Ταυτοποιήθηκε το όπλο της επίθεσης στη Χαριλάου Τρικούπη – «Ήθελαν νεκρούς» (εικόνες)

Ο φρουρός είδε τον δράστη και φώναξε «καλυφθείτε» στους συναδέλφους του, προκειμένου να προφυλαχθούνΣε ποιες επιθέσεις έχει χρησιμοποιηθεί το όπλο της επίθεσηςΌλες οι επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚΤο χρονικό της χθεσινής επίθεσης

Ταυτοποιήθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια το όπλο που χρησιμοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από τη βαλλιστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην ένοπλη

επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:

την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ,την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού καιτην 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Η συγκεκριμένη οργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαΐου 2014 (παραμονή ευροεκλογών), όταν πυροβόλησαν με καλάσνικοφ το κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, την εποχή που το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη για την επίθεση είχαν αναλάβει με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» στις 10 Ιανουαρίου 2017 είχε πυροβολήσει με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ, μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί.

Τα πρώτα λόγια του σκοπού

«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο. Φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα. Ηταν ψηλός, περίπου 1.85 ύψος. Μέχρι να καταλάβω τι συνέβαινε άκουσα τους πυροβολισμούς και έπεσα κάτω στο πεζοδρόμιο για να προφυλαχθώ. Όταν σηκώθηκα είδα το σκάψιμο της βολίδας πάνω στην κολόνα που στεκόμουν στο ύψος του κεφαλιού μου. Σώθηκα από θαύμα», είπε στους συναδέλφους του ο σκοπός, λίγο μετά την επίθεση.

Δείτε επίσης: Πυροβολισμοί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – Προβοκάτσια «βλέπει» το Μαξίμου (εικόνες)

«Ήθελαν νεκρούς»

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για δολοφονική επίθεση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήθελαν αίμα. Ήθελαν νεκρούς».

Δείτε επίσης: Κατηγορηματική καταδίκη της ένοπλης επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ από τον Αλέξη Τσίπρα

Οι επιθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη

2 Νοεμβρίου 1991: Η «17 Νοέμβρη» αποφασίζει να χτυπήσει με ρουκέτα το λεωφορείο των ΜΑΤ που βρίσκεται παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης.

31 Μαρτίου 1999: Επίθεση με ρουκέτα της «17 Νοέμβρη». Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο των γραφείων και εξοστρακίστηκε χωρίς να σφηνωθεί σε σταθερό αντικείμενο και να εκραγεί.

25 Μαΐου 2014: Η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πυροβολεί δύο φορές με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

10 Ιανουαρίου 2017: Η ίδια οργάνωση πυροβολεί και πάλι με καλάσνικοφ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Το χρονικό της χθεσινής επίθεσης

Στις 19:50 το απόγευμα της Δευτέρας, δυο άγνωστα άτομα με μαύρα ρούχα που κινούνταν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής και ο συνοδηγός με καλάσνικοφ έριξε τρεις πυροβολισμούς.

Δείτε επίσης: «Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο ζωές αστυνομικών και πολιτών»

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Ασφάλειας, που συνέλεξαν στοιχεία και πληροφορίες, καθώς και υλικό από κάμερες που πιθανόν να βοηθήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Αμέσως μετά, ο δράστης τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε, με άγνωστο μέσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα