Το ΣτΕ αποφασίζει αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου δυο ΣύρωνΗ Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν -μετά από παραπομπή από την 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος (αποφάσεις 445, 446 και 447/ 2017)- οι αιτήσεις του σωματείου Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και δύο Σύρων με τις οποίες οι δύο αλλοδαποί (βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης στη Λέσβο), ζητούν, μεταξύ των άλλων, να μην επιστρέψουν στην Τουρκία και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής

Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα των Σύρων να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των δύο Σύρων είχε απορριφθεί με την αιτιολογία ότι η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην χώρας μας οι δύο Σύροι είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη.

Ακόμη, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι δύο Σύροι οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα και βρίσκονται εκεί η οικογένεια τους και συγγενείς τους.

Ειδικότερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου) ο σύμβουλος Επικρατείας, Ηλ. Μάζος, παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό και τη δικαστική εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης.

Στην συνέχεια οι δικηγόροι των Σύρων, κ.λπ. υποστήριξαν ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης, θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων οι οποίοι κινδυνεύουν και ότι οι αποφάσεις των επίμαχων Επιτροπών Ασύλου είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και ατεκμηρίωτες και ότι οι επιτροπές στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας με βάση την κοινή δήλωσή της με την ΕΕ στις 18 Μαρτίου 2016, χωρίς να ελεχθούν άλλα στοιχεία για την κατάσταση τόσο στην γείτονα χώρα, όσο και στη Συρία.

Ακόμη, ανέφεραν ότι η γείτονα χώρα δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως «ασφαλής τρίτη χώρα» από καμία χώρα της ΕΕ εκτός της Ουγγαρίας.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και δεν κινδυνεύουν οι Σύροι, ενώ υποστηρίχθηκε ότι σήμερα διαμένουν στην γείτονα χώρα τουλάχιστον 3 εκ. Σύροι πρόσφυγες σε καταυλισμούς έχοντας πρόσβαση σε όλα τα βασικά αγαθά.

Επίσης, οι συνήγοροι του Δημοσίου επισήμαναν ότι οι αποφάσεις των επιτροπών δεν βασίστηκαν μόνο στην επίμαχη κοινή δήλωση (18.3.2016) μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, αλλά πρωτίστως στα άρθρα 54-56 του νόμου 4375/2016 και ότι οι αποφάσεις των επιτροπών -που είναι συγκροτημένες βάσει νόμου- είναι νόμιμες και αποτελούν δικαιοδοτικά όργανα.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα