Καταιγιστικές εξελίξεις: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση μομφής

Την απόφαση του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε επισήμως από το βήμα της Βουλής, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ώστε να δούμε -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια

που ετοιμάζεται να υπογράψει στις Πρέσπες

«Όταν κάποτε παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια εμείς βάλαμε πλάτη και σώσαμε την πατρίδα», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για περίεργο συγχρονισμό κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής που μόνο τυχαίος δεν είναι, αλλά -όπως είπε- πρόκειται για συνειδητή επιλογή

«Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ ότι ανταλλάσσετε μία βαριά εθνική υποχώρηση με μία μεγαλύτερη κατανόηση από τους διεθνείς εταίρους της χώρας», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι η Νέα Δημοκρατία λέει ναι σε λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, αλλά σε μία λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας είναι η σταγόνα που ξεχειλισε το ποτήρι και είναι χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να την αποτρέψω, ήταν μία ακόμη αναφορά του κ. Μητσοτάκη που ξεσήκωσε το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση, με την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στη γείτονα. Γιατί όπως επεσήμανε, το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ο λαός του όχι.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι νιώθει υποχρεωμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να αποτρέψει την εθνική ήττα και ανακοίνωσε επισήμως ότι κατάθετει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια.

«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση… Για να δούμε αν υπάρχουν οι 154 βουλευτές που θα ψηφίσουν την συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει στις Πρέσπες». Γιατί όλοι αναμετρώμαστε με την Ιστορία, κατέληξε στην ομιλία του ο αρχηγός της ΝΔ.

Η σύνταξη του τελικού κειμένου έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά θα είναι άνευ συγκλονιστικού απροόπτου οι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Στη σύσκεψη, εκτός των κ.κ Τσιάρα και Γεωργαντά συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του κόμματος, Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνος Ζούλας και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ίδια ώρα ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυε νέα σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη στάση του έναντι της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν δεν θέλει να δέχεται κριτική, πρέπει να τηρεί αυτό που λέει το Σύνταγμα. Είναι ανεύθυνος άρχων, δεν έχει καμία δουλειά να τοποθετηθεί (για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ)», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική; Ναι ή όχι; Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγαίνει δίπλα-δίπλα με τον Πρωθυπουργό και λέει τι ωραία που είναι αυτή η συμφωνία, παίρνει θέση επί ενός πολιτικού ζητήματος; Πήγε ο κύριος πρωθυπουργός να τον ενημερώσει; Έπρεπε να του πει “σας ευχαριστώ για την ενημέρωση”, τελεία. Θέλει να τοποθετείται; Αν θέλει να τοποθετείται, δεν μπορούμε να λέμε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός βγαίνει και λέει κάτι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σχολίασε εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με τον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε για αντιστόρη σύμπλευση του κ. Παυλόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, «επιτρέπεται κατά το Σύνταγμα να ομιλεί διά διαγγελμάτων σε ορισμένες περιορισμένες στιγμές, ακριβώς γιατί έχει το χαρακτήρα και πρέπει να έχει το χαρακτήρα του ανευθύνου άρχοντος, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις πολιτικές αντιδικίες, αντιπαλότητες και διαφορές, υποτίθεται ότι είναι σύμβολο ενότητος του Έθνους και για να διατηρεί τον χαρακτήρα του ως σύμβολο ενότητας του Έθνους οφείλει να μην συμμετέχει, γι’ αυτό και το Σύνταγμα τον καθιστά απολύτως ανεύθυνο».

Σε συνέντευξή του πάντως, στο Ραδιόφωνο 24/7, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε πως δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκατίας να παρέμβει ώστε να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ πριν από την υπογραφή της.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την έξαψη και τον πανικό γύρω από την απαίτηση για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν όσοι το υπαινίσσονται», παρατήρησε ο κ. Αλιβιζάτος και χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λέγοντς πως «είναι αδιανόητο για έναν πρώην πρωθυπουργό να θέτει τέτοιο θέμα».

The post Καταιγιστικές εξελίξεις: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση μομφής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα