Υπόθεση Novartis: Τα ψευδώνυμα των μαρτύρων – Αντίγραφα της δικογραφίας στους εμπλεκόμενους

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φωςΠοια είναι τα ψευδώνυμα των προστατευόμενων μαρτύρωνΑντίγραφα της δικογραφίας έλαβαν οι εμπλεκόμενοιΠολάκης: Στελέχη της εταιρείας οι προστατευόμενοι μάρτυρεςΠώς διακινούνταν το «μαύρο χρήμα»Ο ρόλος των συνεργατών των πολιτικών προσώπωνΜε μηνύσεις και απειλές αντιδρούν οι εμπλεκόμενοι

Όλο και πιο εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της Novartis όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των μαρτυριών και των καταθέσεων, με τις χθεσινές πρώτες αποκαλύψεις να έχουν ήδη βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και όλους τους -μέχρι τώρα- εμπλεκόμενους να αντιδρούν με μηνύσεις και απειλές.

Δείτε επίσης: Αντίγραφα της δικογραφίας για τη Novartis αναμένεται να λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Όπως έγινε γνωστό πάντως οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν αντίγραφα της δικογραφίας. Από τους πρώτους που παρέλαβαν την κούτα της δικογραφίας ήταν μάλιστα συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι από το πρωί της Τετάρτης έχουν σχηματιστεί ουρές έξω από το γραφείο 131 της Βουλής, καθώς τόσο οι εμπλεκόμενοι, όσοι και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα, αναμένουν για να πάρουν σειρά και να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.

Δείτε επίσης: «Χιονοστιβάδα» οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis – Τα πρόσωπα όπου κατέληγαν οι μίζες

Οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων κάνουν λόγο για ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης από την Ελβετία από όπου έφευγαν οι παράνομες πληρωμές και «ξεπλένονταν» μέσα από εταιρίες κάθε είδους. Κάτι που αρνήθηκε ο φερόμενος ως ενορχηστρωτής της υπόθεσης «μίζα», πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας, Κωνσταντίνος Φρουζής, με ανάρτησή του στο Facebook.

Δείτε επίσης: «Οι στημένοι ψευδομάρτυρες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», διαμηνύει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που προέρχονται από δικαστικές πηγές, όλα όσα λέγονται κρίνονται αξιόπιστα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι άνδρες ή γυναίκες και ποια ιδιότητα είχαν-εάν είχαν-στην εταιρία.

Ο «Σαράφης» και η «Κελέση»

Εμφανίζονται πάντως με ψευδώνυμα δύο ανδρών και μίας γυναίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτές τα ψευδώνυμα είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Η ένταξή τους σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έγινε με εντολή εισαγγελέα, βάση νόμου του 2001 για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Και όταν διασφαλίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους, καθώς πιστεύουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους, αποφάσισαν να μιλήσουν.

Η αναφορές τους σε ονόματα πολιτικών προσώπων, με τα ποσά που όπως λένε ότι δωροδοκήθηκαν, σήμανε καμπανάκι για τους εισαγγελείς, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να κρατήσουν περαιτέρω στα χέρια τους τη δικογραφία.

Πολάκης: Στελέχη της εταιρείας οι μάρτυρες

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προχώρησε σε μία αποκάλυψη το πρωί της Τετάρτης, αναφέροντας στην τηλεόραση του ANT1 πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας τους οποίους τους «στρίμωξαν» και μίλησαν τάζοντάς τους «ευνοϊκή μεταχείριση και προστασία», ενώ πρόσθεσε ότι την υπόθεση την ήξερε από την εποχή που ήταν δήμαρχος.

Δείτε επίσης: «Στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες», αποκαλύπτει ο Πολάκης (video)

Οι μη καταγεγραμμένες «επισκέψεις» στο Μαξίμου

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» για τον Αντώνη Σαμαρά ο ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο, όσο και με στενούς του συνεργάτες. Μάρτυρες αναφέρονται στον Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού επί θεμάτων διαδικτύου και επικοινωνίας, τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι οποίες έλαβαν χώρα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και εκτός.

Δείτε επίσης: Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί στις μίζες Novartis – Δείτε τα ονόματα

Ο κ. Φρουζής σύμφωνα με τους μάρτυρες φέρεται να μετέφερε χρήματα σε βαλίτσα και να την παρέδωσε με τρόπο ώστε να μην καταγραφεί η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιλέχθηκε να εισέλθει με το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μην γίνει έλεγχος και από την πλαϊνή είσοδο.

Δείτε επίσης: Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ολομέλεια για τη Novartis – Στα 50 εκατ. ευρώ οι μίζες

Οι κίτρινοι φάκελοι του Γεωργιάδη

Σε ό,τι αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, οι μάρτυρες, πάντα σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», κατονομάζουν συνεργάτιδα του τότε υπουργού Υγείας η οποία φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο παραλαβής χρημάτων μέσα σε κίτρινους φακέλους τόσο σε χώρο ξενοδοχείου, όσο και στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης: Πώς ο Άδωνις μίλησε για τη Novartis, χωρίς να μιλήσει για τη Novartis

Μάλιστα υπάρχει και περιγραφή νομιμοποίησης χρημάτων και έτσι γίνεται αναφορά τόσο στην εκδοτική δραστηριότητα του κ. Γεωργιάδη όσο και σε διοργανώσεις και εκδηλώσεις για εκμάθηση και μελέτη των αρχαίων ελληνικών.

Η εταιρεία-αχυράνθρωπος για τον Λοβέρδο

Οι καταθέσεις που εμπλέκουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Υγείας επιδίωκε να λαμβάνει χρήματα σε βαλίτσες. Παράλληλα περιγράφεται μια ξεχωριστή μέθοδος που ακολουθούσε, όπως αναφέρεται το περιβάλλον του τότε υπουργού.

Δείτε επίσης: Μηνύσεις και από τον Λοβέρδο για τη Novartis – «Ελεεινή σκευωρία»

Ονοματίζεται η εταιρεία «Computer Team» η οποία φέρεται να ανήκε στον πρώην υπουργό και να λειτουργούσε μέσω «αχυρανθρώπου». Αναφέρεται μάλιστα μια ξεχωριστή περίπτωση τον Αύγουστο του 2011 όταν εκδόθηκε δελτίο τιμών φαρμάκων για δύο μόνο φάρμακα, ένα εκ των οποίων ήταν της εταιρείας Novartis. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι πριν την έκδοση του ΦΕΚ ο Κ. Φορυζής είχε συναντηθεί με τον Α. Λοβέρδο και τότε ο πρώην υπουργός φέρεται να είχε δωροδοκηθεί.

Δείτε επίσης: «Έκρηξη» Βενιζέλου για Novartis – Μηνύσεις Σαμαρά κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου (video)

Μηνύσεις και απειλές από τους εμπλεκόμενους

Οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων υπήρξαν βέβαια σφοδρές. Ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε με μηνύσεις τον «ετοιμόρροπο» Τσίπρα, τον Δ. Παπαγγελόπουλο και «συνεργούς» τους κάνοντας λόγο για την πιο «αδίστακτη και γελοία σκευωρία», που υπήρξε ποτέ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για μία επανάληψη ως φάρσα του 1989 μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι βρεγμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επίσης έκανε λόγο για σκευωρία, ενώ ο Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε για κλαυσίγελο και αθλιότητες.

Δείτε επίσης: Απειλές στους μάρτυρες και ειρωνείες για μουστάκια από Σαλμά (video)

Από τις πιο ακραίες ωστόσο περιπτώσεις είναι αυτή του Μάριου Σαλμά, ο οποίος απείλησε τους μάρτυρες της υπόθεσης με τιμωρία, καθώς… «η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και θα βρεθούν».

Δείτε επίσης: Πικραμμένος για Novartis: «Κλαυσίγελος» και αθλιότητες όσα ακούγονται (video)

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, αναφέρεται σε αυτή, ως ατεκμηρίωτη και διάτρητη, ενώ παράλληλα διακρίνει προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Δείτε επίσης: Αβραμόπουλος: Ατεκμηρίωτη και διάτρητη η δικογραφία για τη Novartis

Ένας ακόμα από τους δέκα πολιτικούς που φέρονται να έχουν λάβει μίζα από την εταιρεία είναι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος με δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής ξεκαθάρισε ότι ο τομέας του φαρμάκου δεν ήταν στις αρμοδιότητές του.

Δείτε επίσης: «Δεν είχα καμία σχέση με φαρμακευτική πολιτική», τονίζει ο Λυκουρέντζος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα