Στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές στη Χιλή

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ΣαντιάγοΟι φοιτητές χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες της Μπατσελέτ για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση ανεπαρκείς

Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Χιλής, με κεντρικό αίτημα να επιταχυνθεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει το σχετικό νομοσχέδιο που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.

Στη

χθεσινή κινητοποίηση, την πρώτη φέτος, έπειτα από μια σειρά διαδηλώσεων το 2016 που αμαυρώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, οι φοιτητές αξίωσαν να επιταχυνθεί η διαδικασία και να εγκριθεί το ταχύτερο ο νόμος για τη δωρεάν παιδεία.

Υπήρξαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Σαντιάγο, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, με την αστυνομία να προχωράει στη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να τους απωθήσει.

Οι φοιτητές που διαδήλωσαν χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες της Μπατσελέτ για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση ανεπαρκείς. Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις δεν προσφέρουν σε αρκετούς στη Χιλή δωρεάν παιδεία, κρίνουν και διαμαρτύρονται διότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην γίνει δημόσια διαβούλευση πριν καταρτίσει το νομοσχέδιο.

Οι διαδηλωτές θέλουν να αλλάξει εκ βάθρων το γενικά ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης που ωφελεί κυρίως τους γόνους των ελίτ, κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Αφότου ανακοινώθηκαν τα σχέδια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το 2014, οι διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών πολλαπλασιάστηκαν, με αίτημα την ταχύτερη και λιγότερο επιλεκτική εφαρμογή της.

«Δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση παριστάνει τη χαζή. Δεν μπορείς να νομοθετείς χωρίς να ακούς τα κοινωνικά κινήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντανιέλ Αντράντε, πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε χθες από την επιτροπή Εκπαίδευσης της Εθνοσυνέλευσης, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την εξέτασή του από την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Μέρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που αποτελούσε από τις κεντρικές υποσχέσεις της Μπατσελέτ, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Πάνω από 145.000 φοιτητές (από το σύνολο του ενός εκατομμυρίου) που ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού άρχισαν το 2016 να φοιτούν δωρεάν—για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια. Περίπου 200.000 φοιτητές αναμένεται να αρχίσουν δωρεάν σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα φέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα