Σε κλοιό πιέσεων για προκαταβολικά μέτρα – Χωρίς ημερομηνία η επιστροφή των θεσμών

Αρνητική εμφανίζεται η Αθήνα στο ενδεχόμενο να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2018 μετά και το χθεσινό Eurogroup. Οι δανειστές με κοινή στάση ζήτησαν τη νομοθέτηση μέτρων ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση επισημαίνει πάντως ως θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Στην εκτίμηση αυτή προέβησαν οι κύριοι Ντάισελμπλουμ,

Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμών, για να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προς το συμφέρον όλων.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι η αγορά εργασίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μη διαπραγματεύσιμη. Την ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικων υπογραμμισε ο Πιερ Μοσκοβισί. Κατα της νομοθετησης νεων μετρων τάχθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισελ Σαπέν.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσδιορίζεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και το επόμενο Eurogroup. Πάντως η στάση του ΔΝΤ παραμένει ασαφής με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα η όχι. Η Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος».

«Το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του λόγω των καλών επιδόσεων της οικονομίας και διότι οι απαιτήσεις για λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα», δήλωσε ο Ευκλειδης Τσακαλώτος. Ολοι συμφώνησαν – προσθεσε ο υπουργος- πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή σημειωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα