Το… άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν γνωρίζει ήττες

Εάν ήταν ένας αγώνας… συμβολαίων, δεν θα υπήρχαν πολλές αμφιβολίες: η adidas, ανάμεσα στους χορηγούς, είναι το φαβορί για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Δώδεκα από τις 32 Εθνικές ομάδες που θα παρουσιαστούν στην κορυφαία διοργάνωση είναι ντυμένες με τα ρούχα της: Γερμανία, Ρωσία, Αίγυπτος, Ισπανία, Ιράν, Μαρόκο, Αργεντινή, Μεξικό, Σουηδία, Βέλγιο, Κολομβία, Ιαπωνία.

Ακολουθεί

λίγο πίσω της η Nike με 10 ομάδες: Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστραλία, Κροατία, Νιγηρία, Βραζιλία, Νότια Κορέα, Αγγλία, Πολωνία.

Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι η ποσότητα θα νικήσει την… ποιότητα. Όπως οι ομάδες, έτσι και αυτές οι εταιρίες διαμορφώνουν στρατηγικές και κάνουν επιλογές. Για να γνωρίσουμε ποια ήταν η καλύτερη στο «ραντεβού», θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του τουρνουά, όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: καμία τους δεν πρόκειται να χάσει…

Πίσω από τις δύο τους, Adidas και Nike, με τέσσερις ομάδες ακολουθεί η Puma (Ουρουγουάη, Σερβία, Σενεγάλη και Ελβετία), ενώ μόνο ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα θα ντύσουν τη Νew Ballance . H Uhlsport θα εκπροσωπηθεί από την Τυνησία, η Umbro από το Περού, η Hummel από τη Δανία, ενώ η Erreà θα είναι ο χορηγός της Ισλανδίας.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, γιατί πολλά είναι και τα χρήματα. Το 1998, για παράδειγμα, η Adidas πούλησε 500.000 φανέλες της Εθνικής Γαλλίας, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Να λοιπόν γιατί οι χορηγοί αναζητούν ομάδες, προσφέροντας συμβόλαια με μπόνους. Εστω κι αν δεν επιθυμούν πάντα να φτάσει η ομάδα στο ψηλότερο σκαλοπάτι.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει η αντίληψη ότι η εταιρία θέλει τον τίτλο, αλλά αυτό είναι λάθος. Το ιδανικό είναι η ομάδα που ντύνει να φτάσει στον τελικό και να τον χάσει, μιας και οι σχετικές συμφωνίες προβλέπουν υψηλό πριμ στην κατάκτηση του τροπαίου.

Το μεταγραφικό παζάρι στο μέλλον θα αναφέρεται και στις εταιρείες-χορηγούς. Είναι γνωστή, άλλωστε, η εξαγορά από την Adidas της Reebok, ήδη από την περασμένη δεκαετία, με συνέπεια η γερμανική πολυεθνική να αποκτήσει μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας «πίτας». Έτσι και αλλιώς, χρόνια τώρα η βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχει διαμορφώσει τους δικούς της ξεχωριστούς κανόνες. Δεν συμβιβάζεται, δεν προσαρμόζεται, δεν υποχωρεί. Απλά διαπιστώνει, απαιτεί και υπαγορεύει. Αμεσα, σύντομα, χωρίς διαπραγματεύσεις.

Στην Ρωσία, σε σχέση με τους εθνικούς χορηγούς, 12 σπόνσορες που ήταν παρόντες στη Βραζιλία το 2014 δεν συνεχίζουν δίπλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ανάμεσά τους οι Emirates, Sony, Castrol, Continental, Johnson & Johnson, Yingli Solar. Παρά την απώλεια αυτών των χορηγών, η FIFA θα παρουσιάσει οικονομικά αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του 2014, ως συνέπεια των νέων συμβάσεων με την Qatar Airways, την Gazprom και τη Wanda ως FIFA sponsors και τις Hisense, Vivo σαν World Cup Sponsors. Δεν θα παρουσιαστούν στο Μουντιάλ της Ρωσίας εταιρείες στοιχημάτων, τηλεπικοινωνιών ή οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως επίσης ούτε η βιομηχανία ελαστικών, που παραδοσιακά είναι στη χορηγία του ποδοσφαίρου. Θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς χορηγό από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, από το 1998.

Η Coca-Cola έχει τον μεγαλύτερο αριθμό χορηγιών, συνολικά 14 εθνικές ομάδες, ενώ ο βασικός αντίπαλός της, η Pepsi, χορηγεί μόλις δύο εθνικές ομάδες (Αίγυπτο και Παναμά). Η Visa θα είναι παρούσα στο τρίτο Μουντιάλ της, ενώ μόνο δύο χορηγοί του UEFA Champions League θα είναι στη Ρωσία το 2018, η Gazprom και η adidas.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα