Λονδίνο: Βαν έπεσε πάνω σε πιστούς σε τζαμί – «Θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους»

Οδηγός μικρού φορτηγού σκόρπισε τον τρόμο στο Βόρειο ΛονδίνοΈνας νεκρός και δέκα τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμόςΣυνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο ο δράστηςΟ ιμάμης του τζαμιού προστάτευσε τον δράστη από το λιντσάρισμαΜουσουλμάνοι όλα τα θύματα«Αρρωστημένη η επίθεση», τόνισε η Μέι

Τουλάχιστον ένας νεκρός και δέκα τραυματίες, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός επίθεσης στο Βόρειο Λονδίνο, όταν ένα μικρό βαν έπεσε πάνω σε πιστούς που έβγαιναν από τέμενος.

«Υπάρχει ένας νεκρός από το περιστατικό αυτό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της,

η αστυνομία, που ανακοίνωσε επίσης, ότι οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο του συμβάντος.

Sign up to Twitter alerts today – receive critical info from @MetPoliceUK in times of crisis via text/notification directly to your phone pic.twitter.com/NLzeGhY3Nu

Metropolitan Police (@metpoliceuk) November 14, 2016

Ο 48χρονος οδηγός που απομονώθηκε από το πλήθος, συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους.

Όπως μετέδωσε το «Skynews», ο ίδιος ο ιμάμης του τζαμιού προστάτεψε τον 48χρονο μέχρι να έρθει η αστυνομία. Αργότερα, το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας ευχαρίστησε τον ιμάμη Μοχάμεντ Μαχμούντ για το θάρρος και το κουράγιο του, καθώς βοήθησε στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι εκτός από τον 48χρονο οδηγό του μικρού φορτηγού που συνελήφθη ωστόσο οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται.

Το περιστατικό αυτό, εντοπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση από την αστυνομία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο οδηγός ενός μικρού φορτηγού παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από το ισλαμικό τέμενος στην περιοχή του πάρκου.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας δηλώνει ότι ο οδηγός του βαν έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς στο Βόρειο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, το περιστατικό αυτό, αποτελεί μία ένδειξη ισλαμοφοβίας και καλεί τις αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έξω από τεμένη.

O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.

Ο σύζυγος της δολοφονημένης Τζο Κοξ, που ήταν μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τόσο οι ακροδεξιοί, όσο και οι ισλαμιστές τρομοκράτες μοιράζονται μία ιδεολογία, που θα πρέπει να ηττηθεί.

Μουσουλμάνοι όλα τα θύματα

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατος ενός άνδρα κατά την επίθεση μπορεί και να μην οφείλεται στον δράστη.

«Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ένας άνδρας ήδη λάμβανε τις πρώτες βοήθειες, δυστυχώς ο άνδρας αυτός πέθανε», δήλωσε ο Νιλ Μπάσου, ανώτερο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής.

«Οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου του και της επίθεσης θα αποτελέσει μέρος της έρευνας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οφείλεται στην επίθεση αυτή», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι δύο από τους δέκα τραυματίες της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μπάσου επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το κίνητρο του δράστη της επίθεσης, όμως το συμβάν έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ τόνισε ότι όλα τα θύματα είναι μουσουλμάνοι.

«Αρρωστημένη η επίθεση», τόνισε η Μέι

Η βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως το μίσος και το κακό δεν θα επιτύχουν ποτέ, με αφορμή την πτώση ενός βαν πάνω σε πιστούς σε ένα τέμενος στο Λονδίνο.

«Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με τα νέα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας: της δεύτερης αυτό τον μήνα και τόσο αρρωστημένης όπως εκείνες που προηγήθηκαν», δήλωσε έξω από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ήταν μια επίθεση η οποία για άλλη μια φορά είχε στόχο κανονικούς και αθώους ανθρώπους που συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους, αυτή τη φορά βρετανούς Μουσουλμάνους καθώς έφευγαν από ένα τέμενος μετά την προσευχή».

Είπε πως επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να παράσχουν ασφάλεια και υποστήριξε πως η Βρετανία υπήρξε υπερβολικά ανεκτική σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού κατά το παρελθόν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα