Συγκίνηση στην προβολή του υποψήφιου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «4.1 Miles» στα ΗΕ (video)

Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η εκδήλωση προς τιμήν του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη, «4.1 Miles» που διοργάνωσαν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το New York Times Opinion Section σε συνεργασία με το New York City Greek

Film Festival στο αμφιθέατρο Trusteeship Chamber των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα έδωσαν το «παρών» πολλοί πολιτικοί, διπλωματικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι Τύπου τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες καθώς και εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Έθνη. Την εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κατερίνα Μπούρα η οποία συνεχάρη την νεαρή Ελληνίδα σκηνοθέτη για το έργο της και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος ο οποίος τόνισε πως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ «έχει ψυχή» γιατί αποδεικνύει πως η έννοια «φιλότιμο» δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το να κάνει κανείς το σωστό πράγμα παρά τις όποιες συνθήκες, αναφερόμενος φυσικά στο έργο διάσωσης των προσφύγων από τους Έλληνες στα νησιά που με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να σώζουν πολλές ανθρώπινες ζωές καθημερινά.

Κατόπιν η Kathleen, executive producer του New York Times Op-Docs η οποία ξεχώρισε το ντοκιμαντέρ της Δάφνης από την αρχή και βοήθησε στην προώθηση του μέσα από διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου και μέσα από την ιστοσελίδα των New York Times στην οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεμπτέμβριο, επεσήμανε πως κατά την γνώμη της το «4.1 Miles» είναι μία ιστορία εξαιρετικά επίκαιρη μεν που όμως θα εξακολουθεί να αγγίζει και τις επόμενες γενιές.

Μάλιστα ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, κύριος Joao Vale De Almeida δήλωσε χαριτολογώντας στην ομιλία του πως το εν λόγω ντοκιμαντέρ είναι τόσο καλό που τον κάνει να πιστεύει πως τελικά υπήρχαν δύο λάθος φάκελοι στα φετινά βραβεία Όσκαρ, εννοώντας πως η Δάφνη και το «4.1 Miles» άξιζαν το βραβείο.

Ο κύριος Almeida αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες για το έργο τους στη διάσωση των προσφύγων, τοποθετήθηκε ακόμα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και την γενικότερη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σήμερα τονίζοντας χαρακτηρίστηκα πως «Σε τέτοια δύσκολα και σύνθετα ζητήματα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Κάνουμε ότι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε αλλά δυστυχώς το προσφυγικό και οι κοινωνικές συνέπειες του δεν είναι φαινόμενο μόνο ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο».

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και για 22 λεπτά όλη η αίθουσα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα το άκρως ρεαλιστικό ντοκιμαντέρ στο οποίο απεικονίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του καπετάνιου του λιμενικού σώματος της Λέσβου, κύριου Κυριάκου Παπαδόπουλου καθώς και άλλων ανθρώπων της Μυτιλήνης να σώσουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία – ανάμεσα στους οποίους και πολλά μικρά παιδιά – από τα κύματα της θάλασσας στην προσπάθεια τους να διανύσουν αυτά τα 4.1 μίλια από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα.

O κ. Παπαδόπουλος και η κ. Ματζιαράκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Όταν η προβολή τελείωσε και τα φώτα στην αίθουσα δυνάμωσαν μπορούσε να διακρίνει κανείς δάκρυα στα μάτια των περισσότερων παρευρισκομένων ενώ όλοι ανεξαιρέτως σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν τόσο τον καπετάνιο Παπαδόπουλο για το έργο του όσο και τη Δάφνη Ματζιαράκη που το κατέγραψε στην κάμερα και μετέφερε στο κοινό την σκληρή πραγματικότητα με αλήθεια και σεβασμό.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν οι συντελεστές. Τη συζήτηση διηύθηνε ο κύριος Bryan Doerries, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης «Theater of War», που φροντίζει να θεραπεύσει το μετατραυματικό σοκ των ανθρώπων που έχουν βιώσει τον πόλεμο μέσα από την ανάγνωση αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, όπως η Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, η κ. Δάφνη Ματζιαράκη και ο εκδότης/διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης

Εκεί η Δάφνη Ματζιαράκη δήλωσε πως ο βασικός της σκοπός με αυτό το ντοκιμαντέρ είναι να ανοίξει μία συζήτηση για να σκεφτούμε και να αναλύσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα καθώς και τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας ως πολίτες αυτού του κόσμου. Ακόμα η σκηνοθέτης τόνισε πως αν και θα ήθελε να είχε κερδίσει το βραβείο Όσκαρ, νιώθει περήφανη για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «The White Helmets» που πραγματεύεται τον πόλεμο στη Συρία και κέρδισε τελικά το βραβείο και πως χαίρεται πως το «4.1 Miles» πήρε υποψηφιότητα γιατί αυτό σημαίνει πως κόσμος θα μάθει και θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στο θέμα των προσφύγων.

Ο άξιος θαυμασμού, καπετάνιος Παπαδόπουλος με πολλή ταπεινότητα και ειλικρίνεια δήλωσε ακόμα πως αυτός και οι συνάδελφοι του αγωνίζονται να σώσουν ανθρώπινες ζωές ανεξαρτήτου εθνικότητας ή θρησκείας καθώς «πάνω από όλα είναι άνθρωποι όπως εμείς και εμείς πάνω από αντίξοες καιρικές συνθήκες βάζουμε τον άνθρωπο και πιστεύω ο καθένας θα έκανε το ίδιο στη θέση μας» συμπληρώνοντας πως αν και το ψυχολογικό βάρος σε αυτό το έργο είναι μεγάλο εντούτοις η χαρά που νιώθει για κάθε μία ζωή που καταφέρνουν να σώσουν είναι μεγαλύτερη.

Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο από το ντοκιμαντέρ όσο και από την ανταπόκριση του κόσμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου καθώς και ο εκδότης /διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Keywords
Τυχαία Θέματα