Μακελειό με 12 νεκρούς στο Ιράν – To IK ανέλαβε την ευθύνη για το διπλό χτύπημα (εικόνες – video)

Ένοπλοι και καμικάζι αυτοκτονίας χτύπησαν το Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του αγιατολάχ ΧομεϊνίΤουλάχιστον 39 οι τραυματίεςΝεκροί και οι έξι δράστες της διπλής επίθεσης

Πυροβολισμοί και εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο του Ιράν, καθώς και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη.

Οι συντονισμένες επιθέσεις στο Ιράν πραγματοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε επίσημα την ευθύνη.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων

Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τριάντα εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ μέσα στο Κοινοβούλιο σκοτώνοντας και παίρνοντας ομήρους, ενώ έξω από το μαυσωλείο του Χομεϊνί ένοπλοι άνοιξαν πυρ και μια γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε.

Τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στο Μαυσωλείο πέρα από πυροβολισμούς, σημειώθηκαν και εκρήξεις από καμικάζι αυτοκτονίας.

Ένας από τους φερόμενους ως δράστες

Αναφορικά με την επίθεση στο Μαυσωλείο ο κυβερνήτης της Τεχεράνης ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν απ’ τους δράστες, μία καμικάζι ανατινάχθηκε και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν αφού προηγουμένως είχαν σκοτώσει έναν κηπουρό.

Το περιστατικό με τα πυρά στο ιρανικό κοινοβούλιο έλαβε τέλος και τέσσερις δράστες είναι νεκροί, μετέδωσε το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Το χρονικό της επίθεσης στο Κοινοβούλιο

Τουλάχιστον ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών.

Πολλά μέσα κάνουν λόγο για τρεις ή τέσσερις δράστες, οι οποίοι έδρασαν συντονισμένα.

Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

#iran #Tehran #TehranUnderAttack .on of the attackers gotten alive pic.twitter.com/3QAHl9wPE9

— aria jafari (@aria_jafari) 7 Ιουνίου 2017

Πληροφορίες της ιρανικής τηλεόρασης αναφέρουν ότι δύο δράστες ανατινάχθηκαν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου.

Ακόμη, σύμφωνα με ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των τρομοκρατών που είχαν οχυρωθεί στους επάνω ορόφους ενός κτιρίου του κοινοβούλίου, όπου οι βουλευτές συνέχισαν ωστόσο τη συνεδρίασή τους υπό την προεδρία του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

Κάποια στιγμή ο ένας από τους δράστες βγήκε στη λεωφόρο που περνά κοντά στο κοινοβούλιο και πυροβόλησε τους περαστικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

First video emerges of the aftermath of Iran Parliament shooting incident#IranParliament pic.twitter.com/04WTu9PrnV

Press TV (@PressTV) 7 Ιουνίου 2017

Pictures show aftermath of explosion at Imam Khomeini Shrine in Southern Tehran, #Iran. pic.twitter.com/FvHGBCZgqW

— Rudaw English (@RudawEnglish) 7 Ιουνίου 2017

Ο βουλευτής Ελιάς Χαζρατί δήλωσε ότι τρεις δράστες, ένας κρατώντας ένα πυροβόλο όπλο και δύο με αυτόματα όπλα AK-47, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες.

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση.

Ένας άλλος από τους δράστες της επίθεσης ακούγεται στο βίντεο να λέει: «Δόξα τω Θεώ … Πιστεύατε ότι θα εξαφανιζόμασταν;»

Το χρονικό της επίθεσης στο Μαυσωλείο Χομεΐνί

Παράλληλα, ένοπλος άνοιξε πυρ στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεΐνί στην νότια Τεχεράνη, τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό ανθρώπων.

تصاویر جدید از حادثه انفجار مهاجم انتحاری در بیرون حرم مطهر امام pic.twitter.com/dQgEySsCKA

— روزنامه شهروند (@shahrvand_paper) 7 Ιουνίου 2017

Τρεις ή τέσσερις ένοπλοι άνοιξαν πυρ με δεκάδες σφαίρες κατά των επισκεπτών και ο τρίτος ανατινάχθηκε. Οι φύλακες λένε ότι εξουδετέρωσαν άλλη μία ζώνη με εκρηκτικά στο σημείο.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars πρόκειται για γυναίκα-καμικάζι ενώ σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές για τα θύματα, η καμικάζι παρέσυρε στο θάνατο έναν ακόμη και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα δεν πέθανε, αλλά έχει συλληφθεί.

Και δεύτερος καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Η στιγμή που ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάχθηκε

#iran #Tehran #TehranUnderAttack .on of the attackers gotten alive pic.twitter.com/3QAHl9wPE9

— aria jafari (@aria_jafari) 7 Ιουνίου 2017

To IK αναλαμβάνει την ευθύνη

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η στιγμή των πυροβολισμών στο ιρανικό κοινοβούλιο

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι πυροβολισμοί εντός του κοινοβουλίου.

The sounds of the Gunshots can be heard inside the #IranParliament. Hostages still in Custody. #Iran pic.twitter.com/mhHytxAXIV

— Lawk Ghafuri (@KawlF) 7 Ιουνίου 2017

Έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας

Έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συνεκλήθη από τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών, μια άλλη ομάδα «τρομοκρατών» εξουδετερώθηκε πριν μπορέσει να αναλάβει δράση.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καταδικάζει τις επιθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα