Δίκη Χ.Α.: Ακόμα ένας μάρτυρας είδε τον Παναγιώταρο στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη για 132η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Στο δικαστήριο βρίσκεται ο Θοδωρής Δρίτσας βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρούσα στην διαδικασία, όπως κάθε φορά, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα.

Στο βήμα βρέθηκε πρώτος ο μάρτυρας Javied Aslam πρόεδρος της Πακιστανικής

κοινότητας και πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.

Ο κ. Aslam κατήγγειλε πάνω από 900 επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάρος μεταναστών τα τελευταία 3 χρόνια, «περίπου 900 άτομα είναι οι τα θύματα επιθέσεων. Πήγαιναν με μπλούζες της Χ.Α. και δήλωναν ότι είναι από την Χ.Α. Πήγαιναν 15 – 30 άτομα με μηχανές. Κρατούσαν άλλες φορές σιδερογροθιές και αν ήθελαν να σκοτώσουν μαχαίρια».

Πρόεδρος: Τι γνωρίζετε για αξιόποινες πράξεις από μέλη της Χ.Α.;

Μάρτυρας: Ενδεικτικά θα σας πω γιατί είναι πολλές οι επιθέσεις. Στη Νίκαια έλεγαν «κλείστε τα μαγαζιά σας αλλιώς πρώτα θα σπάσουμε τα τζάμια και μετά τα κεφάλια σας». Μας έλεγαν κατσαρίδες, βρομιάρηδες και έξω και μέσα στην Βουλή.

Σχετικά με τις μηνύσεις που κατέθεταν ή έπρεπε να καταθέσουν τα θύματα των επιθέσεων ο μάρτυρας σημείωσε πως το να κάνει κάποιος μήνυση δεν είναι εύκολο.

«Το Σεπτέμβριο του 2011 χρυσαυγίτες χτύπησαν 50 άτομα στον Ασπρόπυργο. Τους έσπασαν τα χέρια. Οι περισσότεροι ήταν Πακιστανοί. Μίλησα με διοικητή της αστυνομίας και μου είπε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»».

Ο μάρτυρας τόνισε πως η Χρυσή Αυγή υπάρχει και εντός της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να γενικεύει, κάνοντας λόγο για ένα μικρό ποσοστό αστυνομικών. Αναφερόμενος σε ακραίο περιστατικό που έλαβε χώρα στο τμήμα της Νίκαιας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τον Μοχάμεντ Kαμράντ τον χτύπησαν μέσα στο A.T. Νικαιας. Του έκαναν ηλεκτροσόκ δύο φορές. Το είπε σε κάποιους πριν πεθάνει».

Σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τα κίνητρα αυτής, ο μάρτυρας είπε πως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τον σκότωσαν γιατί, «ο Παύλος Φύσσας τραγουδούσε για εμάς, τους ξένους. Για όλους τους ανθρώπους. Τα τραγούδια του έλεγαν ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό. Ήταν αντιρατσιστής γι’ αυτό τον δολοφόνησαν».

Απαντώντας σε ερώτηση από την πλευρά της υπεράσπισης σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος ρατσισμός ο μάρτυρας υπογράμμισε πως, «μέχρι και το 2009 ήμασταν καλά. Από κει και μετά μάθαμε τι είναι ρατσισμός. Μας έβριζαν και έλεγαν ότι είναι ανώτεροι από εμάς, αυτό ειναι ρατσισμός. Αργότερα όταν έβγαλαν μαχαίρια μάθαμε και τι είναι φασισμός».

Υπεράσπιση: Είπατε από το 2011 και μετά είχαν μαχαίρια και δήλωναν την ταυτότητά τους ως Χρυσή Αυγή. Γιατί συνέβη αυτό;

Μάρτυρας: Δεν τους συνέλαβε κανείς όταν έπρεπε γι’ αυτό. Πήραν θάρρος.

Ο κ. Aslam ανέφερε πως έχει δεχθεί και ο ίδιος απειλές για τη ζωή του, «με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν, ότι θα μου κόψουν το λαιμό»

Δεύτερος, ανέβηκε στο βήμα ο μάρτυρας Salum Francis, με καταγωγή από την Τανζανία.

Αναφερόμενος σε επίθεση της Χρυσής Αυγής στην τανζανική κοινότητα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 ο μάρτυρας, αναφέρει πως τον κάλεσαν ομοεθνείς λέγοντάς του πως κινδυνεύει η ζωή τους μετά από εισβολή χρυσαυγιτών στον χώρο.

Ένα μήνα μετά σύμφωνα με τον μάρτυρα τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τα γραφεία τους. Ο κ. Francis κατέθεσε πως μετέβη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα μετά την επίθεση και εκεί είδε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μάρτυρας τόνισε ότι φυγαδεύτηκε από το Α.Τ. μαζί με μια ομοεθνή του καθώς η κατάσταση ήταν έκρυθμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα