Τσίπρας: Η μη λύση στο Σκοπιανό υπονομεύει το εθνικό συμφέρον

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Έθνος της ΚυριακήςΕυθεία επίθεση σε Σαμαρά για πΓΔΜ“Δεν είναι παράλογο να υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε σύνθετη ονομασία”Ανιστόριτοι όσοι ζητούν αποκλειστικότητα στη ΜακεδονίαΕκλογές το Σεπτέμβρη του 2019«Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς»«Η Αριστερά δεν παίζει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα»Πλειστηριασμοί:
Η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα«Η κυβέρνηση ακούει με πολλή προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου»

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τεσσάρων σελίδων στο Έθνος της Κυριακής ανοίγει τα χαρτιά του, όχι μόνο για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και για ένα σωρό άλλα θέματα. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πορεία της οικονομίας της χώρας, στην αξιωματική αντιπολίτευση, στον κυβερνητικό του εταίρο, στους πλειστηριασμούς αλλά και στις τουρκικές προκλήσεις.

Δείτε επίσης: «Θα σηκωθώ από τις 6.30 π.μ. για να έχω ωφέλιμο χρόνο με τα παιδιά»

Ονοματολογικό

«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», δήλωσε ξεκάθαρα όσον αφορά την ονομασία της πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», και προσθέτει:

«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Ευθεία επίθεση σε Σαμαρά

Αναφερόμενος στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και τη σχέση του με το Σκοπιανό σημειώνει: «Ξεκίνησε το 1992, τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και η χώρα είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα. Και φόρτωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας με ένα αχρείαστο βάρος. Αργότερα, ομοϊδεάτες του, πατριδοκάπηλοι εθνικιστές, ανέλαβαν την εξουσία στην ΠΓΔΜ μια άρα οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα έπεφτε στο κενό».

«Ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας»

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών. Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μια ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε, ειδικά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Από τον 7ο αιώνα και μετά, σε αυτόν τον χώρο εγκαταστάθηκαν διαδοχικά, πέραν των Ελλήνων, και Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Οθωμανοί. Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια λύση εθνικά ωφέλιμη θα την ψηφίσουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και τονίζει πως «όσοι παίζουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Ο «έντιμος» Καμμένος και οι ΑΝΕΛ

Αναφορικά με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, και προέδρου των ΑΝΕΛ ο πρωθυπουργός τονίζει πως «ο Πάνος Καμμένος έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία. Και στο κάτω κάτω οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς».

Όσον αφορά στη συναργασία με τους ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας λέει: «Σε αρκετά θέματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό δεν είμαι μυστικό. Όμως υπάρχει μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασία. Αυτοί που ψάχνουν αδύναμους κρίκους στη σχέση ανάμεσα στα δυο κόμματα απλώς εξαπατούν τον εαυτό τους».

«Η Αριστερά δεν παίζει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα»

Ο κ. Τσίπρας διαμηνύει ότι η Αριστερά δεν παίζει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. «Άλλοι είναι αυτοί που κάνουν κατά καιρούς τους υπερπατριώτες ή τους εθνικόφρονες, αλλά την κρίσιμη στιγμή ξεπούλησαν το εθνικό συμφέρον», σημειώνει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη σύγχρονη εθνική συμφορά, η εισβολή και η κατοχή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ήρθε μετά την προδοσία των «εθνικοφρόνων» συνταγματαρχών. Σήμερα, οι απόγονοι ή υπερασπιστές τους είναι αυτοί που φωνάζουν περισσότερο παριστάνοντας δήθεν τους υπερπατριώτες. Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια. Προασπίζονται με διαπραγματευτική ικανότητα και σταθερότητα, με διεθνείς συμμαχίες, με ιεράρχηση των στόχων και νηφαλιότητα».

Επίθεση σε ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη

Σχετικά με τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας δηλώσει πως «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (…) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».

Εκλογές και ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός σημειώνει για ακόμα μία φορά πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Το ποιος κυβερνά το αποφασίζει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Τι αποφάσισε ο λαός τον Σεπτέμβριο του 2015; Λοιπόν, εδώ θα είμαστε για να δούμε τι θα αποφασίσει και τον Σεπτέμβριο του 2019. (…) δεν μας έχει απασχολήσει οποιοδήποτε είδος εκλογικού σχεδιασμού και δεν πρόκειται να μας απασχολήσει ούτε στο άμεσο μέλλον».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού: «Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα γίνονται πάντοτε εάν και όποτε κριθεί ότι χρειάζεται», υπογραμμίζει ενώ ταυτόχρονα απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν υπάρχουν «αδύναμοι κρίκοι» στην κυβέρνηση. Τονίζει, όμως,πως υπάρχουν «αδυναμίες όπως σε κάθε κυβέρνηση».

«Επί των ημερών μας έγιναν σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί τον εαυτό του μεταρρυθμιστή, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Δεν ξέρω αν έχει αξία αυτό να το πω εγώ, αλλά επί των ημερών μας έγιναν τόσο σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε ποτέ. (…) Οι προηγούμενες κυβέρνησεις από τα προγράμματα κρατούσαν μόνο τη λιτότητα και καθυστερούσαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. (…) Όταν λοιπόν λες «είμαι αριστερός» ή «είμαι νεοφιλελεύθερος», αυτό περικλείει μέσα του το είδος των μεταρρυθμίσεων στις οποίες πιστεύεις».

«Δεν θα κρίνουν αυτοί το πόσο αριστεροί είμαστε εμείς»

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση σχετικά με το αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αποκαλέιται αριστερή, μετά τις τόσες μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει εφαρμόσει, είπε χαρακτηριστικά: «(…) δεν θα κρίνουν αυτοί το πόσο αριστεροί είμαστε εμείς. Δώσαμε μια μάχη, καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν αυτό που θέλαμε, τα πήγαμε στον ελληνικό λαό και μας έδωσε την εμπιστοσύνη του (…) αυτός θα κρίνει αν κάναμε καλά που επιλέξαμε να είμαστε η Αριστερά της ευθύνης και όχι της απόδρασης».

Πλειστηριασμοί: Η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός λέει ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα από τους νόμους Κατσέλη – Σταθάκη. Τονίζει όμως πως αν χρειαστεί οτιδήποτε περισσότερο «θα το υιοθετήσουμε χωρίς δισταγμό». Μιλά επίσης για τις κατασχέσεις: «Τον αδύναμο δανειολήπτη είμαστε αποφασισμένοι να τον προστατεύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και αυτό κάνουμε, με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με μια σειρά από άλλα μέτρα που πήραμε».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα χιλιοστό πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι το μήνυμα που στέλνει, ξανά, στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και καλεί τη γείτονα να καταλάβει ότι «η καλλιέργεια οποιουδήποτε είδους εντάσεων για εσωτερική κατανάλωση δεν συμφέρει κανέναν. Αντίθετα, βλάπτει τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τις ςσχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Στουρνάρας και χρέος

Απαντώντας σε ερώτησε σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή που ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Η κυβέρνηση ακούει με πολλή προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου» ενώ παράλληλα προσθέτει πως η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο προβλέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού» αρκετών δισ. ώστε να μη χρειαστεί μετά το τέλος του Μνημονίου πιστοληπτική γραμμή.

Όσον αφορά στο χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup.

Keywords
τσιπρας, λύση, σκοπια, λύση, εθνικο, αλέξης τσίπρας, γιάννης στουρνάρας, σαμαρας, καμμενος, στουρναρας, ΠΓΔΜ, ελλαδα, οηε, γνώμονα, κυπρος, νεα δημοκρατια, εκλογες, Κρίκοι, μνημονιο, χρεος, Αντωνης Σαμαρας, εθνος, σταση εργασιας, ανασχηματισμος, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, γιάννης στουρνάρας, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, οι απογονοι, μιλα, δυνατα, χωρες, το θεμα, εβραιοι, εθνικη, θεμα, καριερα, οηε, παιχνιδια, πλαισιο, σλαβοι, ανθρωπος, αρχαια, ατυχια, βορεια, γινει, γινεται, γινονται, γειτονα, γνώμονα, δυναμη, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εννοια, εποχη, επιθυμια, ειδος, κυβερνηση, μακεδονια, μυστικο, μητσοτακης, μισος, νηφαλια, οθωμανοι, ονομα, ορος, οφελος, ωφελιμο, προγραμματα, σειρα, τουρκια, τρια, φορα, δικαιωματα, εθνικα θεματα, χωρα, εισβολη, κωνσταντινου, κυριακου, μια φορα, παιχνιδι, σωρο, θεματα
Τυχαία Θέματα