Βελγικός Τύπος: Πολλά θα κριθούν για την Ελλάδα στην συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Εκτενώς ασχολείται με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει του σημερινού Eurogroup, ο βελγικός Τύπος, σημειώνοντας ωστόσο πως πολλά θα κριθούν μεθαύριο στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ.

«Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο πλαίσιο ενός Eurogroup, το οποίο θα πρέπει να εστιάσει κυρίως στις δυσκολίες της Αθήνας

ν’ αντιμετωπίσει το χρέος της», αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Le Soir.

Σημειώνει ότι πρόσφατα το ΔΝΤ άφησε να πλανάται η απειλή της μη συμμετοχής του στο σχέδιο διάσωσης, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της και ζητώντας από την ευρωζώνη μείωση του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο- κίνηση που αρνείται, ωστόσο, κατηγορηματικά η Γερμανία, ιδίως ενόψει των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Την Τετάρτη, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να συζητήσουν για την ελληνική υπόθεση, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει ήδη διατυπώσει την Κυριακή την αισιοδοξία της, δηλώνοντας ότι αναμένεται η συνέχιση της εμπλοκής του Ταμείου στη διάσωση της χώρας.

Η συντάκτρια επισημαίνει δε ότι ενδεχόμενη έξοδος του ΔΝΤ από το πακέτο στήριξης θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να ξαναβυθίσει την ευρωζώνη σε σοβαρή κρίση, όπως εκείνες που ταρακούνησαν την ΕΕ από το 2008 και μετά.

Η εξειδικευμένη στα ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδα POLITICO σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Γιατί είναι ασφαλές να αγνοήσουμε την Ελλάδα», σημειώνει ότι παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και την επαναφορά ακόμα και της συζήτησης περί Grexit στο προσκήνιο, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι οι λόγοι για τους οποίους το ΔΝΤ έχει εντέλει σημασία είναι πολιτικοί και δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά τη Γερμανία, καθώς εξαρχής η καγκελάριος εξίσωσε την έγκριση των ελληνικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Γερμανία ήθελε να εξασφαλίσει ότι οι ελληνικές διασώσεις δε θα εκτρέπονται λόγω της εμφανώς χαλαρής δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν συνεπώς ο μόνος τρόπος να κερδίσει η καγκελάριος υποστήριξη για τα ελληνικά προγράμματα από τους βουλευτές της.

«Σιγοκαίει ξανά η φωτιά της ελληνικής κρίσης», είναι εξάλλου ο τίτλος σχετικού άρθρου στην εφημεριδα LA LIBRE BELGIQUE, όπου σημειώνεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει την ελληνική περίπτωση σε μια στιγμή που είναι τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, καθώς επίσης και μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ενώ λίγος χρόνος απομένει για την εξεύρεση λύσης, υπό την πίεση των εκλογικών προθεσμιών. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σήμερα σε προ-συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση,

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα συνοψίζει τη στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης, αρχής γενομένης από τον ισχυρό Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όπως αναφέρεται, δεν έχει αποκλίνει καθόλου από την αδιάλλακτη στάση που έχει υιοθετήσει απέναντι στην Ελλάδα από το 2010, αρνούμενος ταυτόχρονα να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος και θεωρώντας ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στην Αθήνα η εντύπωση που επικρατεί, σημειώνει η εφημερίδα , είναι ότι ο τελικός του στόχος είναι το Grexit, ενώ η επιμονή του αυτή διχάζει το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τη μεριά του, βρίσκεται σε πίεση, καθώς πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να δώσει μία εικόνα σταθερότητας, την ώρα που η Ολλανδία βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Από την άλλη πλευρά, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Mοσκοβισί παίζει, όπως αναφέρεται, τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, καλώντας όλες τις πλευρές να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Την άποψη ότι «η ελληνική «σαπουνόπερα» επιστρέφει χωρίς όμως προς το παρόν η κατάσταση να έχει γίνει δραματική», εκφράζει από την πλευρά της η De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ποιος μίλησε για Grexit;». Σημειώνεται ειδικότερα πως σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται εξάλλου πως η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της νέας δόσης του προγράμματος συνολικού ύψους 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Τους λόγους για τους οποίους «το δράμα του Grexit» δείχνει να επανέρχεται προσθέτοντας ένα ακόμα μπελά στην Ευρώπη που «έχει χάσει τον ύπνο της», εξηγεί η τέλος η De Tijd.

Keywords
Τυχαία Θέματα