Στην ατζέντα οι ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων – Σε εκκρεμότητα δύο θέματα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Κατά το σημερινό ραντεβού των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών για το εν λόγω θέμα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, στο συγκεκριμένο

θέμα δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά και τα περισσότερα θέματα που αφορούν στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, μένει να φανεί σε ποια κατεύθυνση κινείται η συμφωνία, καθώς δυο θέματα παραμένουν ανοικτά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ζήτημα της δυνατότητας διαγραφής στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών οφειλών των παρακρατούμενων φόρων και συγκεκριμένα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Μία ακόμη εκκρεμότητα αφορά το ελάχιστο ύψος των οφειλών που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να δικαιούται να υπαχθεί στον μηχανισμό. Η κυβερνητική πρόταση και η οποία ενσωματώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει το κατώφλι στις 20.000 ευρώ, εν αντιθέσει με τους δανειστές που ζητούν να διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, στις 20:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Σταθάκη στην οποία θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης και ο οποίος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σχετικά με τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ καθώς και την πώληση πελατών σε ιδιώτες και τη δημιουργία μονάδων από ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα