Σκληρό» μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία: Χαρακτηριστικό ανασφάλειας οι προκλήσεις

Μετά την Κύπρο, η Τουρκία κορυφώνει την ένταση και με την ΕλλάδαΣτέλνει το πλοίο «Τσεσμέ» στον χώρο μεταξύ Καστελόριζου – ΡόδουΝέα παρενόχληση μέσω ασυρμάτου του ελικοπτέρου που μετέφερε τον ΠαυλόπουλοΥπερπτήσεις και πάνω από τους Φούρνους

Eυθεία απάντηση προς την Τουρκία στέλνει από το Εθνικό Φυλάκιο Παναγιάς από το Αιγαίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι προκλήσεις είναι ίδιον μικρότητας

και ανασφάλειας».

Η «ηχηρή» απάντηση του ΠτΔ δίνεται σε συνέχεια των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων τόσο χθες όσο και σήμερα.

«Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί και δη αναιτίως. Γι’ αυτό είσθε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Και εσείς δεν είσθε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι. Τουλάχιστον θα τους είναι χρήσιμο για την πορεία που πρέπει να διαγράψουν στο μέλλον.

Γιατί ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός. Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και εσείς το αποδεικνύετε. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Να έχετε δύναμη και να είσθε υπερήφανοι γι’ αυτή την μεγάλη αποστολή την οποία επιτελείτε», ήταν τα λόγια του Προκόπη Παυλόπουλου απευθυνόμενος στο προσωπικό του Εθνικού Φυλακίου.

Συνεχόμενες οι παρενοχλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας

Σταματημό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, αφού εκτός της έντασης που προκαλούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το σκηνικό επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά στο Αιγαίο.

Αφού αρχικά η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για «επιστημονική έρευνα» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, χθες, Τρίτη, οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πάνο Καμμένο στη Ρόδο.

Σήμερα, ήρθε η νέα πρόκληση μέσω ασυρμάτου του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη νήσο Παναγιά.

Δεσμεύσεις θαλάσσιας περιοχής ανοιχτά του Καστελόριζου

Η Τουρκία εξέδωσε επίσης NAVTEX μέσω της οποίας ανακοινώνει ότι το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει «επιστημονική» έρευνα το διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η περιοχή βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και είναι νότια του Καστελόριζου, μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το γεγονός ωστόσο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση αναγγελιών από τις ελληνικές αρχές αλλά από τις τουρκικές ,συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Πτήσεις πάνω από τους Φούρνους

Ακόμα, δυο τουρκικά Φάντομ πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συγκροτήματος των Φούρνων σε ύψος 8.900 ποδιών.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά F-4 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως- καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών -στις 10 το πρωί όταν πέταξαν μεταξύ Λέσβου και Λήμνου.

Στις 10.23 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι σε ύψος 8.900 ποδιών και αποχώρησαν του FIR Αθηνών στις 10:27, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Κορυφώνει τις απειλές και ο Τσαβούσογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναχωρώντας για τα Κατεχόμενα, δήλωσε πως από δω και μπρος θα υπάρξουν «άλλες διαδικασίες στην Κύπρο».

Μάλιστα, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα «έκαναν μονομερές βήμα» με τη γεώτρηση δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις τους.

Απείλησε μάλιστα ευθέως ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υποστήριξε ότι «δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα καθώς για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός».

Το σχέδιο όπως ανέφερε, είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ακόμη πιο προκλητικά λέγοντας: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν».

«Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε», είπε κλείνοντας ο τούρκος υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα