«Σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και σταθεροποίησης» βλέπει ο υποδιοικητής της ΤτΕ

Βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων ζητά ο Μητράκος από τις συνεταιριστικές τράπεζεςΚάλεσμα να στηρίξουν την υγιεί επιχειρηματικότητα

«Η ελληνική οικονομία δείχνει πλέον σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Οι θετικές ενδείξεις μας κάνουν όλους πιο αισιόδοξους για το μέλλον. Από μόνες τους, ωστόσο, δεν είναι αρκετές. Απαιτείται προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή από όλους μας».

Αυτό ανέφερε σε ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας

της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος.

Κάλεσε επίσης τις συνεταιριστικές τράπεζες να «χτίσουν» πάνω στις αδυναμίες που ανέδειξε η κρίση, ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους και την οργανωτική τους δομή, με έμφαση στη διαχείριση του κινδύνου και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σημειώνει μάλιστα ότι «οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση με τη σειρά τους πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς η στήριξη επενδυτικών σχεδίων σε τοπικές κοινωνίες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση είναι η μόνη διέξοδος για την οριστική επαναφορά της χώρας στο δρόμο της κανονικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητράκος σε αντίθεση με ό,τι παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν και παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Τόνισε επίσης ότι η ΤτΕ αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των μικρών και ειδικότερα των συνεταιριστικών τραπεζών, καθοδηγώντας τις κατάλληλα έτσι ώστε να υιοθετήσουν τις απαραίτητες βελτιώσεις στη λειτουργία τους και να ενισχυθούν σε κεφάλαια ενώ το 2016 εγκαινιάστηκε η διαδικασία εποπτικού διαλόγου για τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπου συζητούνται σε τακτική βάση όλα τα σχετικά ζητήματα με διαφάνεια

Δήλωσε τέλος ότι απαιτείται βελτίωση της οργανωτικής δομής και των πρακτικών αξιολόγησης και διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα