελέσματα των επιτροπών όπλων. Στην Αττική, υπάρχει μόλις μία επιτροπή (αποτελείται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους) για σχεδόν 19.000 άνδρες, η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των ένστολων να φέρουν όπλο, ενώ μόλις οχτώ είναι οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι που την απαρτίζουν.

Το αποτέλεσμα είναι μην προλαβαίνουν να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών και να κάνουν τις απαραίτητες επανεξετάσεις. Από μία τέτοια επιτροπή πέρασε ο Χ.Ζ., όπως και εκατοντάδες άλλοι αστυνομικοί που υπηρετούν στους επισήμους. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι άνδρες αυτοί δεν έχουν περάσει έκτοτε από έλεγχο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα 2-3% των αστυνομικών που εξετάζονται σε πρώτο βαθμό από τις επιτροπές κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο. Από το 2009 που λειτουργούν οι επιτροπές μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περίπου 18.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι 400-450 (κάποιοι κατέθεσαν ένσταση για την απόφαση).

Η εξέταση των αστυνομικών χαρακτηρίζεται ως «φωτογραφία της στιγμής»: «Δεν σημαίνει ότι όσοι κρίνονται κατάλληλοι από τι επιτροπές είναι απαραίτητα ψυχικά υγιείς. Και αυτό διότι λόγω του όγκου δουλειάς οι επιτροπές κρίνουν ακατάλληλους μόνο τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Επίσης, χρειάζεται επανάληψη της εξέτασης κάθε πέντε χρόνια, γιατί η ψυχική κατάσταση του καθένα μας μεταβάλλεται. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ψυχικά υγιής κάποιος τώρα, θα είναι και σε τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον νόμο 3169/2003, «οι υγειονομικές επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε εξέταση για τον έλεγχο καταλληλότητας μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτηση των αστυνομικών από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών (…) Οι αστυνομικοί που δεν έχουν υποβληθεί σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες για την εισαγωγή τους στην Αστυνομία υποβάλλονται στις δοκιμασίες αυτές μέσα σε πέντε έτη από την έναρξη της ισχύος του νόμου».

Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο αστυνομικός που σκότωσε την οικογένειά του στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)

Όσο αφορά στις αυτοκτονίες στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., από το 2007 έως το τέλος του 2016 αυτοκτόνησαν 41 αστυνομικοί (πέντε αξιωματικοί, 30 αρχιφύλακες, δύο συνοριοφύλακες και τέσσερις ειδικοί φρουροί).

«Έχουν αφαιρεθεί όπλα σε πάνω από 400 συναδέλφους»

Δεν μπορεί να εξηγηθεί τι τον έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, που να τον κάνει να φτάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικός, Σπύρος Κρικέτος, μιλώντας για τον συνάδελφό του που προκάλεσε την οικογενειακή τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους.

«Έχουμε μείνει όλοι άναυδοι», είπε ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως ο 42χρονος «δεν είχε κάποιο ψυχικό νόσημα».

Αναφορικά με το ζήτημα των ψυχομετρικών τεστ που περνούν οι αστυνομικοί, εξήγησε ότι πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια και αναφερόμενος στον συγκεκριμένο επιβεβαίωσε πως το είχε περάσει επιτυχώς το 2011 και η επόμενη εξέτασή του επρόκειτο να γίνει, όμως είχε καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένες εξετάσεις έχουν οδηγήσει στην αφαίρεση όπλων από 400 με 500 αστυνομικούς.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα