«Ανοιχτή» απειλή προς Β. Κορέα από Τραμπ – Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα (εικόνες)

Ο Μάτις απειλεί με «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση επίθεσηςΠακέτο νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας ετοιμάζουν οι ΗΠΑΥπέρ νέων κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ και η ΕυρώπηΤραμπ- Άμπε: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Β. ΚορέαΣι-Πούτιν-Άμπε: Να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα τη νέα πυρηνική δοκιμήΤουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Η νέα δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα

έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ, όσο της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε «θα δούμε», όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα, μετά και τη νέα πυραυλική δοκιμή.

WATCH: Reporter: “Mr. President, will you attack North Korea?”
President Trump: “We’ll see.”
https://t.co/wkUxeMt8Ex

NBC News (@NBCNews) 3 Σεπτεμβρίου 2017

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter, αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα που έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

The United States is considering, in addition to other options, stopping all trade with any country doing business with North Korea.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 Σεπτεμβρίου 2017

«Οι λέξεις και οι ενέργειες της Βόρειας Kορέας εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε αναφέρει νωρίτερα ο Τραμπ.

Ο Μάτις απειλεί με «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση επίθεσης της Πιονγκγιάνγκ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, απείλησε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Παράλληλα, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

Πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν, δήλωσε πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μνούτσιν είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής όλων των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά», είπε.

Υπέρ νέων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας και η Ευρώπη

Η βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να επισπεύσει την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων.

«Αυτή η τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι απερίσκεπτη και θέτει μια απαράδεκτη επιπλέον απειλή στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή της που στάλθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Μέι.

«Συζήτησα τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζουν αυτές οι επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες με τον πρωθυπουργό Άμπε στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα και επαναλαμβάνω την έκκληση που απευθύναμε από κοινού για πιο αυστηρή δράση, περιλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμού εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων και της εξέτασης επειγόντως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (του ενδεχομένου επιβολής) νέων κυρώσεων», ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Από την πλευρά της και η κυβέρνηση Τζεντιλόνι συμφωνεί με την υιοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρώπη, μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση Rai, νωρίτερα σήμερα ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία τόσο με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, όσο και με τον ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Από τις επαφές αυτές, προέκυψε κοινό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Τουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική της των κυρώσεων και καλεί τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο για τα προγράμματά της», αναφέρει ο Τουσκ, σε δήλωση που εξέδωσε.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά».

Τραμπ- Άμπε: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στην Πιονγκγιάνγκ

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε και ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Οι δύο ηγέτες, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα και την τέταρτη από την Τρίτη που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει ισχυρότερη πίεση απ’ όση έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, μετέδωσε το Kyodo.

Σι-Πούτιν-Άμπε: Να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση», ανέφερε σε σύντομο τηλεγράφημά του το Xinhua.

Επίσης, ο ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε και αμφότεροι καταδίκασαν τη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Άμπε δήλωσε στο Τόκιο πως συμφώνησαν με τον Πούτιν ότι «η επικίνδυνη πράξη της Βόρειας Κορέας είναι μια σοβαρή απειλή» και ότι θα διατηρήσουν στενή επαφή πάνω στο θέμα αυτό.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως πρόκειται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον ρώσο ηγέτη στο περιθώριο μιας συνόδου στο Βλαδιβοστόκ.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα