Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι, νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο Ιταλός υποψήφιος της πολιτικής ομάδας της δεξιάς, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε απόψε Τρίτη στο Στρασβούργο ο απερχόμενος πρόεδρος του σώματος, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς.

Η νίκη του σηματοδοτεί την ενίσχυση της εξουσίας της δεξιάς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας ο Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του της κεντροαριστεράς Τζάνι Πιτέλα, άλλου ενός Ιταλού, όπως επιβεβαίωσε ο Σουλτς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, που χειροκρότησαν τον νικητή.

Ικανοποίηση

για τη νίκη του Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε η πολιτική του ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Ο 63χρονος Ταγιάνι, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα διαδεχθεί τον Σουλτς σε μια εποχή κρίσης για την ΕΕ, καθώς η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπες με νέες αμφισβητήσεις και απειλές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Σουλτς συνεργάστηκε στενά με τον κεντροδεξιό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά η προεδρία του ολοκληρώθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων για τον τερματισμό της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς με υπόβαθρο την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών.

Ο τερματισμός αυτός της συμμαχίας ίσως καταστήσει δυσκολότερο να εγκρίνεται ευρωπαϊκή νομοθεσία για διάφορα ζητήματα. Ενώ η νίκη του Ταγιάνι δίνει στην ευρωπαϊκή δεξιά την εξουσία και στους τρεις κομβικούς θεσμούς, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι πάντως υποσχέθηκε στους ευρωβουλευτές ότι θα είναι ένας «πρόεδρος για όλους σας».

Κατάφερε να κερδίσει χάρη σε μια συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, ο ηγέτης των οποίων Γκι Φερχόφστατ ήθελε ένα μέτωπο εναντίον των λαϊκιστών.

Οι διαδικασίες που μεσολάβησαν πριν τον τέταρτο γύρο

Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι προηγείται μετά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας, έπειτα από μια συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τους φιλελεύθερους.

Θα αναμετρηθεί με τον συμπατριώτη του Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ) στον τέταρτο γύρο, στον οποίο θα πάρουν μέρος μόνο δύο υποψήφιοι.

Ο Ταγιάνι κέρδισε τις 291 από τις 690 έγκυρες ψήφους, διατηρώντας το προβάδισμά του επί του Πιτέλα, ο οποίος προσέλκυσε 1999. Στην τρίτη θέση κατετάγη η Χέλγκα Στέφενς με 58 ψήφους.

Τα αποτελέσματα στον τρίτο γύρο:

Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ): 291,Τζάνι Πιτέλα (Σ&Δ): 199Χέλγκα Στίβενς (ΕΣΜ): 58,Ζαν Λαμπέρ (Πράσινοι): 35,Ελεονόρα Φορέντσα (GUE – Αριστερά): 45,Λαουρέντσιου Ρεμπέγκα (ENF – ακροδεξιά): 44, σε σύνολο 690.

Οι διαδικασίες που μεσολάβησαν πριν τον τρίτο γύρο

Οι 751 ευρωβουλευτές καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία επίμαχη ψηφοφορία αφού τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν συμφώνησαν σε κοινό υποψήφιο και να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία και να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές στη χώρα του.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, συμμετέχουν επτά υποψήφιοι.

Ο ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι απέκτησε ισχυρό προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Ταγιάνι κέρδισε 274 από τις 683 ψήφους, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους.

Αν κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των ψηφισάντων έπειτα από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν απόψε έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο.

Οι ψήφοι του Πιτέλα ήταν λιγότερες από τις 189 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών. Εκείνες του Ταγιάνι υπολείπονται επίσης του αθροίσματος των 217 εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των 68 εδρών της κεντρώας πολιτικής ομάδας ALDE, ο υποψήφιος της οποίας Γκι Φερχόφστατ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ του Ταγιάνι.

Εντωμεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλλε από την διεκδίκηση της προεδρίας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ ανοίγοντας τον δρόμο για συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του Ταγιάνι.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ένωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε ο Φέρχοφστατ.

Οι λαϊκιστές της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών της Μαρίν Λεπέν έχουν ρίξει στην κούρσα τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα.

Υποψήφιοι είναι επίσης η Χέλγκα Στίβενς, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ριζοσπαστικής αριστεράς και η βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.

Ο κάθε ένας από τους υποψήφιους θα έχει τρία λεπτά για να παρουσιαστεί στους συναδέλφους του, πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας που για την ανάδειξη του νικητή απαιτείται αρχικά απόλυτη πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα