Στον δεύτερο γύρο (7/5) Μακρόν και Λεπέν – Μάχη για την πρώτη θέση (εικόνες – video)

Με καταμετρημένο το 71% των ψήφων ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23,54% και η Λεπέν 22,33%. Ακολουθούν Φρανσουά Φιγιόν: 19,73% και Ζαν Λυκ Μελανσόν: 18,69%«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», τόνισε ο ΜακρόνΔιαδηλώσεις στο κέντρο του ΠαρισιούΟ Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38%, σε δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Μέχρι τη 01.30 είχε καταμετρηθεί το 71% των ψήφων, δηλαδή 40 εκατομμύρια ψήφοι.

Οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να λάβουν ποσοστό γύρω στο 23-24%, με τους Ζαν-Λικ Μελανσόν και Φρανσουά Φιγιόν να ακολουθούν, αλλά να μην περνούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει στη Γαλλία, είναι η πανστρατιά που έχει ξεκινήσει με τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, εναντίον της ακροδεξιάς υποψήφιας, Μαρίν Λεπέν.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις, όπως καταγράφηκαν από το altsantiri.gr:

01.00 Ικανοποίηση των επενδυτών από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αναμένονταν να πέσουν και οι γαλλικές μετοχές να ανακάμψουν το πρωί μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών ήταν ότι ο ακροαριστερός και ευρωσκεπτικιστής Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έδειχνε να έχει ανέβει στα ποσοστά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, θα μπορούσε να προηγηθεί του Μακρόν και να μπει στον τελικό γύρο ως ανταγωνιστής της Λεπέν, δίνοντας στους ψηφοφόρους την επιλογή μεταξύ δύο ριζοσπαστικών υποψηφίων που απειλούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η εικασία τώρα είναι ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα συσπειρωθούν γύρω από τον Μακρόν, να αποτρέψουν την Λεπέν από την προεδρία, και επομένως αυτό θα φέρει ένα αποτέλεσμα υπέρ του κατεστημένου και της Ευρώπης το οποίο θα είναι θετικό για την διάθεση ανάλυψης κινδύνου τη Δευτέρα το πρωί», είπε ο Ρίτσαρντ Μακγκουάιαρ, επικεφαλής της στρατηγικής των επιτοκίων της τράπεζας Rabobank.

00.44 Το Βερολίνο στηρίζει Μακρόν

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Εμμανουέλ Μακρόν που θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Είναι καλό που ο @EmmanuelMacron είχε επιτυχία με την θέση του υπέρ μίας ισχυρής ΕΕ και μίας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Καλή επιτυχία για τις δύο προσεχείς εβδομάδες», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η θέση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ο εκπρόσωπος είχε κατά το παρελθόν τονίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ανάμεσα στην πολιτική που υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο και αυτήν που υποστηρίζει η καγκελάριος».

00.30 Συλλήψεις διαδηλωτών

Τρία άτομα συνελήφθησαν κοντά στην πλατεία της Βαστίλης, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδει το δίκτυο France 2.

00.22 Aλλαγή δεδομένων για άλλη μία φορά – Μπροστά η Λεπέν

Με καταμετρημένο το 71% των ψήφων τα αποτελέσματα είναι:

Μαρίν Λεπέν: 23,30%Εμανουέλ Μακρόν: 22,98%Φρανσουά Φιγιόν: 19,73%Ζαν Λυκ Μελανσόν: 18,69%

00.20 Νέα αποτελέσματα με το 66% καταμετρημένο


00.05 Μάχη για την πρώτη θέση

Αποτελέσματα Υπουργείου Εσωτερικών με καταμετρημένες 33,2 εκατομμύρια ψήφουςΕμμανουέλ Μακρόν 23,11%Μαρίν Λεπέν 23,08%

00.01 Το φιλί που αντάλλαξε ο Μακρόν με τη γυναίκα του

23.52 Συγχαρητήρια Μογκερίνι στον Μακρόν

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνεχάρη τους υποστηρικτές του Εμμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες της Γαλλίας και της ευρωπαϊκής ένωσης.

Voir les drapeaux de la #France et de l’#UE saluer le résultat de @emmanuelmacron, c’est l’espoir et le futur de notre génération

— Federica Mogherini (@FedericaMog) 23 de abril de 2017

«Το αποτέλεσμα είναι η ελπίδα και το μέλλον της γενιάς μας», σημείωσε.

23.50 Βρυξέλλες και Βερολίνο εύχονται καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν και του ευχήθηκε επιτυχία για την 7η Μαΐου, τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατά της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Gut, dass @EmmanuelMacron mit seinem Kurs für eine starke EU + soziale Marktwirtschaft Erfolg hatte. Alles Gute für die nächsten 2 Wochen.

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 23 de abril de 2017

«Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο», έγραψε στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν.

23.40 «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», τονίζει ο Μακρόν

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Άκουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή…θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

23.13 Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64% και 62%, σύμφωνα με νέες δημοσκόπησεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38%, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA.

Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64%, σύμφωνα με δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE

23.07 Ο Μελανσόν δεν δίνει γραμμή υπέρ υποψηφίου στον δεύτερο γύρο

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν έχω λάβει τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου», είπε

22.40 Πρώτη η Λεπέν μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, η Λεπέν συγκεντρώνει 24,38%, ο Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%.

Στα ποσοστά που μεταδόθηκαν προηγουμένως δεν περιλαμβάνονται ψήφοι από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Ζωντανή μετάδοση από το FRANCE 24 Live

22.25 Δείτε ζωντανά την καταμέτρηση

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έχει στην ιστοσελίδα του χάρτη με όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Στον χάρτη ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει περιφέρεια και να βλέπει live την καταμέτρηση.

22.14 Οι πρώτες δηλώσεις Λεπέν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους πατριώτες να την υποστηρίξουν.

Ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλαζονικές ελίτ, πρόσθεσε.

22.12 Ο Ολάντ συνεχάρη τον Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

22.01 Επεισόδια στο Παρίσι

Η είσοδος της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία πυροδότησε επεισόδια. Στη Βαστίλη ομάδα από αντιφασίστες συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας.

Plusieurs centaines de militants «antifascistes» à Paris, place de la Bastille, «contre Marine et contre Macron» #AFP #Presidentielle2017 pic.twitter.com/otPpuWtxjI

— Agence France-Presse (@afpfr) 23 Απριλίου 2017

Tensión en la Plaza de la Bastilla de París entre Policía de Francia y manifestantes antifascistas. #France #Bastille #NuitDesBarricades pic.twitter.com/qt1Qq7iQB2

— Juan Miguel Garrido (@Juanmi_News) 23 Απριλίου 2017

Δείτε live εικόνα από το RT.

22.00 Οι πρώτες δηλώσεις από το στρατόπεδο της Λεπεν

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.

Για «νίκη για πατριώτες» έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν

21.30 Πανηγυρισμοί και στο στρατόπεδο της Λεπέν

21.26 O Μακρόν χαιρετά τα πλήθη

La joie d’Emmanuel #Macron placé en tête à l’issue du 1er tour pic.twitter.com/M8vSVHREPE

— BFMTV (@BFMTV) 23 Απριλίου 2017

21.25 Η πρώτη δήλωση Μακρόν μετά τα πρώτα exit poll

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

21.23 Δημοσκόπηση KANTAR SOFRES δίνει τους Μακρόν και Λεπέν ισόπαλους στο 23%

21.18 Ο Αμόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Μακρόν

Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

21.10 Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria.Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop.

21.02 Ο Μακρόν αναμένεται να μιλήσει σε 30′

Τις πρώτες δηλώσεις του αναμένεται να κάνει ο φερόμενος ως πρώτος των προεδρικών εκλογών, ωστόσο όλα είναι ακόμα ρευστά.

20.25 Ακόμη μία προειδοποίηση για τα ψεύτικα exit polls

#Presidentielle2017 Attention aux faux SMS d’estimation des résultats venant du ministère de l’Intérieur. @Place_Beauvau n’envoie pas de SMS pic.twitter.com/SBOiaURE9b

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) April 23, 2017


Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι οποιοσδήποτε λαμβάνει «ψεύτικα κείμενα που προβλέπουν τα αποτελέσματα» θα πρέπει να τα αγνοήσει καθώς το Υπουργείο δεν έχει στείλει τίποτα ακόμη. «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν βγάζει αποτελέσματα ούτε με κείμενο ούτε με άλλο τρόπο πριν από τις 20:00″, αναφέρει χαρακτηριστικά.

20.20 Ξεκίνησε η καταμέτρηση

20.18 Συγκεντρώνονται οι οπαδοί των υποψηφίων

Les militants investissent progressivement la salle #AFP pic.twitter.com/HeI6XVXB3H

— Lina Trabelsi ✒️ (@lina_trabelsi) April 23, 2017

Οι οπαδοί της Λεπέν

20.05 Οι δημοσιογράφοι ετοιμάζονται για τα πρώτα exit polls

Paris lancés à la rédac pour les estimations à 20h #ElectionPresidentielle2017 pic.twitter.com/I7L5Mz2stx

— Margaux Bergey (@MargauxBergey) April 23, 2017


20.00 Οπαδοί του Μελανσόν έξω από το μπαρ που θα φτάσει σε λίγο ο υποψήφιος

«Je garde espoir, j’ai vu que les chiffres étaient très serrés» explique Étienne, sympathisant de #Melenchon. #ElectionPresidentielle2017 pic.twitter.com/fIUljwUtyv

— Coralie Lemke (@CoralieLemke) April 23, 2017

19.30 Ανοικτές οι κάλπες εως τις 7 ( ώρα Γαλλίας) και μέχρι τις 8 στις πόλεις

#ElectionPresidentielle2017 Vous avez oublié d’aller #voter ? Il n’est pas trop tard, vous avez jusqu’à 19h ou 20h selon les villes !

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) April 23, 2017

19.20 Σε αναμονή για την ομιλία της Λεπέν

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι εχουν συγκεντρωθεί στο Hénin-Beaumont, το κυρίαρχο δήμο του Εθνικού Μετώπου (FN), περιμένωντας την ομιλία της Μαρίν Λεπέν το απόγευμα.

Waiting to get in #LePen HQ in #heninbeaumont pic.twitter.com/YOMW0ameaT

— Cléophée Demoustier (@CleoDemoustier) April 23, 2017

19.15 Συνελήφθη φωτογράφος σε εκλογικό τμήμα

Ένας Γάλλος φωτογράφος συνελήφθη σε ένα εκλογικό τμήμα στο Henin-Beaumont στη Γαλλία, όπου νωρίτερα γυμνόστηθοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία.

19.08 Tο προεκλογικό κέντρο όπου ο Μακρόν θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα

Les militants arrivent à Porte de Versailles où Emmanuel #Macron attend les résultats #ScPo2017 #ElectionPresidentielle2017 #Election2017 pic.twitter.com/5V2fLlGRe1

— Claire Courbet (@clairesnews) April 23, 2017

19.04 Η συμμετοχή σήμερα και η συμμετοχή το 2012 και το 2007

A 69,42%, la participation à 17h est inférieure à celle de 2012 et 2007 #electionpresidentielle2017 pic.twitter.com/lcC6GGADLT

Le Monde – Vidéos (@lemondevideo) April 23, 2017

18.52 Αναξιόπιστα τα πρώτα exit polls από τα βέλγικα μέσα

Ta γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Liberation, προειδοποιούν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι αξιόπιστα.

18.37 Το ποσοστό αποχής

Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.

Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

18.00 Η συμμετοχή φτάνει στο στο 69,42%

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών

17.40 Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF – που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία – έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

MACRON- 24%, LE PEN- 22%, according to #RTBF#FrancjaWybiera #franceelection #francevote https://t.co/bU65uI9ihj pic.twitter.com/VSsnTEVza9

— Adrian Jasnos (@adrianjasnos) April 23, 2017

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,Μαρίν Λεπέν 22%.Φρανσουά Φιγιόν 20,5%Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

16.50 Μην πιστεύετε στα fake news λέει η γαλλική πρεσβεία

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για τον χρόνο αναμονής στη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο όπου από το πρωί σπεύδουν οι Γάλλοι για να ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι χρήστες του twitter ανέφεραν ότι περίμεναν στην ουρά περισσότερο από τρεις ώρες.

Average waiting time to vote is one to one and a half hours. Let’s not spread #fakenews and discourage people from voting! #JeVoteaLondres

— French Embassy UK (@FranceintheUK) April 23, 2017


Με ένα tweet η γαλλική πρεσβεία καλεί τον κόσμο να μην πιστεύει στα fake news που αποτρέπουν τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη. Μάλιστα διευκρινίζει ότι ο χρόνος αναμονής είναι περίπου 1,5 ώρα.

Ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή, ενώ στα εκλογικά κέντρα δεν υπάρχουν αφίσες της Μαρίν Λεπέν, καθώς όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η υποψήφια της ακροδεξιάς δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες για τη σημερινή ψηφοφορία ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Στις 12:00 ώρα Γαλλίας, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανέρχετο σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών

Οι υποψήφιοι για την Γαλλική προεδρία ξεκίνησαν να επισκέπτονται τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ψηφίσουν και οι Femen έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η Μαρίν Λεπέν.

Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουθα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ένδεκα υποψήφιοι συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η έκβαση του οποίου είναι πολύ αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων.

Το who is who των υποψηφίων

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Ναταλί Αρτό, 47 ετών

Υποψήφια του κόμματος της αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Ζαν Λασάλ, 61 ετών

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ

Φιλίπ Πουτού, 50 ετών

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

Όλα τα πιθανά σενάρια:

Όλες οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ως μεγάλο φαβορί τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Όμως η διαφορά που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους τρεις κύριους διεκδικητές του θώκου, τη Μαρίν Λεπέν στην άκρα δεξιά, τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει μικρύνει πολύ. Οποιοσδήποτε από τους τέσσερις θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Και αυτές είναι οι μονομαχίες –πιθανές ή λιγότερο πιθανές– που θα μπορούσαν να προκύψουν:

Μακρόν έναντι Λεπέν

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Μια τέτοια σύγκρουση θα ισοδυναμούσε με σεισμική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα επί δεκαετίες δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα, ένας νεαρός πολιτικός που ίδρυσε το κίνημά του, το En Marche!, μόλις πριν από έναν χρόνο, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια έμπειρη πολιτικό που θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι οι επενδυτές και οι Γάλλοι ψηφοφόροι είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, μια τέτοια πιθανότητα είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος φιλοευρωπαίος, ανεξάρτητος Μακρόν θα κερδίσει εύκολα στον δεύτερο γύρο και ότι η Λεπέν θα χάσει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας στα 48 της. Το ερώτημα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι αν ο Μακρόν θα καταφέρει να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Μια νίκη της Λεπέν θα προκαλούσε σοκ αλλά για την ίδια πολλά θα κρίνονταν επίσης και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Φιγιόν έναντι Λεπέν

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο που έβλεπαν οι δημοσκόποι. Πλέον, ο Φιγιόν βρίσκεται στην τρίτη θέση (ενδεχομένως και στην τέταρτη), πληγωμένος από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του. Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανακάμπτει και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα λάβει τη στήριξη που χρειάζεται από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που επηρεάστηκαν μέν από το σκάνδαλο αλλά δεν θέλουν να δουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο αντί για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αν ο Φιγιόν βρεθεί αντιμέτωπος με την Λεπέν, θα την κερδίσει αλλά με μικρή διαφορά, ένα σενάριο που δεν φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές.
Αν και ο Φιγιόν αρνείται ότι παρανόμησε, το σκάνδαλο πιθανότατα θα τον ακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Εκφράζονται έτσι αμφιβολίες για το πώς θα μπορέσει να προωθήσει τα ήδη αμφισβητούμενα σχέδιά του που αφορούν μεγάλες περικοπές δαπανών. Από την άλλη, θα αποσπούσε ευκολότερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε σύγκριση με τον Μακρόν και την Λεπέν, χάρη στην κομματική βάση των Ρεπουμπλικάνων.

Μακρόν έναντι Φιγιόν

Η μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό το ντουέτο θα ήταν η απουσία της Μαρίν Λεπέν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε επίσης «χαστούκι» για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Απόντος και του Μελανσόν από τον δεύτερο γύρο, αυτό θα σήμαινε ότι και οι δύο ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι θα βρίσκονταν εκτός, προς μεγάλη ανακούφιση των επενδυτών.

Ο αποκλεισμός της Λεπέν θα της προκαλούσε πιθανότατα προβλήματα στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου, του κόμματός της, δεδομένης και της έντασης στις σχέσεις με την ανιψιά της, τη Μαρίον Μαρεσάλ-Λεπέν, όχι όμως τόσα που να της στερήσουν την ηγεσία. Κρίσιμης σημασίας για τη Μαρίν Λεπέν θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η επίδοσή της στις βουλευτικές του Ιουνίου.

Μελανσόν έναντι Λεπέν

Κρύος ιδρώτας θα έλουζε τις αγορές με τους δύο ευρωσκεπτικιστές υποψηφίους, της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, να μάχονται για την προεδρία. Η αύξηση των ποσοστών του 65χρονου Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις, μετά την καλή επίδοσή του στις τηλεμαχίες στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, είναι άλλη μια έκπληξη αυτών των εκλογών. Αν και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο, το ποσοστό που του δίνουν βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.

Σε μονομαχία Μελανσόν-Λεπέν, νικητής θα έβγαινε ο πρώτος. Και αυτός όμως έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, θα έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του.

Μελανσόν έναντι Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε πολύ εύκολα σε μια τέτοια μονομαχία που θα έφερνε αντιμέτωπους δύο πολιτικούς με πολύ διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Γαλλίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Μελανσόν έναντι Φιγιόν

Το σενάριο αυτό είναι το πιο απίθανο απ’ όλα γιατί οι δύο πολιτικοί βρίσκονται στην 3η και την 4η θέση των δημοσκοπήσεων επί του παρόντος. Αν όμως περνούσαν στον δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν πιθανότατα θα κέρδιζε.

Άλλα σενάρια

Το ποσοστό του Μπενουά Αμόν, του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, έχει πέσει ακόμη και στο 8% και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο. Ακόμη πιο απίθανο θα ήταν να περάσει κάποιος από τους υπόλοιπους έξι υποψηφίους που συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά.

Δεν υπάρχει επίσης καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο και να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς τους δεν συγκεντρώνει προς το παρόν ούτε καν το μισό από αυτό το ποσοστό.

Οι πρώτες ενδείξεις για την συμμετοχή στις εκλογές, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποχή, θα γίνουν γνωστές στις 13:00 και στις 17:00 το απόγευμα. Ας σημειωθεί ότι στην προεδρική εκλογή του 2012, η συμμετοχή ήταν στο 79,48% για τον πρώτο γύρο, έναντι 83,77% το 2007 και 71,60% το 2002 το 2002 (η πιο χαμηλή της 5ης Δημοκρατίας).

Όσο για τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσουν στις 21:00 το βράδυ. Τότε θα εκτιμηθεί ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που προκρίνονται για τον πρώτο γύρο. Αλλά επειδή τα ποσοστά των υποψηφίων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, η εκτίμηση του αποτελέσματος ίσως καθυστερήσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Associated Press εξέφρασε τη στήριξή του στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Keywords
video, δευτερο, exit polls, le monde, exit poll, associated press, δημοσκοπηση, γαλλια, μαΐου, τραπεζες, μερκελ, twitter, συλληψεις, διαδηλωσεις, france, νέα, βρυξέλλες, mit, live, paris, plaza, ψηφοφορία, δημοψηφισμα 2015, exit, sms, συμμετοχή, est, monde, liberation, https, fake, news, time, hours, spread, people, tweet, εκλογες, ψηφοδελτια, σαρκοζι, σοκ, απεργια, ford, σεισμος, ιουνίου, press, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, exit polls 2014, εκλογες 2015, αστυνομικο τμημα, κομματα, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, επιθυμιες, αφισες, βερολινο, γυναικα, ηγεσια, θεμα, θητεια, λονδινο, οικονομια, προγραμμα, σημαιες, σημερινη, ωθηση, ωρα, ford, le monde, news, people, time, αυξηση, ανγκελα μερκελ, ανιψια, αμφιβολιες, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γαλλικα, γινει, γινεται, γυρος, δευτερα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκστρατεια, εκτιμηση, εκφραση, ελλειψη, ελπιδα, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, ερευνες, ερχεται, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, ιδεα, ιδεες, ιδια, θετικο, εικονα, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κομμα, κρατικο, λευκη, λευκα, λογο, μαΐου, μηνες, νικη, ομαδα, ορια, οραμα, προβληματα, πρωι, σεναριο, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σοκ, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τριτη, φιλι, φτανει, φωνη, φορα, χρονος, ψευτικα, ψηφοφορία, ωρες, αγορες, ακυρα, associated press, εννεα, ενωση, επεισοδια, est, εθνικο, exit, fake, france, https, χωρα, ιδρωτας, υπουργειο, ιουνίου, κειμενα, λευκο, liberation, μια φορα, mit, monde, μπροστα, hours, ουρα, paris, tweet, plaza, press, sms, σχοινας, θεματα, θεσεις, βοσκος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα