Στην… αγκαλιά του ΕΟΠΥΥ στέλνει η κυβέρνηση τις μονάδες υγείας του ΕΔΟΕΑΠ

Τον «Ασκό του Αιόλου» άνοιξε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναφορικά με τη διάσωση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Η αρμόδια υπουργός, στη συζήτηση για την τροπολογία που κατατέθηκε για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, δήλωσε ότι «ο ΕΟΔΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών υγείας. Έχει δύο πολύ σημαντικές αυτόνομες μονάδες υγείας. Βρισκόμαστε

και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας. Επομένως, αυτή ήταν πολιτική μας απόφαση.»

Άρα μπορεί ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και να συνεχίζει να παρέχει υγειονομική περίθαλψη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αλλά σταδιακά θα ξεκινήσει μια διαδικασία οι μονάδες υγείας του να αξιοποιηθούν και από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε όπως επισήμανε και η κ. Αχτσιόγλου στην ομιλία της υπάρχουν αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με τις οποίες «αναγνωρίστηκε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια εξουσία στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Λειτουργεί, δηλαδή, κατ’ υποκατάσταση δημόσιου οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης».

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Εργασίας στην ομιλία της παραδέχεται ότι ο ΕΔΟΕΑΠ εκτός από τις αυτόνομες μονάδες υγείας «έχει ειδική μέριμνα και για τους χίλιους περίπου ανασφάλιστους άνεργους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους.»

Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο «αυτές οι δομές να παραμείνουν ζωντανές. Θα ήταν εντελώς παράλογο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που το δημόσιο σύστημα υγείας κάνει τεράστιες προσπάθειες για να στηθεί στα πόδια του, να μην κάναμε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου αυτές οι μονάδες να μείνουν ζωντανές και αυτές οι παροχές υγείας να συνεχίσουν να υπάρχουν».

Όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι στην τροπολογία δημιουργείται ένα καινούργιο καθεστώς λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ με εισφορές που θα καταβάλλουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες, αλλά και με τη θέσπιση ενός πόρου που θα επιβαρύνει μόνο τους εργοδότες.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν προς τα dikaiologitika news ότι δεν τίθεται ζήτημα απορρόφησης του ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΟΠΥΥ. Απλώς, επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει αξιόλογες μονάδες παροχής υγείας, υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για το εάν είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι μονάδες αυτές, στο μέλλον, από τον ΕΟΠΥΥ και τίποτα περισσότερο

Keywords
Τυχαία Θέματα