Πυροσβέστες και παιδικές ζωγραφιές στήνουν το σκηνικό τρόμου στη φωτιά του Λονδίνου

Η συγκλονιστική μαρτυρία πυροσβέστη που ήταν από τους πρώτους που έφτασε στο φλεγόμενο κτίριοΠαιδιά αποτυπώνουν σε ζωγραφιές τα όσα έζησαν και είδαν

Ένας πυροσβέστης που έφτασε απο την πρώτη στιγμή στο φλεγόμενο κτίριο και φοβήθηκε για την ίδια του τη ζωή, καθώς και παιδικές ζωγραφιές από τα παιδιά που βγήκαν ζωντανά από τον Πύργο Γκρένφελ, δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας από τη φωτιά που ξέσπασε στο Λονδίνο.

«Η σκέψη του γιου μου ήταν αυτή που μου έδωσε το θάρρος να μπω στο κτίριο»

Ένας θαρραλέος

πυροσβέστης που έφτασε μέχρι τον 15ο όροφο του Πύργου Γκρένφελ αναφέρει φανερά συγκλονισμένος ότι ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκε κατά τη διάρκεια της πολύ ριψοκίνδυνης δουλειάς του.

Ο Leon Whitley, 34 ετών, ήταν ένας από τους πρώτους που έφτασε στη σκηνή του τρόμου στις 1.45 π.μ.

Ανέβηκε μέχρι τον 15ο όροφο του κτιρίου , παρά τους φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

«Μπαίνω στα φλεγόμενα κτίρια πολύ προσεκτικός αλλά όχι φοβισμένος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα», είπε σε συνέντευξή του.

«Οι κραυγές ήταν τρομακτικές επειδή ήξερες ότι όλοι χρειάζονταν βοήθεια, αλλά δεν μπορούσες να δεις κανέναν μέσα από τους καπνούς».

Συγκρίνοντας την καταστροφή με την 11η Σεπτεμβρίου στην Αμερική, είπε ότι ήταν η σκέψη του δικού του γιου σε κίνδυνο που του έδωσε το θάρρος να σώσει τους ανθρώπους που κινδύνευαν.

Αν και ο σημερινός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στους 30, ο Whitley έχει πει στους δημοσιογράφους ότι φοβάται ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 100.

Οι ζωγραφιές του τρόμου

Συγκλονίζουν οι ζωγραφιές από μικρά παιδιά που έζησαν από πρώτο χέρι το φλεγόμενο τοπίο φρίκης στον Πύργο Γκρένφελ.

Ο 2χρονος Osmand Shendi ήταν μόνο ένας από τους δεκάδες νέους που ξύπνησαν μετά από την έντονη μυρωδιά καπνού και έζησαν στιγμές τρόπους προσπαθώντας να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Ο πατέρας του ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να προστατεύσει τον γιο του από το κτίριο.

Το αγαπημένο νηπιαγωγείο του Osmand βρίσκεται μέσα στο κτίριο. Ο μικρός γιος του εξακολουθεί να ρωτάει τον πατέρα του πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στο κτίριο και τα μαθήματά του.

Ο Osmand δημιούργησε μια ζωηρή ζωγραφιά που δείχνει το ψηλό κτίριο που γνώριζαν τόσο καλά καλυμμένο με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, ενώ στην οροφή του κτιρίου είναι μία φιγούρα που ανεμίζει μία σημαία.

Ο πατέρας του αναφέρει ότι ένιωθαν αβοήθητοι όταν βρισκόταν στο δρόμο, λίγα μόλις μέτρα από το κτίριο, καθώς οι παγιδευμένοι κάτοικοι φώναζαν για βοήθεια.

Περιγράφει τη στιγμή που είδε μια γυναίκα να κυματίζει μια λευκή πετσέτα από τον τελευταίο όροφο ως μία απελπισμένη έκκληση βοήθειας.

«Σας λέω την αλήθεια, κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Ήταν φρικτά, δεν ήμουν σε θέση να κοιμηθώ από τότε. Ήμασταν τρομαγμένοι, τα παιδιά φοβήθηκαν πάρα πολύ».

Η εικόνα της γυναίκας έμεινε χαραγμένη στη μνήμη του μικρού, καθώς ο 2χρονος Osmand την αποτύπωσε σε μια ζωγραφική μια μέρα αργότερα.

Η Yohana Yohannes, μια εξάχρονη κοπέλα που διέφυγε από τη φωτιά με τους γονείς της και την μικρότερη αδερφή της, ζωγράφισε όσα θυμόταν τη νύχτα που άφησε τουλάχιστον 30 νεκρούς και περίπου 70 αγνοούμενους.

Τη ζωγραφιά της συνοδεύουν και οι εξής λέξεις «Ο Πύργος του Γκρενφέλ καίγεται! Πολύ κακός πύργος».

Ο πατέρας της είπε στο Telegraph ότι την ενθάρρυνε να σχεδιάσει το κτίριο, λέγοντας ότι πίστευε ότι θα την βοηθήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα