Τσίπρας από Τέμπη: Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι (εικόνες – video)

Πλήθος κόσμου στην τελετή των εγκαινίων«Κανείς δεν πίστευε ότι θα τελείωνε αυτό το έργο», είπε ο Σπίρτζης«Το έργο ανήκει στον ελληνικό λαό και παραδίδεται σε αυτόν», είπε ο ΤσίπραςΔιόδια ανάλογα με τα χιλιόμετρα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Στα Τέμπη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για την τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος «Μαλιακός».

Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 3 υπερσύγχρονες σήραγγες, συνολικού μήκους

11 χλμ, 5 ανισόπεδους κόμβους, 17χλμ ανοιχτής οδοποιίας και 22 γέφυρες.

Στο πλαίσιο της τελετής παράδοσής τους, πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, την οποία «άνοιξαν» με ομιλίες του ο Χρήστος Σπίρτζης, η ευρωπαία Επίτροπος, Κορίνα Κρετσού και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σπίρτζης: Τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό

«Τον Φεβρουάριο του 2015, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκλήρωνε τα βαλτωμένα έργα με τις συμβάσεις των υψηλών διοδίων και των υψηλών αποζημιώσεων και τις μηδενικές κοινωνικές προβλέψεις, που μας έβρισκαν και μας βρίσκουν αντίθετους.

Κανείς δεν πίστευε ότι θα αντιμετωπίζαμε σε τόσο μικρό χρόνο τις χρόνιες καθυστερήσεις, τις απαλλοτριώσεις, τις αδειοδοτήσεις, ότι θα επιλύαμε τα τεχνικά θέματα, ότι το 1,6 δισ. ευρώ των αποζημιώσεων ως το 2014 θα περιοριζόταν σημαντικά και ότι τελικά θα ολοκληρώνονταν τα έργα», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έκανε λόγο για ακάματη επίβλεψη και συνεισφορά του πρωθυπουργού στο όλο εγχείρημα, αλλά και για τη συλλογική κυβερνητική δουλειά του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, καθώς και των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Κρετσού: Ηράκλειος Άθλος το έργο

«Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα και θέλουμε να ερχόμαστε για διακοπές και οι σήραγγες ενώνουν βορά και νότο», είπε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτική Κορίνα Κρετσού.

Στο μήνυμα στήριξης και έμπρακτης συμπαράστασης τόνισε ότι είμαστε υπερήφανοι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι που παρά τις προκλήσεις υλοποιήσαμε από κοινού το έργο.

«Με τα έργα αυτά αποδεικνύεται στην πράξη η πολιτική συνοχή της Ευρώπης και ήδη έχουν εξασφαλιστεί 20 δισεκατομμύρια για την Ελλάδα», συμπλήρωσε η επίτροπος τονίζοντας ότι θα είναι στο πλευρό της χώρας μας.

Η κ. Κρετσού τόνισε πως «η διάνοιξη αυτών των σηράγγων ήταν κάτι που φαινόταν αδύνατον, το οποίο έγινε δυνατόν. Πρόκειται για έναν Ηράκλειο Άθλο, τον οποίο τον πετύχατε χάρη στην χρηματοδότηση της Ε.Ε. Το ταξίδι ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη γίνεται πιο ασφαλές και γρηγορότερο και έτσι θα ωφελήσει και την περιφέρεια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα».

«Οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά και πιο κοντά στην Ευρώπη. Ενώνουμε τον βορρά με τον νότο γιατί παρέχουμε νέες οικονομικές ευκαιρίες, καλύτερη συνδεσιμότητα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και με τα άλλα-κράτη της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Είμαστε στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας

«Είμαστε στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας δεν πρόκειται να κουραστούμε ούτε να κάνουμε πίσω τα τελευταία μέτρα της διαδρομής δε θα αφήσουμε κανένα να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική στιγμή, τονίζοντας ότι μπαίνουμε πλέον στην ολοκλήρωση όλων των οδικών αξόνων.

Γνωστοποίησε ότι το όνομα μίας σήραγγας είναι αφιερωμένο στη μνήμη του τραγικού δυστυχήματος των 21ενος μαθητών από το Μακρυχώρι Ημαθίας, το 2003.

Έκανε λόγο για έναν «δρόμο που ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας». Τόνισε ότι μπορούν πλέον να ξεκινήσουν και οι εργασίες στο παλιό τμήμα του δρόμου για να διέρχονται οι πολίτες ελεύθερα, χωρίς την καταβολή διοδίων. Μίλησε επίσης για σταδιακή καταβολή διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα.

«Παραλάβαμε το 2015 το έργο φορτωμένο με προβλήματα, και με διαπραγματεύσεις το παραδίδουμε στον ελληνικό λαό στον οποίο ανήκει», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει «8,5 δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε να φύγουν από τα δημόσια ταμεία και το έργο θα έμενε ανολοκλήρωτο ωστόσο μετά από μία διαπραγμάτευση που κράτησε πολύ χρόνο καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία».

«Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί την πατρότητα του έργου», επισήμανε, ενώ έκανε επίσης λόγο για διόδια ανάλογα με τα χιλιόμετρα.

«Περήφανοι για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων»

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «είμαστε υπερήφανοι και για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα εγκαίνια είναι ο πιο ισχυρός συμβολισμός ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Είμαστε στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας δεν πρόκειται να κουραστούμε ούτε να κάνουμε πίσω τα τελευταία μέτρα της διαδρομής δε θα αφήσουμε κανένα να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας».

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης είτε ορισμένοι θέλουν είτε όχι είναι πολύ κοντά και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους με την Ελλάδα να κατακτά μία συνολική συμφωνία και να ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της» σημείωσε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα