Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται θεραπευτική η ιατρική κάνναβη

Σύμφωνα με τις Ακαδημίες των ΗΠΑ, η ιατρική κάνναβη μπορεί αποδεδειγμένα να έχει θεραπευτική χρησιμότητα σε τρεις περιπτώσεις: σε ασθενείς που κάνουν αντικαρκινική χημειοθεραπεία, σε όσους έχουν χρόνιους πόνους και σε όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Για τις υπόλοιπες ασθένειες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία μέχρι στιγμής, που να δικαιολογούν τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα μιας μεγάλης ανάλυσης 10.000 δημοσιευμένων ερευνών και άλλων αναφορών σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης

που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, από ερευνητές της 16μελούς επιτροπής γιατρών και άλλων ειδικών των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, με επικεφαλής την παιδίατρο Μαρί ΜακΚόρμακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η κάνναβη είναι βέβαιο, όπως δείχνουν αρκετές κλινικές δοκιμές, ότι ωφελεί καρκινοπαθείς καθώς μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τους εμετούς που προκαλεί η χημειοθεραπεία, ενώ έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τους διάφορους χρόνιους πόνους, καθώς και τους σπασμούς της πολλαπλής σκλήρυνσης. Σύμφωνα με «μέτριες» ενδείξεις βοηθά ανθρώπους με ορισμένες διαταραχές αϋπνίας.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η οδήγηση υπό την επήρεια της κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου και τραυματισμού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μόρφωση και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας, κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και, σε μικρότερο βαθμό, κατάθλιψης, ενώ επιδεινώνει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από διπολική διαταραχή.

Η ιατρική μαριχουάνα είναι σήμερα νόμιμη σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ η μαριχουάνα γενικότερα είναι νόμιμη σε οκτώ πολιτείες, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί παράνομη την κατοχή και χρήση. Η κάνναβη παραμένει το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Αμερική (και όχι μόνο), με πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες το μήνα.

Διάφορες ιατρικές οργανώσεις και ολοένα περισσότερες χώρες τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. LSD).

Keywords
Τυχαία Θέματα