Κλιμάκιο της ΔΕΗ στο ορυχείο Αμυνταίου – Σε ξενοδοχεία οι κάτοικοι των Αναργύρων

Εκκενώθηκαν 10 σπίτια που έπαθαν ρωγμές και ζημιέςΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΑνάργυροιΣε ξενοδοχεία θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι του χωριούΑυτοψία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από την αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών που έγινε στις 11:00 στο ορυχείο Αμυνταίου. Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’ αυτό

είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα, ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.

Εξαιτίας της σημερινής κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι το ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει τον χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι δεν κινδύνευσαν ζωές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Ανάργυροι – Σε ξενοδοχεία θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι του χωριού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο δήμαρχος Αμυνταίου θα υποβάλει το αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως ο περιφερειάρχης αφού το εγκρίνει θα το διαβιβάσει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά».

Με απόφαση της Περιφέρειας, οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.

Στις 20:00 θα συνεδριάσει εκτάκτως το συντονιστικό όργανο Πολιτικής προστασίας υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, που βρίσκεται ήδη στην Κοζάνη για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με τους δημάρχους της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου – Με λεωφορεία της ΔΕΗ μεταφέρονται οι κάτοικοι των Αναργύρων σε ξενοδοχεία της περιοχής

Αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου πραγματοποίησε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, που έφθασε εσπευσμένα στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εισήλθε στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς.

Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων, Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου, Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης. Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, «τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΔΕΗ «θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές που αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού» και ήδη δύο λεωφορεία της επιχείρησης αναμένεται να μεταφέρουν τους κατοίκους στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτές που ανέμεναν και αγγίζουν τα 80 εκ. κυβικά μέτρα. Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της από τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των οποίων επιπτώσεών του». Υπογραμμίζει ότι έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών και, εφόσον χρειαστεί, «θα πράξει ό,τι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα