Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ με επίκεντρο τη Συρία

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία συζήτησαν, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τις διμερείς σχέσεις και τη σύνοδο κορυφής στο Σότσι της Ρωσίας, έγινε γνωστό από πηγές στο γραφείο του Ερντογάν.

Κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη ρωσική πόλη Σότσι, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κέρδισε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν για να φιλοξενήσει ένα συνέδριο για την ειρήνευση της Συρίας, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο σε μια μείζονα διπλωματική προσπάθεια

για τον τερματισμό ενός εμφύλιου πολέμου τον οποίο κοντεύει να κερδίσει ο σύμμαχος της Μόσχας, πρόεδρος Μπασάρ αλ–Άσαντ.

Μια γραπτή δήλωση θα εκδοθεί αργότερα σήμερα από το γραφείο του Ερντογάν, δήλωσαν οι πηγές.

Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι οι Κούρδοι δεν θα εφοδιάζονται με όπλα

Σύμφωνα με την Τουρκία, ο Τραμπ δήλωσε στον Ερντογάν ότι έχει δώσει οδηγίες ώστε να μην παρέχονται όπλα στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία, και πως η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει να δει τη διαταγή αυτή να εκτελείται.

«Η ανησυχία μας σχετικά την παροχή όπλων στις YPG διαβιβάστηκε για άλλη μια φορά στον κ. Τραμπ… Ο Τραμπ πολύ σαφώς είπε πως έχει δώσει οδηγίες να μην παρέχονται όπλα στις YPG», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Χαιρετίζουμε την υπόσχεση μη παροχής όπλων στις YPG και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη».

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα αποφασίσουν από κοινού ποιος θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα δεχθεί παρουσία εκπροσώπων των YPG.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα