Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – «Φρούριο» το κέντρο της πόλης (εικόνες)

Η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας εδώ και δεκαετίεςΠώς κρίνεται η επίσκεψη από διπλωματικές πηγέςΤα ζητήματα που θα μπουν στο «τραπέζι» των συνομιλιώνΣε ισχύ τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από νωρίς το πρωί της Πέμπτης

Ως εξαιρετικά σημαντική κρίνουν την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα διπλωματικές πηγές, εξηγώντας πως πραγματοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την

Ευρώπη και τονίζοντας πως είναι η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες.

Δείτε επίσης: Ταλαιπωρία σήμερα στους επιβάτες – Όλες οι τροποποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω επίσκεψης Ερντογάν

Ειδικότερα, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τις ΗΠΑ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης, αλλά και τη διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Δείτε επίσης: Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια, είναι απαραίτητος ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εύκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα εκφράσει και τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή άλλα και τη δημοκρατία στη γείτονα χώρα.

Σε ισχύ τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη πρωτεύουσα, ενόψει της άφιξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Τα μέτρα θα παραμείνουν ως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και ο τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Θράκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από περίπου 200 άτομα της προσωπικής του φρουράς. Στην Αθήνα βρίσκονται εδώ και μέρες 65 Τούρκοι μυστικοί αστυνομικοί και άλλοι 60 περίπου στη Θράκη.

Από την Ελληνική Αστυνομία, διατέθηκαν 2.800 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων, της ΕΚΑΜ και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε φρούριο το κέντρο της πρωτεύουσας.
Ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται σε όλα τα σημεία απ’ όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή Ερντογάν και η συνοδεία του ενώ για λόγους ασφαλείας, έχουν προγραμματιστεί ειδικά μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων περιφερειακά του κέντρου των Αθηνών.

Τα κινητά τηλέφωνα δεν θα λειτουργούν προσωρινά, καθώς θα εφαρμοστεί και πάλι η τεχνολογία με τα «jammer» που μπλοκάρει τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα