Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο (εικόνες – video)

Συμμετείχαν περίπου 140.000 πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίαςΜίκης Θεοδωράκης: Η Μακεδονία είναι μία και είναι, ήταν και θα είναι πάντα ελληνικήΠανό και συνθήματα, το σκηνικό στο ΣύνταγμαΑρκετοί βουλευτές παρόντεςΜε επίσημη εκπροσώπηση η Εκκλησία της Ελλάδος Αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από το συλλαλητήριο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, καθώς πλήθος κόσμου, από όλη την Ελλάδα,

έδωσε δυναμικό παρών.

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» οι πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μια τεράστια ελληνική σημαία με εμβαδόν 150 τετραγωνικά μέτρα κάλυψε την πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Δείτε επίσης: Η άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα (video)

Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

Η αστυνομία με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έφτασαν τις 140.000.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Mίκης Θεοδωράκης, ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωροθέος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων, Νίνα Γκατζούλη και εκπρόσωποι σωματείων.

Δείτε επίσης: Ντυμένοι Κολοκοτρωνήδες αναχωρούν από το Άργος για το συλλαλητήριο (εικόνες)

Μίκης Θεοδωράκης: Η Μακεδονία είναι μία και είναι, ήταν και θα είναι πάντα ελληνική

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη – Τι απαντά ο ίδιος (εικόνες)

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Δείτε επίσης: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

Δείτε επίσης: Ολόκληρη η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη

Δείτε επίσης: Με κατσούνες έφτασαν στον Πειραιά οι Κρητικοί για το συλλαλητήριο (εικόνες – video)

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Παράλληλα, στις 12.00 μ.μ. ξεκίνησε η αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να μην έρθουν σε «επαφή» οι δύο διαδηλώσεις. Σημειώνεται πως ακροδεξιές ομάδες προσέγγισαν την πλατεία Κλαυθμώνος, με την αστυνομία να τους απομακρύνει λίγη ώρα μετά.

Δείτε επίσης: Αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια – Ισχυρά τα αστυνομικά μέτρα (εικόνες – video)

Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα:

Απόβαση Κρητικών στον Πειραιά

Πλάνα του altsantiri.gr από το Σύνταγμα:

Ποιοι είναι οι διοργανωτές

Για την παροχή άδειας χρήσης της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή κατατέθηκαν στον δήμο Αθηναίων δυο αιτήσεις. Ως διοργανωτής του συλλαλητηρίου της Αθήνας κατακυρώθηκε, τελικά, η «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού – Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου».

Δείτε επίσης: Εμπλοκή στον δήμο Αθηναίων για το συλλαλητήριο – Κατατέθηκαν δύο ξεχωριστές αιτήσεις

Δείτε επίσης: Στη Συντονιστική Επιτροπή η άδεια για το συλλαλητήριο μετά από κοινή συναίνεση

Οι διοργανωτές δήλωσαν επίσημα ότι εκπροσωπούνται από τέσσερα άτομα. Συγκεκριμένα, τη Νίνα Γκατζούλη, εκπρόσωπο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, τον Μιχάλη Πατσίκα, εκπρόσωπος του «Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν – Ακομμάτιστοι Πολίτες», τον Γιώργο Τάτσιο, πρόεδρο όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα και τέλος τη Γεωργία Μπιτάκου, δημοσιογράφος – διοργανώτρια του συλλαλητηρίου.

Δείτε επίσης: «Δεν θα έχει ξαναγίνει τέτοιο συλλαλητήριο», λένε οι διοργανωτές – Ποιοι πληρώνουν;

Το συντονιστικό εξέφρασε τη σιγουριά ότι δεν θα γίνει το παραμικρό επεισόδιο καθώς έχουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές.

Οι κεντρικοί ομιλητές

Δείτε επίσης: Απόπειρα τρομοκράτησης καταγγέλλουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου – Ποιοι θα είναι ομιλητές (video)

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.

Η στάση των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει στο σημερινό συλλαλητήριο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο να σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι «σε μια δημοκρατία οποιοσδήποτε θέλει να εκφράσει την αγωνία του, έχει αναφαίρετο δικαίωμα στις συγκεντρώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ωστόσο θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η αγωνία ενός τμήματος του λαού μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης εθνικιστικών, ακροδεξιών και μισαλλόδοξων δυνάμεων»

Δείτε επίσης: «Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, αποκτά σάρκα και οστά η λύση του Σκοπιανού»

Από την πλευρά τους, υπέρ του συλλαλητηρίου τάσσονται οι κυβερνητικοί εταίροι ΑΝΕΛ με εξαίρεση τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος είπε ότι δεν εγκρίνει τα συλλαλητήρια.

Δείτε επίσης: «Δεν εγκρίνω τα συλλαλητήρια», δήλωσε ο Παπαχριστόπουλος (video)

Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη ΝΔ προϊδεάζει για παρουσία πολλών βουλευτών, καθώς «γαλάζια» στέλεχη δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι το συλλαλητήριο θα έχει και αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Επίσημη θέση παραμένει βέβαια ότι συνιστά προσωπική επιλογή κάθε στελέχους εάν θα λάβει μέρος. Δένδιας, Μπακογιάννη, Χατζηδάκης έχουν δηλώσει πως δεν θα δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο.

Δείτε επίσης: Ετοιμοπόλεμος ο Άδωνις για τους «κουκουλοφόρους των Εξαρχείων»

Με τη σειρά του «το Ποτάμι» δεν θα δώσει το παρών στο συλλαλητήριο, με τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν».

Μάλιστα, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης προειδοποίησε στη Βουλή για τον κίνδυνο επανάκαμψης της Χρυσής Αυγής μέσα από τα συλλαλητήρια

Δείτε επίσης: Κόντρες στη Βουλή για το Σκοπιανό – Καυγάς Χριστοδουλοπούλου με χρυσαυγίτες βουλευτές (video)

Πάμπολλες φορές έχει εκφράσει δημόσια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ότι θα δώσει το παρών στο συλλαλητήριο.

Δείτε επίσης: Κάλεσμα της Ένωσης Κεντρώων στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Η Ένωση Κεντρώων εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ψηφοφόρους της να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Επίσημο «παρών» δίνει η Εκκλησία στο συλλαλητήριο – Οι αντίθετες φωνές

Με επίσημη εκπροσώπηση θα συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο σημερινό συλλαλητήριο.

Δείτε επίσης: Αλλαγή πλεύσης από τον Ιερώνυμο – Υπέρ του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό στην Αθήνα

Όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη του συνάντηση με τους διοργανωτές, «κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας» είναι επαινετή αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής, πηγαία και πάντα «στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Δείτε επίσης: Με τον Ιερώνυμο συναντήθηκε ο Τσίπρας – «Όχι» του αρχιεπίσκοπου στα συλλαλητήρια (εικόνες)

«Ναι» στη συμμετοχή των ιερέων στο συλλαλητήριο είχε πει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της για το Σκοπιανό.

Δείτε επίσης: Ελευθερία στους ιερείς να συμμετάσχουν στo συλλαλητήριο δίνει η Ιερά Σύνοδος (video)

Ωστόσο η συμμετοχή της Εκκλησίας στις κινητοποιήσεις δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ιεράρχες. Ενδεικτική είναι η στάση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος με άρθρο-παρέμβασή του τάχθηκε ενάντια στη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο.

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας

Δείτε επίσης: Αντιφασιστική συγκέντρωση δύο ώρες νωρίτερα από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αστυνομία, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ειρηνικό, είναι τυχόν δράσεις ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές σε τέτοια περίπτωση.

Για τον λόγο αυτό έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αναρχικών, οι οποίοι στις τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησαν την αντιφασιστική τους συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Δείτε επίσης: Ομάδες αποστράτων ανέλαβαν να περιφρουρήσουν το συλλαλητήριο της Κυριακής

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων, ενώ από την ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό όπως ο εμπρησμός του υπό κατάληψη κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δείτε επίσης: «Φρούριο» η Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο – Κλείνουν δρόμοι και μετρό

Σε πλήρη αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας με απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα προχώρησε η αστυνομία λόγω της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Τροχαίας κλειστές είναι για τους οδηγούς όλες οι κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας και οι κάθετοι οδοί αυτών από το Ψυχικό μέχρι τον Νέο Κόσμο και από την Κυψέλη μέχρι το Γκάζι.

Δείτε επίσης: Καταφτάνουν στην Αθήνα τα πρώτα πούλμαν για το συλλαλητήριο (εικόνες)

Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σταδιακά από τις 10.00 το βράδυ του Σαββάτου με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και κλιμακώνονται από τις 6.00 το πρωί της Κυριακής με πλήρη απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων.

Τα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής ωστόσο αρκετοί δρόμοι θα αρχίσουν να δίνονται στην κυκλοφορία από νωρίτερα ανάλογα με τις συνθήκες.

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό

Δείτε επίσης: Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί την Κυριακή

Τρεις σταθμοί του μετρό είχαν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια», οι οποίοι έκλεισαν από τις 10 το πρωί και άνοιξαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

«Καρέ» από το συλλαλητήριο:

Keywords
ελλαδα, συνταγμα, video, μικης θεοδωρακης, χρυση αυγη, συριζα, ΠΓΔΜ, άφιξη, λεωφορεια, κεδε, δημοψηφισμα 2015, βουλη, σκοπια, πειραιας, διαδηλωσεις, αθηνα, ωρα, λύση, νεα δημοκρατια, χατζηδακης, παραιτηση λεβεντη, τσιπρας, συμμετοχή, θεσσαλονικη, μετρο, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, σταυρος δημας, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ενωση κεντρωων, βουλευτες, αδεια, αστυνομια, γκαζι, δημοκρατια, ωρα, αγαπη, αγωνια, αδωνις, αρθρο, αιτησεις, αργος, αττικη, άφιξη, αφορμη, βραδυ, γεγονος, γεωργια, γινει, γροθια, δοθει, δωσει, δυναμικο, ειπαν, ειπε, εκκλησια, εκκλησια της ελλαδος, εκτιμηση, εκφραση, ελευθερια, επιτυχια, θεοδωρακης, εικονα, ομιλια, κασιματης, κεδε, κυψελη, λαθη, λεβεντης, λύση, λογο, μακεδονια, μεριμνα, μηδεν, παντα, οδοι, οστα, οχηματων, προπυλαια, πρωι, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, συνθηματα, τμημα, ψυχικο, ωρες, ασφαλεια, δικαιωμα, εμφαση, ενωση, κυριακη, μπροστα, ομαδες, σημαια, σπυρος, θελω να, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα