Βέβαιος για επικράτηση των φιλοαποσχιστικών δυνάμεων στις καταλανικές εκλογές ο Πουτσδεμόν

Ο αποπεμφθείς καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτσδεμόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική τηλεόραση, παρουσιάστηκε βέβαιος για την επικράτηση των φιλοαποσχιστικών δυνάμεων στις εκλογές της Καταλονίας τον Δεκέμβριο.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «De Morgen», επισημαίνεται πως ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, παρουσιάζεται ικανοποιημένος με τις διαβεβαιώσεις του βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Mισέλ, χτες στη Βουλή

ότι η βελγική δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Πουτσδεμόν και η πολιτική εξουσία δεν θα έχει την παραμικρή ανάμιξη.

Δείτε επίσης: Στο ανώτατο δικαστήριο της Μαδρίτης η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου – Έρευνα για στάση

Ωστόσο, η εφημερίδα «De Tijd» εμφανίζει δυσαρεστημένο με τον Ραχόι τον πρωθυπουργό της Φλάνδρας, Γκέερτ Μπουρζουά, στο βαθμό που ο φλαμανδός εθνικιστής πολιτικός θεωρεί ότι ο ισπανός πρωθυπουργός θέλησε να τον υποβαθμίσει δηλώνοντας ότι «ο μοναδικός του συνομιλητής σε ό,τι αφορά το Βέλγιο είναι ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Mισέλ».

Ο γαλλόφωνος βελγικός Τύπος εστιάζει στη χθεσινή ομιλία του βέλγου πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο για την καταλανική κρίση, με τη «La Libre Belgique» να υποστηρίζει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Μισέλ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί και ότι δεν είναι εύκολο να είναι κανείς πρωθυπουργός στο Βέλγιο, ιδίως όταν στην εξουσία βρίσκεται το N-VA (φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Μισέλ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στα λόγια του, τονίζοντας ότι η υπόθεση Πουτσδεμόν είναι θέμα της δικαιοσύνης και θα ρυθμιστεί δικαστικά και ότι η πολιτική κρίση βρίσκεται στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο, ενώ η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τη σιωπή του και την εμφανή απροθυμία του να ζητήσει αυτοσυγκράτηση από τους φλαμανδούς εταίρους του.

Η «Le Soir» με τη σειρά της ισχυρίζεται ότι ο βέλγος πρωθυπουργός προσπάθησε να ελιχθεί, αποφεύγοντας τα εμπόδια και υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησής του στην καταλανική υπόθεση, επισημαίνοντας ότι το Βέλγιο δεν είναι απομονωμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δε βρίσκεται σε ρήξη με τη Μαδρίτη, χωρίς ωστόσο να καλέσει ρητώς σε τάξη τους υπουργούς του N-VA ούτε να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διατήρηση της ενότητας της Ισπανίας.

Διεθνής Αμνηστία: Οι κρατούμενοι καταλανοί αξιωματούχοι δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως οι προφυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «κρατούμενοι συνείδησης» επειδή «κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζουν «πολιτικούς κρατουμένους» τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης από τη Μαδρίτη καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία προφυλακίσθηκαν αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες κυρίως για εξέγερση, αποσχιστικές δραστηριότητες και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων, καθώς και τους δύο επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων που επίσης προφυλακίσθηκαν για αποσχιστική δράση.

Το ισπανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από το οποίο υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ζήτησαν στα κοινωνικά δίκτυα να πάρει θέση σχετικά με την τύχη αυτών των κρατουμένων, διευκρίνισε πως «δεν χρησιμοποιεί τον όρο πολιτικός κρατούμενος επειδή δεν υπάρχει διεθνής ορισμός γι’ αυτόν», αλλά καταφεύγει στον όρο «κρατούμενος συνείδησης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο όρος αυτός δεν ανταποκρίνεται στους κρατουμένους αυτονομιστές αξιωματούχους. «Δεν θεωρούμε τα μέλη της (καθαιρεθείσης καταλανικής) κυβέρνησης κρατούμενους συνείδησης επειδή κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», διευκρίνισε η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας πως δεν θεωρεί κρατουμένους συνείδησης ούτε τους δύο προφυλακισμένους επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων, τους Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ.

«Πιστεύουμε πως η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα ενδεχόμενα αδικήματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος ζήτησε πάντως να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες ενώσεων και να αποσυρθεί η κατηγορία της αποσχιστικής δράσης που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους.

Είτε οι φυλακισμένοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας «είναι κρατούμενοι συνείδησης είτε όχι, η Διεθνής Αμνηστία ασχολείται με την περίπτωσή τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε «εγγυήσεις» ότι θα έχουν μια «δίκαιη δίκη».

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου και πέντε βουλευτές ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ, κατέθεσε σε δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, στο πλαίσιο της έρευνας για “στάση” που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές.

Η Φορκαντέλ και άλλοι πέντε αυτονομιστές βουλευτές καταθέτουν ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα. Η κατάθεση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα και διήρκεσε δύο ώρες. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η πρόεδρος δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν, που κατηγορείται για στάση και εξέγερση, έφυγε για το Βέλγιο πριν από περίπου 10 ημέρες και η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην καταλανική εφημερίδα «El Punt Avui», ζητώντας «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται όμηροι από το ισπανικό κράτος».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα