Καρέ – καρέ η επιχείρηση διάσωσης ρουμάνου ορειβάτη στον Όλυμπο (εικόνες)

Καλά στην υγεία του, παρότι εξαντλημένος, είναι ο ρουμάνος ορειβάτης που επί τρία 24ωρα ήταν παγιδευμένος σε ορθοπλαγιά στην περιοχή Καζάνια Ολύμπου σε υψόμετρο 2.800 θέσεων στον Όλυμπο και για τη διάσωσή του στήθηκε μαραθώνια επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν παγιδεύτηκε σε ορθοπλαγιά στην περιοχή Καζάνια.

Το ίδιο βράδυ, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζονταν από χαλαζόπτωση και κεραυνούς, διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον

προσεγγίσουν. Από το πρωί χθες στην περιοχή επιχειρούσε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και της ΕΟΔ

Πυροσβέστες από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη έφτασαν από τη πρώτη στιγμή στο σημείο, αλλά το έργο τους δυσχέραιναν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ειδικά τη Δευτέρα, η χιονοθύελλα που έπληξε τον Όλυμπο και η πτώση της θερμοκρασίας δεν επέτρεψαν στους διασώστες να τον προσεγγίσουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ίδιος επέλεξε όλες αυτές τις ώρες να μείνει σε συγκεκριμένο σημείο, ώστε να προφυλάσσεται από τους δυνατούς ανέμους.

Τα τρόφιμά του εξαντλήθηκαν νωρίς και η αρχική τηλεφωνική επικοινωνία με τους διασώστες διεκόπη.

Τελικά, χθες το μεσημέρι κι αφού στο μεταξύ οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τον προσεγγίσουν και να τον απεγκλωβίσουν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν η 2η και 8η ΕΜΑΚ, όπως επίσης συνάδελφοί τους από την Ελασσόνα μαζί με εθελοντές της ΕΟΔ, ενώ την επιχείρηση συντόνιζε η Περιφερειακή Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα