Το ψυχολογικό προφίλ του μανιακού δολοφόνου των οδηγών ταξί

Το ψυχολογικό προφίλ του μανιακού δολοφόνου που σκότωσε τον οδηγό ταξί στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στην Κηφισιά προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, με τη βοήθεια εξειδικευμένων ψυχολόγων, προκειμένου να εντοπίσουν τα κίνητρά του αλλά και να αποφύγουν το επόμενο χτύπημά του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες ενδεχόμενο είναι ότι πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερα υψηλό IQ, συγκροτημένη σκέψη και κάποια διαταραχή προσωπικότητας.

Στην περίπτωση αυτή ο δράστης δεν θα ξαναχτυπήσει άμεσα, αλλά πιθανόν να αφήσει

να περάσουν από τρεις έως έξι μήνες, ενώ το έργο της Αστυνομίας για τη σύλληψή του θα είναι σημαντικά πιο δύσκολο. Το σενάριο αυτό θεωρείται το επικρατέστερο, διότι ο δράστης έχει δείξει σημάδια μεθοδικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι σε καμία από τις δύο επιθέσεις δεν βρέθηκε DNA του.

Ένα άλλο σενάριο σύμφωνα με την αστυνομία και την ΕΡΤ1, είναι ότι βρίσκεται σε «παρανοϊκή ετοιμότητα». Σε αυτή την περίπτωση οι ψυχοπαθολογικές του εκδηλώσεις βρίσκονται μόνιμα σε σημείο πυροδότησης. Του αρέσει να επαίρεται, να αυτοθαυμάζεται για τις πράξεις του, ανάλογα με τη δημοσιότητα που παίρνουν αυτές και τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν ισχύει το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα μπορέσει να ελέγξει τον εαυτό του και μπορεί να εκδηλώσει νέο χτύπημα, ακόμα και εντός του μήνα. Η σύλληψή του θα είναι πολύ πιο πιθανή, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κακό που μπορεί να προκαλέσει πριν από αυτή.

Τέλος, οι δολοφονικές του ενέργειες είναι πολύ πιθανό να έχουν και σεξουαλικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται επεξηγηματικά από αρμόδιες αρχές, θα μπορούσε κάποιος οδηγός ταξί να έχει παρενοχλήσει κάποιο οικείο του πρόσωπο (τη σύντροφό του, τη μητέρα του, την αδερφή του). Ή ένας οδηγός ταξί να διεκδικούσε κάποια γυναίκα που τον απέρριψε ή να είναι υπαίτιος για την απώλεια προσώπου με το οποίο συνδεόταν ερωτικά ο δράστης.

Keywords
Τυχαία Θέματα