Στη Βουλή οι παράνομες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ επί υπουργίας Παπανδρέου – Λοβέρδου

Παπανδρέου και Λοβέρδος στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για τυχόν αξιόποινες πράξεις Στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία επί υπουργίας Στυλιανίδη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία, η οποία έχει σχηματιστεί

σε βάρος πολιτικών προσώπων και μη.

Αφορά σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το Υπουργείο Εξωτερικών τα έτη 2001- 2003 για τα πολιτικά πρόσωπα και τα έτη 2001-2008 για μη πολιτικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, η δικογραφία αφορά τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο για τη χρονική περίοδο που διετέλεσαν υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός αντίστοιχα. Η εν λόγω δικογραφία αφορά παράνομη χρηματοδότηση πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίμαχη δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς, διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν και οι αξιόποινες πράξεις αφορούν απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Παράλληλα, μεταξύ των μη πολιτικών προσώπων που τελούν υπό δικαστικό έλεγχο είναι ο Αλ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Πολιτικής και Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Ως προς την ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΟΚ και των ΑΕ των:

1. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
2. Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ.
3. Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.
4. Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ.
5. Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Και δεύτερη δικογραφία, αυτή τη φορά επί υπουργίας Στυλιανίδη

Ο αρμόδιος υπουργός διαβίβασε και δεύτερη δικογραφία στη Βουλή, η οποία αφορά χρηματοδοτήσεις που έγιναν το έτος 2005, όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα