Πόσο κλαίει ένα μωρό τις πρώτες εβδομάδες;

Αν ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε το μωράκι σας, αλλά αναρωτιέστε πώς θα τα βγάλετε πέρα με το κλάμα του, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, μια πρόσφατη ανάλυση διαφόρων ερευνών έρχεται να σας δώσει χρήσιμες απαντήσεις.

Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, τα μωρά ανά τον κόσμο κλαίνε κατά μέσο όρο περίπου δύο ώρες τη μέρα, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, μετά τη γέννησή τους. Όμως, μωρό από μωρό διαφέρει πολύ: κάποια δεν κλαίνε πάνω από μισή ώρα τη μέρα, ενώ μερικά κλαίνε πάνω από πέντε ώρες.

Γενικά, τα μωρά φθάνουν στο αποκορύφωμα του κλάματος (δύο ώρες και 15 λεπτά) την έκτη εβδομάδα, ενώ έως τη 12η

εβδομάδα της ζωής τους το κλάμα μειώνεται στη μία ώρα και δέκα λεπτά τη μέρα, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ έλαβαν υπόψη τους στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες για συνολικά 8.700 μωρά.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στο κλάμα των μωρών σε κάθε χώρα. Το περισσότερο κλάμα κάνουν τα μωρά στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, ενώ αντίθετα το λιγότερο στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.

Τα υψηλότερα επίπεδα κολικών -κλάμα για πάνω από τρεις ώρες τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα- έχουν τα μωρά στη Βρετανία (το 28% των μωρών κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες), ενώ τα χαμηλότερα στη Δανία (μόλις το 5,5% των μωρών).

Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «Journal of Pediatrics».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα