Τα χρηματιστήρια σε πτώση – Γιατί καταρρέει ο Dow Jones

Η ιστορικών διαστάσεων «βουτιά» του αμερικανικού χρηματιστηρίου προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές όλου του κόσμου και ιδιαίτερα στις αγορές της Ασίας που επηρεάζουν με τη σειρά τους σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι χθες, Τρίτη, ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο υποχώρησε κατά 1.071,84 μονάδες, σε ποσοστό 4,73%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 4,3%, ο Shangai Composite στην Σαγκάη 3% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία 3,2%.
Παράλληλα, ο δείκτης MSCI

Asia Pacific υποχώρησε στο 3,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ τον Ιούνιο του 2016.

Η Ελλάδα δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραφαν απώλειες, ενώ παράλληλα, η έκδοση κρατικών ομολόγων αναβλήθηκε ύστερα από σχετική απόφαση του υπ. Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας εκεί που ξεκίνησαν όλα πριν δύο ημέρες: στη Wall Street και τον δείκτη Dow Jones, σε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της απότομης πτώσης και κατανόησης των αιτιών και κυρίως των συνεπειών της.

Η μεγάλη «βουτιά» του Dow Jones

Ο βιομηχανικός δείκτης του Dow έπεσε μέσα σε μια συνεδρίαση 1.500 μονάδες καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τις ενδοσυνεδριακές πτώσεις. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης συνέβη εντός της τελευταίας ώρας της συνεδρίασης.

Όμως, σύμφωνα με το CNBC και τον οικονομικό συντάκτη Jeff Cox, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε για την εντυπωσιακή πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι ότι δεν προκλήθηκε από κάποια πολύ συγκεκριμένη αιτία. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη είδηση που οδήγησε τους γενικούς δείκτες στην κατάρρευση.

Αντιθέτως, η αγορά φαίνεται ότι ακολούθησε το δικό της «ένστικτο», όπου η διαίσθηση, σε συνδυασμό, πιθανότατα, με κάποιον αλγόριθμο των πληροφοριακών συστημάτων οδήγησε τους δείκτες σε μια απότομη πτώση. Η ανησυχία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των προηγούμενων ημερών. Οι επενδυτές αισθάνονταν άβολα για έναν αριθμό ζητημάτων, το σημαντικότερο εκ των οποίων ήταν τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα στην πραγματικότητα είχαν πέσει την ημέρα της απότομης πτώσης.

«Ο πανικός ήδη έχει αρχίσει να κυριεύει την αγορά» δήλωσε ο Michael Yoshikami, CEO της Destination Wealth Management. «Η μετοχή της S&P ανταλλάσσεται στην τιμή που είχε τον Δεκέμβριο. Άρα δεν είναι σαν να αφαιρούνται 12 μήνες ανταλλαγών σε αυτή τη φάση. Νομίζω ότι οι επενδυτές είναι απλώς διστακτικοί και είναι κατανοητό. Μάλλον είναι οι προγραμματισμένες ανταλλαγές που “μπαίνουν στο παιχνίδι” σε αυτή τη φάση», συμπληρώνει μιλώντας στο CNBC.

Ωστόσο, άλλοι κατηγορούν την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την κατάρρευση της αγοράς, επικεντρώνοντας στη νοοτροπία που οδήγησε στο κλίμα μαζικών πωλήσεων.

Ύστερα από τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είχε ξεκινήσει να «ανηφορίζει». Αυτό έδωσε το πρώτο «σήμα» στην αγορά, το οποίο επιβεβαιώθηκε όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το μέσο ωριαίο κέρδος αυξήθηκε κατά 2,9% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων ετών.



Έτσι, οι επενδυτές γρήγορα κινήθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή «επιθετικότητα» της κεντρικής τράπεζας και της προοπτικής γρηγορότερης αύξησης των επιτοκίων.

«Δεν ανησυχώ για αυτή την κίνηση. Είναι απλώς μια κίνηση της Fed (κεντρική τράπεζα)», υποστηρίζει ο Joe LaVorgna, οικονομολόγος της Natixis. «Αν δεν πιστεύεις ότι υπάρχει πληθωρισμός και δεν πιστεύεις ότι η Fed θα είναι τόσο επιθετική όσο υποστηρίζουν και τα “γεράκια”, τότε αυτή η μαζική πώληση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να αγοραστεί», συμπληρώνει.

Και πάλι όμως, οι επενδυτές θα μπορούσαν να «συγχωρεθούν» για το γεγονός ότι η πτώση τούς προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Ο Dow έπεφτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο η «βουτιά» έγινε λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, περίπου στις 14:40 το μεσημέρι, ένα γεγονός που έμοιαζε πολύ με τη δραματική πτώση του 2010.

Αν και οι αγορές έδειξαν σημάδια ανάκαμψης αρκετά άμεσα, η ζημιά που έχει ήδη συντελεστεί στο επενδυτικό περιβάλλον ίσως και να είναι κρίσιμη.

«Είναι τρομακτικό. Πολλοί άνθρωποι έβγαλαν πολλά λεφτά κατά τα τελευταία εννιά χρόνια», δηλώνει ο Stephen Weiss, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της Short Hills Capital Partners. «Νομίζω ότι έχουμε δρόμο ακόμα. Δεν υπάρχει κάποιος καταλυτικός παράγοντας που να μπορεί να παρέμβει», συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι η πτώση ακόμη δεν έχει τελειώσει.

«Πόσο θα συνεχιστεί η πτώση; Δεν ξέρω», δήλωσε πάντως στο Bloomberg ο Steven Wieting, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της Citigroup. «Ωστόσο αυτός ο ρυθμός πτώσης δεν μπορεί να συνεχιστεί μέρα τη μέρα χωρίς να βρει γρήγορα τον πάτο του», πρόσθεσε. Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι στις αγορές θα υπάρχει μεταβλητότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μην βιαστείτε να αγοράσετε στην πτώση» καλεί με έκθεση προς τους πελάτες της η Morgan Stanley θεωρώντας ότι οι ισχυρές αναταράξεις θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα.

«Αυτοάνοσο νόσημα» η πτώση του Dow Jones;

Η εντυπωσιακή πτώση έγινε σε μια αγορά που μέχρι σήμερα φάνταζε «αλεξίσφαιρη».

Ο Dow Jones έχει σημειώσει άνοδο άνω από 40% από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της χώρας. O δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 20% μόνο εντός του 2017, ενώ και το 2018 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές όλων των εποχών.

«Η αγορά απλώς δεν υπολόγισε ότι δεν είναι δυνατόν κάτι να ανεβαίνει με αυτούς τους ρυθμούς για τόσο μεγάλο διάστημα», εξηγεί ο Yoshikami.

«Το “κλειδί” που πρέπει να συγκρατήσει ο κόσμος είναι ότι η αγορά κινείται πολύ και γρήγορα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και οι αρχές της αγοράς αλλάζουν το ίδιο γρήγορα», συμπληρώνει ο Richard Bernstein, CEO της Richard Bernstein Advisors. «Αυτό που βλέπετε είναι μια επαναβαθμονόμηση μεταξύ των επενδυτών που δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον κλεισίματος ενός κύκλου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Επιπτώσεις στην Ελλάδα

Από την ελληνική πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισαν την αναστολή της έκδοσης του επταετούς ομολόγου για λίγες ημέρες λόγω της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η απόφαση του υπουργείου παραμένει για την έκδοση του επταετούς όταν οι συνθήκες κριθούν και πάλι ομαλές. H οριστική απόφαση για το πότε και αν θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, θα ληφθεί σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Wall Street.

Πηγές: CNBC, Bloomberg, Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα