Θρίλερ στη Βρετανία με ρώσο κατάσκοπο και την κόρη του μετά από έκθεση σε άγνωστη ουσία (εικόνες – video)

H Βρετανία ενδέχεται να εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της ΡωσίαςΤο Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμειξη και δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τις βρετανικές αρχέςΗ αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας συμμετέχει στις έρευνεςΣτον Σκρίπαλ είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από ανταλλαγή κατασκόπωνΟ Σκρίπαλ, καταδικάστηκε το 2006 στη Μόσχα για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν ο Ρώσος κατάσκοπος και η κόρη του που μεταφέρθηκαν χθες Δευτέρα στο νοσοκομείο έπειτα από έκθεσή τους σε άγνωστη

ουσία στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα των δύο αναφέροντας ότι πρόκειται όντως για τον ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, την Γιούλια, ενώ πρόσθεσε πως η Βρετανία ενδέχεται να εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αν αποδειχθούν οι υποψίες ότι η χώρα αυτή εμπλέκεται στην επίθεση.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο για «το ανησυχητικό επεισόδιο στο Σάλσμπερι όπου ένας 66χρονος άνδρας, ο Σεργκέι Σκριπάλ, και η 33χρονη κόρη του, η Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι την Κυριακή μέσα σ’ ένα εμπορικό κέντρο», ο υπουργός δήλωσε: «Δεν διατυπώνω κατηγορίες εναντίον κανενός … Λέω στις κυβερνήσεις σ’ όλον τον κόσμο πως καμιά απόπειρα φόνου αθώου σε βρετανικό έδαφος δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Αν οι υποψίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε μπορεί να αναγκασθούμε να εξετάσουμε εκ νέου το καθεστώς των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει, καθώς και άλλα μέτρα», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Επίσης η Βρετανία ενδέχεται να επανεξετάσει τη συμμετοχή επίσημων εκπροσώπων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία.

Ο Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα στο κοινοβούλιο: «Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο … πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί κανονικά στην εκδήλωση αυτή».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τζόνσον δεν είχε την πρόθεση να υπονοήσει πως η ίδια η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας θα μπορούσε να αποσυρθεί από το τουρνουά, που θα αρχίσει τον Ιούνιο.

Ωστόσο νωρίτερα το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να συνεργαστεί με τη Βρετανία αν ζητήσει την ρωσική συνδρομή στις έρευνες για τον Σκριπάλ.

“Κανένας δεν μας έχει πλησιάσει με τέτοιο αίτημα. Η Μόσχα είναι πάντα ανοιχτή για συνεργασία”, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς αν οι βρετανικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τη Ρωσία ζητώντας βοήθεια.

Όταν ρωτήθηκε ο Πεσκόφ σχετικά με τις εικασίες του βρετανικού Τύπου ότι η Μόσχα δηλητηρίασε τον Σκριπάλ, απάντησε: “Δεν άργησαν”.

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό “τραγική κατάσταση”, ο ίδιος είπε ότι το Κρεμλίνο δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη.

“Δεν έχουμε πληροφορίες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος του περιστατικού, τι έκανε αυτό το πρόσωπο και με τι θα μπορούσε να συνδέεται”.

The bench where two people exposed to an unknown substance were found on Sunday now covered in a jaunty tent #Salisbury #RussianSpy pic.twitter.com/4SObbvS943

— Lucy Rouse (@lucecannon) 6 Μαρτίου 2018

Στις έρευνες και η αντιτρομοκρατική

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας συμμετέχει στις έρευνες ανακοίνωσε σήμερα ο ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας.

“Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση και το σημαντικότερο είναι να εντοπίσουμε τι προκάλεσε την ασθένειά τους το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αξιωματούχος αυτός.

Παρότι οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό, η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην περιοχή καθώς και προληπτικά σε μια πιτσαρία με την επωνυμία Zizzi στο κέντρο του Σάλσμπερι. Κάποιοι από τους ερευνητές φορούσαν ολόσωμες κίτρινες στολές χημικής προστασίας.

“Αν κριθεί απαραίτητο θα παραπέμψουμε αυτή την έρευνα στο αντιτρομοκρατικό δίκτυο. Κάνουμε όλα όσα περιμένετε από εμάς, μιλάμε με αυτόπτες μάρτυρες, λαμβάνουμε δείγματα από το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο, πραγματοποιούμε τοξικολογικές εξετάσεις και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια απάντηση. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι περισσότερο”.

They do always say that the proper way to dispose of radioactive poisons like polonium is in a Sainsbury’s bag shoved into a metal bucket. #Salisbury #RussianSpy pic.twitter.com/epvNaudEH7

— Ben Whitham (@DrBenWhitham) 5 Μαρτίου 2018

Ο Σεργκέι Σκριπάλ

Ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ, καταδικάστηκε το 2006 στη Μόσχα για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών

Στον Σκρίπαλ, 66 ετών, είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010.

Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006 έπειτα από μια δίκη που κρατήθηκε μυστική.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ

Συνελήφθη το 2004 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ως ύποπτος ότι κατέδωσε δεκάδες ρώσους πράκτορες στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σκριπάλ, ο οποίος στη δίκη του είχε εμφανιστεί φορώντας μια αθλητική φόρμα μέσα σε ένα κλουβί στο δικαστήριο, ομολόγησε ότι κατέδωσε πράκτορες στην MI6 με χρηματικό αντάλλαγμα, τμήμα του οποίου κατατέθηκε σε λογαριασμό ισπανικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου εκείνη την εποχή.

Η 33χρονη κόρη του Γιούλια

Ωστόσο, έλαβε χάρη το 2010 από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο ανταλλαγής για την επιστροφή στη Μόσχα 10 ρώσων πρακτόρων που κρατούνταν στις ΗΠΑ.

Η ανταλλαγή

Η ανταλλαγή, μια από τις μεγαλύτερες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991, πραγματοποιήθηκε στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου της Βιέννης, όπου ένα ρωσικό και ένα αμερικανικό αεροπλάνο ήταν σταθμευμένα δίπλα-δίπλα στη διάρκεια της διαδικασίας.

‘Ενας από τους ρώσους κατασκόπους που ανταλλάχθηκε με τον Σκριπάλ ήταν η Άννα Τσάπμαν. Η Τσάπμαν ήταν μια από τις δέκα κατασκόπους που επιχείρησαν να ενταχθούν στην αμερικανική κοινωνία σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν πρόσωπα με εξουσία και να αποσπάσουν μυστικά. Και οι δέκα συνελήφθησαν από το FBI το 2010.

Κατά την επιστροφή τους οι ρώσοι κατάσκοποι έγιναν δεκτοί στη Μόσχα ως ήρωες. Ο Πούτιν, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος πρώην κατάσκοπος της KGB που είχε υπηρετήσει στην τότε Ανατολική Γερμανία, τραγούδησε μαζί τους πατριωτικά τραγούδια.

Ο Σκριπάλ ωστόσο θεωρήθηκε από τη Μόσχα προδότης. Πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας στη Βρετανία και γενικά στην Ευρώπη.

Ex Russian Spy critically ill in UK after exposure to substance. #RussianSpy #EuroNews #UK #TheBeat #Hardball #Inners #Maddow #LastWord #MSNBC @MSNBC pic.twitter.com/PecEYw2OCj

— #BLUEWAVE2018 (@starbuck13502) 5 Μαρτίου 2018

Η υπηρεσία GRU, η οποία δημιουργήθηκε το 1918 υπό τον Τρότσκι, ελέγχεται από το γενικό επιτελείο στρατού και αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο. Κατάσκοποί της είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο.

Από τότε που βρήκε καταφύγιο στη Βρετανία ο Σκριπάλ έκανε μια ήρεμη ζωή στο Σάλσμπερι και βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι την Κυριακή που βρέθηκε αναίσθητος.

Since when did ‘decontaminating’ an area include hosing the contaminant away into local water sources!!! Lucky they wore their PPE, danger of splashing! #salisbury pic.twitter.com/Wg3n8XFqiA

— Nicole Duer (@MNMgang) 5 Μαρτίου 2018

Television crews and journalists from all over the world are now in #Salisbury to report on the story. pic.twitter.com/ZIeChoggSK

— Richard Gaisford (@richardgaisford) 6 Μαρτίου 2018

Went to town this morning. Lots of media about in #Salisbury #RussianSpy who would of thought something like this would happen here pic.twitter.com/3Mqk6Wra9l

— Stuart (@SuikodenGrey) 6 Μαρτίου 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα