Τουλάχιστον 35 οι νεκροί από τον σεισμό 8,1 Ρίχτερ που χτύπησε το Μεξικό (εικόνες – video)

Τουλάχιστον 35 οι νεκροίΚαταγράφηκε τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει το 0,7 του μέτρουΤο επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των Τσιάπας

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών (ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει το Μεξικό εδώ και έναν αιώνα) που σημειώθηκε στα ανοικτά των νότιων ακτών του Μεξικού και προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι, αλλά όχι μεγάλες καταστροφές.

«Η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών καταμέτρησε 58 νεκρούς από το σεισμό

της 7ης Σεπτεμβρίου: 45 στην Πολιτεία Οαχάκα, 10 στην Τσιάπας και 3 Ταμπάσκο», δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter o Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της πολιτικής προστασίας.

Το μέγεθος του σεισμού υπολογίσθηκε στους 8,1 βαθμούς από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 8,2 βαθμούς, ενώ οι μεξικανικές αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πως ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών.

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα»

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.

Η δόνηση ήταν ισχυρότερη απ’ ό,τι ο καταστροφικός σεισμός του 1985 που είχε ισοπεδώσει τμήματα της Πόλης του Μεξικού και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, όμως αυτή τη φορά οι ζημιές στην πόλη ήταν περιορισμένες.

Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Κάποιες από τις χειρότερες αρχικές πληροφορίες ήρθαν από την Χουτσιτάν στην Πολιτεία Οαχάκα, όπου μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ο Αλεχάντρο Μουράτ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, είπε ότι έχουν αναφερθεί 23 θάνατοι στην Οαχάκα και οι 17 από αυτούς στο Χουτσιτάν.

Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσε ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Πολιτεία Τσιάπας. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Ταμπάσκο Αρτούρο Νούνιες είπε ότι στην Πολιτεία του σκοτώθηκαν δύο παιδιά.

Mexico City plunges into darkness after 8.2 earthquake https://t.co/s1suU2551J https://t.co/XY6vBO1WWz

— Veo News (@VeoNews_) September 8, 2017

«Το τσουνάμι δεν συνιστά μείζονα κίνδυνο προς το παρόν»

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε στη νότια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό και αναμένονταν κύματα ύψους έως και 4 μέτρων. Η μεξικανική τηλεόραση έδειξε εικόνες της θάλασσας να υποχωρεί περίπου 50 μέτρα. Μέρος του πληθυσμού στα παράλια απομακρύνθηκε από τις εστίες του.

«Το τσουνάμι δεν συνιστά μείζονα κίνδυνο προς το παρόν», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. Συμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό έφθασαν τα 70 εκατοστά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό, που σημαίνει επικείμενη δόνηση.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον Ειρηνικό, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ατα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το USGS.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 23:49 (τοπική ώρα, 07:54 ώρα Ελλάδας) αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 1985.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των Τσιάπας, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν, πρόσθεσε το USGS, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 33 χιλιόμετρα.

Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων.

¡IMPACTANTES!

Así luce parte de México (Juchitan Oaxaca) tras el terremoto de 8.1… #Mexico #Terremoto #Sismo CDMX #Pacifico pic.twitter.com/Y5knPe4nUp

— Andrés Martín P. (@AndresMartinP7) September 8, 2017

Στους δρόμους οι κάτοικοι του Μεξικό

Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικό βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα. Σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Major earthquake off Mexico coast sparks warning of possible tsunami: https://t.co/T7JoTbJtuN #lka pic.twitter.com/oIWGHhyGcS

Daily News (@DailyNews_lk) September 8, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα